4. Normes socials (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología + Derecho - 1º curso
Asignatura Sociologia general
Profesor J.T.
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 24/06/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Apunts de l'assignatura sociologia general del grau de criminologia amb el professor Jordi Tena, de l'any 2016

Vista previa del texto

Sociologia general 1º Criminologia UAB TEMA 4: NORMES SOCIALS Les normes socials són pautes de conducta que anem aprenent i interioritzant des de petits. Són mandats no orientats al resultat, l’incompliment dels quals no comporta una sanció pròpiament.
Exemple: Un exemple de norma social és el de portar una ampolla de vi o postres si ens conviden a sopar a casa d’algú, però no portem pas diners, sinó l’ampolla o el detall com a agraïment.
Hi ha normes que es poden aplicar a tothom, per exemple, no podem anar vestits d’astronauta pel carrer; i altres que es poden orientar només a un col·lectiu, per exemple, els homes, si no són a Escòcia, no poden dur faldilles.
No són lleis, però hi ha un cert consens, trobem estrafolari si algú viola constantment aquestes normes, i possiblement es quedi marginat de la societat.
4.1: EL QUE LES NORMES NO SÓN - Regles formals, per exemple, lleis o reglaments. Hi ha normes que no concorden amb les lleis, de fet, hi ha lleis que intenten acabar o regular normes socials considerades negatives. Segurament hi ha alguna relació causal entre lleis i normes.
- Convencions, per exemple, circular per la dreta.
- Tradicions, com la Patum o les falles.
- Hàbits i costums privats, com anar al gimnàs cada matí.
- Etc.
Hi ha normes (la majoria) que no serveixen per res, tot i que sembla que si que serveixen per alguna cosa, i porten problemes i tot.
4.2: LA DEFINICIÓ DE LES NORMES SOCIALS La classificació d’Elster Per John Elster, les normes són una de les grans fonts de motivació humana. La racionalitat només explica una part, però hi ha 3 grans fonts de motivació humana que actuen com a combinació: les normes, la racionalitat i les emocions.
1 Sociologia general 1º Criminologia UAB Parla de 3 tipus de normes: Normes socials - Mandats no orientats al resultat, per actuar o abstenir-se de fer-ho, que es compleixen per les sancions que els altres apliquen als violadors. Aquestes sancions es sostenen sobre les emocions de vergonya i menyspreu que sentiran el violador de la norma i l’observador de la violació respectivament.
Normes quasi-morals - Mandats no orientats al resultat, per actuar o abstenir-se de fer-ho, que es compleixen si, i només si, els altres també els compleixen.
Normes morals - Mandats no orientats al resultat, per actuar o abstenir-se de fer-ho, que es compleixen de manera incondicional. El violador d’una norma moral sentirà culpa, mentre que l’observador sentirà indignació. Són diferents de la racionalitat (orientada al resultat).
El violador sent culpa perquè té la norma interioritzada.
El paper de les emocions (segons Elster) El cas de les normes socials Violació de la norma social Menyspreu de l’observador Vergonya per part de l’infractor Evitar o aïllar l’infractor Amagar-se, córrer, suïcidar-se En el cas de les normes socials, si jo crec que he de cooperar, coopero, però no incondicionalment, per evitar el sentiment de vergonya i humiliació.
Per exemple, reciclar.
2 Sociologia general 1º Criminologia UAB El cas de les normes morals Violació de la norma moral Indignació a l’observador Culpa en el violador Castigar el violador Defensar el mal causat Quan jo violo una norma moral que tinc interioritzada sento culpa. Si no crec que estigui malament, no sento culpa a l’incomplir-la, per tant, no la tinc interioritzada.
La culpa és una emoció molt relativa, desagradable, és una tendència d’acció, em porta a comportar-me d’una determinada forma. M’indueix amb força, sense pensar a fer alguna cosa per desfer, arreglar el mal que he fet, o a fer-me a mi mateix un mal proporcional o a confessar.
Si em sento massa culpable, la culpa és tan intensa que no sóc capaç de mantenir el cap fred i de pensar en les conseqüències.
Si veig que algú viola una norma moral per mi, és a dir, una norma que jo tinc interioritzada, l’emoció, la indignació m’indueix a castigar l’infractor o a marxar, però quedant-me amb una mala sensació.
3 ...

Tags: