T06: L'Alimentació Mediterrània (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Nutrició
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 02/05/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

@aserrasanchez T06: L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE- ALIMENTACIÓ MEDITERRÀNIA Cultura mediterrània: Té a veure amb un investigador Dr.Ancel Keys al 1965 que es va dedicar a investigar que passava a diferents països (USA, Finlandia, Yugoslavia, Netherlands, Italia, Grècia, Japó). Analitzava l’alimentació fent enquestes i desprès valorava la mitjana de vida i els accidents cardiovasculars dels habitants dels diferents països estudiats.
Va observar durant 25 anys per poder analitzar la mitjana de vida dels individus estudiats. Els països més aprop del Mediterrani tenien una tasa de mortalitat per accident cardiovascualar menor que els altres països i es va adonar que els patrons d’alimentació eren diferents als altres. Va agafar característiques saludables d’alimentació de cada país per formar la dieta mediterrània, ja que cap la tenia 100%.
A Japó també moria poca gent perquè era una dieta amb molt de peix blau.
No pel simple fet de ser del mediterrani vol dir que el 100% de la població segueixi la dieta mediterrània. Es té més disponibilitat als aliments però no vol dir que es segueixi.
ALIMENTS BÀSICS DE LA DIETA MEDITERRÀNIA - Oli d’oliva Els derivats del blat,pa i altres cereals(integrals sobretot) Els llegums Les verdures,hortalisses i fruites fresques(sobretot recent collides,als supermercats ja han perdut un 30-50% dels nutrients) Els fruits secs El iogurt i el formatge Algunes carns,peix i tambè els ous(1 ou al dia) El vi i la cervessa Especies i herbes aromàtiques(es necesita menys sal i sucre amb les herbes) RECUPERAR L’ALIMENTACIÓ MEDITERRÀNIA: Potenciar els fruits secs i l'oli d'oliva Prioritzar el peix i els làctics (desnatats) Incrementar el consum de verdures i de fruites fresques Potenciar els primers plats i plats únics,així com el consum de cereals,llegums i patates.
**Increment activitat física i consum moderat i opcional de Vi i cervessa en adults.
1 @aserrasanchez PIRÀMIDE DIETA MEDITERRÀNIA CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS: Hidrats de carboni complexes Fibres,vitamines i minerals AGM(oli d’oliva) Antioxidants naturals(VitC,E,βcarotens,seleni..
Greixos d’origen animal o saturades Proteïnes vegetals > proteïnes animals SITUACIÓ ACTUAL DE L’ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ A L’ESTAT ESPANYOL Existeix una carencia en el consum d’aliments vegetals i particularment en llegums i cerals integrals.
El consum de cereals a Espanya mostra una disminució lineal en els últims 25 anys.
S’hauria d’augmentar l’ingesta de: (*Depèn sempre de la persona) - Hidrats de carboni Àcids grassos omega-3(peix blau) Fibra(cereal integral,hortalissa crua) Vitamines B2,B6,B9,A,E i D Minerals(iode,calci i fluor) 2 @aserrasanchez Errors alimentàris freqüents: - Excès de sucre i alcohol Excès de grassa, concretament saturades i trans Pocs àcids grassos omega-3 Pocs aliments vegetals:cereals,llegums,fruites i hortalisses Molta sal(el normal és 2-3g de sal al dia)(gent gran s’atrofien les glàndules gustatives i no noten tant la sal i afegeixen més)(pa és una font de sal molt important) BASES DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE Per garantir un bon estat nutricional és òptim tenir presents les següents 10 recomanacions al voltant de l’alimentació: 1. Menjar i beure forma part de l’alegria de viure 2. S’ha de menjar gran varietat d’aliments,però no en gran quantitat 3. Menjar suficients aliments que continguin farines o fècules (pa,cereals,pastes,arrós,llegums,etc.)i fibra(amanides,fruita,verdures)i si es té la consum,algún producte integral 4. Preferència pels greixos d’origen vegetal,especialment l’oli d’oliva 5. Limitar el consum de sucres senzills(sucre,mel,begudes i productes ensucrats) 6. L’aigua és la beguda per excel·lència 7. Si es prenen begudes alcohòliques, cal fer-ho amb moderació donant preferencia a les fermentades(vi,sidra,cava i cervessa) consumició recomenada al día en una dona és d’1 copa i 2 o 3 als homes.
8. La gastronomia és compatible amb les bones normes dietètiques.
9. Es recomenable menjar poc i mastegar bé.Millor menjar poc de molts aliments que molt de pocs.
10. Mantenir un pes estable és signe d’equilibri nutritiu.
3 ...