Classe 3, 21/04/2016 (EXPERIÈNCIA PERSONALS PRÀCTICA INDIVIDUAL A L’AULA + TEORIA DE L'AFERRAMENT) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Psicologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 23/04/2016
Descargas 19
Subido por

Vista previa del texto

EXPERIÈNCIA PERSONALS PRÀCTICA INDIVIDUAL A L’AULA Què fas?  conducta d’aferrament  plorar, cridar, buscar A qui busques  figura d’aferrament  millor amic, pares, parella Què fa l’altre?  conducta de cura i protecció  ajudar, calmar Apunts sobre la teoria de l’aferrament:  Quan ets petit la situació d’aferrament que tens amb els pares és molt forta. La figura d’aferrament ens calma. Ens transmet tranquil·litat. Si aquestes no ens calmen, no ens autoregularíem.
 Les nostres emocions no les regulem nosaltres, sinó que primer de tot ens les regulen els nostres pares (les nostres pors ens les han calmada els nostres pares i la seguretat d’anar pel món sols).
 Les parelles maltractades els costa deixar tant a la seva parella perquè s’han enamorat i per què és la seva figura d’aferrament.
 Amb els nens maltractats passa exactament el mateix.
 Aferrament  vinculació a una persona i el seu allunyament et provoca por, inseguretat.
Base biològica  experiments ee Konard Lorenz en el camp de l’etologia sobre l’impronta  compartim la base biològica amb la resta d’animal en quan a la conducta d’aferrament.
Necessitat d’amor  experiments de Harry Harlow en micos rhesus sobre la separació maternal i aïllament social, el que demostra la importància de la prestació de cures i companyia en el desenvolupament social cognitiu.
o o Els estudis sobre depravació emocional en el primer any de vida i el descobriment de la depressió analítica o Síndrome d’hospitalisme (nos que si, menjar, neteja estan bé, però no tenen amor) de René Spitz.
Si no disposem del contacte físic, amb una mare freda, no ens desenvolupem correctament. En els casos de maltractament aquest apartat és molt important.
Interpretació filogenètica  els humans que han sobreviscut han sigut els que tenien mares que actuaven d’aquesta manera, amb carinyo i amor.
Inicis sobre la recerca  1950 – Informe de l’OMS sobre “Matermal Care and Mental Helth”.
 Informe sobre la salut maternal dels infants abandonats a l’Europa de la Postguerra mentre era el cap del “Departament for Children and Parents” a la Clínica Tabistock a Londres després de la segona Guerra Mundial.
 Si deixem el nen sol a l’hospital, per molts de virus que tingui, si el deixem sol, morirà.
 “Considerem essencial per a la salut mental que el nadó i l’Infant tinguin la vivència d0una relació càlida, íntima i continuada amb la mare (o substitut matern permanent), en la que ambdós hi trobin satisfacció o goig” – John Bowlby Relació conducta  Conducta d’aferrament  conducta filogenèticament programada que cerca la cura i la protecció d’un adult.
 Conducta de cura i protecció  conducta filogenèticament programada per a aferrar-se a un nadó i tenir-ne cura i protegir-lo.
- Si la relació funciona bé  Reducció ansietat i l’estrès - Si la relació funciona malament  inseguretat, ansietat Creació dels Models Interns d’Actuació  creació de la representació cognitiva d’una figura d’aferrament en la ment de l’infant.
Internal Working Model  sistema cognitiu associat a les emocions amb propietat plàstica (plasticitat = al llarg de la teva vida pots anar modificant el teu funcionament, però com que la teva mare és la primera, si ja va bé, continues així) = autoestima d’un mateix i vàlua dels altres (si jo aprenc que la meva mare m’ha estimat molt quan era petit m’estimaré a mi mateix, i d’alguna manera valoraré/creuré en els altres).
Sistema d’exploració i joc  Sistema complementari al sistema conductual d’aferrament.
 Figura d’aferrament = base segura  Progressiva ampliació de la zona de confort (distància acceptable des d’on està la figura d’aferrament)  la meva zona de confort s’anirà ampliat perquè m’han donat una base segura de petit.
 Intersubjectivitat com a marc on s’intercanvien les emocions i els significats.
...