Apunts complets cristianisme i cultura 2n educació primària - blanquerna (2015)

Apunte Catalán
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Educación Primaria - 2º curso
Asignatura Cristianisme i cultura
Año del apunte 2015
Páginas 17
Fecha de subida 13/02/2015
Descargas 6
Subido por

Descripción

Apunts complets de l'assignatura de "cristianisme i cultura" que es fa a 2n educació primària - blanquerna

Vista previa del texto

Treball 1: ​ EL CALENDARI FESTIU CRISTIÀ ● Cicle de Nadal​ (naixement e Jesús) des de la nit del 24 de desembre fins al seu Baptisme ○ Advent​ : 4 setmanes abans de Nadal. Havia estat un rigorós dejuni de penitència instituït per l’apòstol Sant Pere per preparar la vinguda de Jesús al món.
○ Nadal​ : celebració del naixement de Jesús. Origen religiós amb La Missa del Gall ○ Epifania​ : popularment el dia dels reis mags. Les oracions litúrgiques es refereixen a l’estel que va conduir als mags al costat del Nen Diví per oferir-li or, encens i mirra.
○ Baptisme ​ de Jesús: quan tenia 30 anys per Joan Baptista (últim profeta) al riu Jordà ● Cicle de Pasqua​ (mort i resurrecció de Jesús) ○ Quaresma​ : durada de 40 dies per penedir-nos dels nostres pecats i per practicar el dejuni (menjar una sola vega al dia i els divendres res de carn) tot imitant els 40 dies de dejú de Crist al desert.
○ Setmana santa o tridu pasqual: tres dies abans del diumenge de Pasqua. EL dijous Sant commemora l’últim sopar, el divendres Sant la mort de Jesús i la sepultura i el dissabte el dia de descans. Ho trobem recollit en els Evangelis de Mateu, Marc, Lluc i Joan.
○ Pasqua​ : del diumenge de Pasqua fins que finalitza la Setmana Santa.
○ Pentacosta​ : cinquantè dia després de la resurrecció de Jesús i commemora la vinguda de l’Esperit Sant.
Treball 2: ​ MARE TERESA DE CALCUTA ● Qui és​ ? Va néixer l’any 1920 a Macedònia i el seu nom real era Agnès. El seu pare va morir i va deixar a la família en una situació molt complicada. L’Església del Sagrat Cor va ser un lloc molt important per a ella ja que s’hi passava moltes hores. Als 12 anys va sentir la crida de Déu i es va adonar que la seva vocació era dedicar-se a aquells que més ho necessitaven. Es va interessar molt per les Missioneres de la Índia i anys després va deixar la seva terra per ingressar a la Congregació de la Nostra Senyora de Loreto a Irlanda i va rebre el nom de Germana Maria Teresa. Als 18 anys va marxar a la Congregació de la Índia, a Calcuta i als 20 anys es va caviar el nom pel que coneixem. Allà va ser mestra de dues escoles. Anys més tard va patir de tuberculosi i va sentir la crida de Déu que li deia que havia d’abandonar el convent i viure entre els pobres. Quatre anys després va fundar l’ordre de les Missioneres de la Caritat (formava part de l’Església Catòlica i la van anomenar Mare Superiora). Per causes de salut es va retirar però va tornar ja que la necessitaven pel bon funcionament de l’Ordre. Finalment al 1997 va morir i l’any 2003 va ser beatificada.
● Com pensava​ ? la seva vocació era ajudar a les persones en situació de risc social o econòmic.
Per tal de lluitar contra la fam i cuidar les persones que es sentien rebutjades per la societat, va crear una congregació religiosa catòlica. Per ella els pobres eren escollits de Déu i ajudant-los, podies apropar-te a ell. Va ser qüestionada pel fet que ajudés sense demanar res a canvi, però al llarg del temps van veure que era una dona humanitària, compassiva i persuasiva. Per tal de saludar, agafava el cap de la gent i tocava front amb front, per a ella aquesta era la manera de connectar. Va tenir una crisi de fe per causes desconegudes ● Com va ​ ajudar​ ? la seva acció va començar a Calcuta on va crear una escola, donava classes, ensenyava manuals d’higiene i finalment va crear una altra escola.
● Missioneres de la Caritat​ : va rebre el permís del Vaticà per crear la seva congregació Calcuta.
La seva missió era ajudar als pobre i lluitar contra la fam. Repartien aliments i medicaments i rebutjava les ajudes que no fossin directes per l’organització. Mare Teressa de Calcuta i les Missioneres buscaven un lloc on puguessin morir els malalts terminals i no es sentissin sols per això se’ls va subministrar un edifici. Més tard van obrir una llar d’infants. Anys després es va crear els Germans Missioners de la Caritat (sacerdots mateixa tasca que les monges). Més tard va tornar a la seva ciutat i va crear una ordre per ajudar als refugiats i recuperar drogadictes i alcohòlics.
