10. ARTRITIS REUMATOIDE (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Terapia ocupacional - 2º curso
Asignatura terapia ocupacional en l'adult
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 19/03/2016
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

TO en l’Adult Mar Busquets ARTRITIS REUMATOIDE. PART 1 1. Què és l’AR? Malaltia inflamatòria, progressiva i crònica.
Afecta primàriament a les articulacions      Edema Dolor Rubor Rigidesa matinera Fatiga Més freqüent en dones entre els 25 i 55 anys Simptomatologia d’inici  Comença de manera intermitent  Dolors errants en mans i peus  Cansament general  Dolor difús  Rigidesa matinera  Al passar el temps es manté i s’estén a altres articulacions  Existeixen exacerbacions periòdiques amb inflamació i dolors articulars múltiples i intensos 2. Sinovial La inflamació del tapissat sinovial i les vaines tendinoses i bolses porta al engrandiment de les sinòvies i a l’acumulació de líquid sinovial  Augment de la pressió sobre les terminacions nervioses i causa dolor  Infiltra i erosiona les càpsules de les articulacions, lligaments, cartílag i os subcondral 3. Impacte de l’AR El dolor i el cansament no són considerats en un principi pels familiars o companys de feina.
Possibles reaccions:  Frustració i ira  Necessitat d’informació de la malaltia  Por a semblar diferent i pèrdua de normes de vida pròpies  Disminució de l’autoestima i autoeficàcia  Sensació de pèrdua de control i impotència  Incertesa  Por a convertir-se en una càrrega pels altres TO en l’Adult Mar Busquets 3.1. Efectes físics  Dolor  Tumefacció articular  Atròfia muscular per afectació de fibres musculars i dolor que disminueixen l’activitat  Reducció de les amplituds articulars  Deformitat progressiva per els canvis articulars, estructurals i la càrrega mecànica Mans: La tumefacció de les articulacions MCF i IFP, l’atròfia dels músculs interossis i la tumefacció dorsal provoquen:  Dificultat en la prensió  Falta de destresa Més endavant:  Subluxació dorsal del canell i desviació radial, que comporta a la disminució de la força de prensió  Desviació cubital i subluxació dorsal MCF  Deformitats dels dits en Cuello de cisne Boutonnière Peus S’afecten d’hora amb deformitats com:  Subluxació dels caps dels metatarsians  Desplaçament del coixinet fibrogreixós que protegeix la part anterior dels peus  Hallux valgus  Deformitat en garra dels dits Provoquen:  Dificultat per caminar i la permanència en bipedestació prolongada 3.2. Impactes socials i funcionals  Trastorn de rols domèstics, que redueix la:  Satisfacció  Autoestima  Xarxa de suport laboral- social  Dificultats sexuals (dolor articular, mobilitat reduïda, cansament, efectes secundaris de la medicació) TO en l’Adult Mar Busquets 3.3. Impacte psicològic L’estat psicològic afecta directament a la salut de les persones amb AR. Si hi ha un bon control dels símptomes:  Humor més positiu  Major satisfacció en les capacitats físiques i funcionals conservades  Millor destresa  Major creença en la capacitat per controlar dolor i realitzar AVD  Menys dolor 3.4. Àrees afectades  Establiment i consolidació de relacions a llarg termini  Cura de fills i obligacions familiars  Tasques domèstiques  Realització professional  Conservació de la feina  Ampliació de rols socials IMPACTE DE L’AR  Frustració en la realització de les ocupacions  Por a la incapacitat o la dependència  Dolor  Pèrdua d’autoestima  Pèrdua de rols  Por a convertir-se en una càrrega pels altres 4. Adaptació a la vida de les persones amb AR amb 3 fases 1) Presa de consciència : A partir que els símptomes es van convertint en permanents i incideixen a la vida diària.
2) Aprendre a viure amb la malaltia: Després e la frustració, desesperació i impotència aprenen estratègies per resoldre problemes.
3) Domini: Quan desenvolupen una perspectiva diferent davant la salut, la feina, l’oci, les capacitats diàries i obtenen una qualitat de vida. Saben canviar les activitats i rutines diàries per adaptar-se a la situació.
...