● Reconeixement mundial​ : als anys 50 va començar el reconeixement internacional i va rebre nombrosos premis entre ells el Premi Novel de la Pau Treball 3: ​ SANT JOSEP DE CALASSANÇ ● Biografia​ : (1557-1648) va ser fundador i sacerdot de les Escoles Pies, és venerat com a sant per l’Església catòlica, i va ser canonitzat. Als 14 anys va manifestar el seu desig de ser sacerdot i als 25 ho va ser. Al 35 anys va anar a Roma a sol·licitar una canongia a Espanya i allà va a ajudar a moltes famílies afectades per un fenomen natural. Al veure la realitat de pobresa va plantejar la creació d’escoles per a tothom , però la idea no tira endavant. Tot i això ell no es rendeix i funda la 1a escola gratuïta d’Europa (tenien molts pocs recursos) però amb l’ajuda de docents van fundar les Escoles Pies per ajudar als infants.
● Cristianisme​ : Déu dirigia la seva vida i va ser ell qui el va fer pobre tot havent de pidolar i havent de canviar els seus vestits fets amb seda. L’oració estava molt present. Quan Papa Inocent X va reduir l’Ordre de les Escoles Pies en una Congregació sense vots va tenir una crisi interna important.
● Aportacions a la pedagogia​ : reforma de la societat, l’educació dels infants en la fe cristiana , la importància de l’educador, defensor del mètode de prevenció abans del castic Treball 4: ​ ART RELIGIÓS, JARDÍ DE LES DELÍCIES DE HIERONYMUS BOSCH ● Ens situem al Gènesi de la Bíblia. El primer dia es va crear el cel i la llum, el segon es va separar el cel de les aigües, el tercer va separar les aigües de la terra i v crear l’herba, el quart els estels per quan fos de nit i per senyalar les estacions, el cinquè va diu que hi haguessin éssers a les aigües i al cel i que es reproduïssin, el setè es van crear els éssers de la terra tot donant un domini sobre tots aquest a l’home, el setè dia va descansar en veure que el que havia fet era bo.
● Aquesta obra ens representa aquest dies en dues parts ○ La part de fora és el tríptic tancat: referència al tercer dia e la creació del món ○ La part interior ■ Edèn: últim dia de la creació. Veiem els primers indicis de pecat quan un lleó es menja a un cérvol,... El pecat femení es veu representat pels animals que s’arrosseguen o que neden (llocs considerats de fecunditat) i el pecat masculí es veu amb els animals voladors (element actiu). També apareix el dimoni (on estan els esperits malignes) ■ Pecat: el primer va ser quan la serp tempta a Eva de tastar el fruit del coneixement, el fruit prohibit per Déu i Adam s’hi uneix. Déu castiga a la serp traient-li els braços i les cames, a Eva a patir un embaràs i a ser dominada pels homes i finalment a Adam fent que costi cultivar la terra. Veiem en aquesta escena com Déu no perdona. L’home ha sucumbit al plaer i a la luxúria (1r pecat capital) ■ Infern (a on aniran els pecadors) veiem els castics, les criatures grotesques i les màquines de tortura. Veiem un infern musical ja que en aquell m oment la música es considerava luxúria. Aquesta part esta dividida en dos, l’infern ardent i l’infern gèlid.
L’infern no surt al gènesi, sinó a l’apocalipsi.
Treball 5: ​ ESTILS DE VIDA: SEMINARIS, OPCIÓ AL SACERDOCI ● Què és el ​ seminari​ ? comunitat cristiana on els candidats al sacerdoci realitzen el seu procés de formació segons les orientacions i criteris de l’Església ● Com es pot ​ entrar​ ? no hi ha cap prova, s’hi entra a través d’un mossèn proper. Quan un comença a sentir la crida s’hi dirigeix. A partir d’aquí les idees s’han d’anar madurant i si la crida continua, la persona s’ha de posar en contacte amb el seminari per tal que avaluïn si el teu camí és correcte i t’acceptin o no.
● Horari ​ dels seminaristes durant la setmana: s’aixequen a les 7 i a les 7:30 preguen. Les classes comencen a les 9:10 i acaben a les 13. A les 14 tornen a pregar i a les 20 fan la missa. Els seminaristes estan allà des de diumenge a la nit fins divendres al migdia.
● Què s’​ estudia​ ? es combinen els estudis de seminari amb els estudis de la URL de Teologia. Els estudis duren 6 anys i s’adquireix la formació que l’Església demana per ser prever.
● Financement​ : es demana una aportació voluntària dels seminaristes, i la gent que va a missa també pot fer aportacions ● Compromisos i vots​ : al entrar al seminari no es fa cap vot, quan t’ordenen Diaca promets obediència al bisbe i al celibat ● Situació actual dels ​ seminaris a Catalunya​ : curs 2012-13 hi havia 22 seminaristes a Barcelona.
Catalunya és la segona comunitat autònoma amb menys joves amb vocació; tot i això hi ha un creixen nombre de menors d’edat que consideren l’opció Treball 6: ​ MONGES CISTERCENQUES, MONESTIR CARRER CÍSTER ● Origens​ : des de l’època feudal, orígens en l’orient pròxim al segle III en comunitats d’Egipte i Síria, però no és fins el segle IV que s’extèn a occident. L’ordre dels Cisters es basa en un monestir amb espais funcionals, austeritat decorativa i sobrietat arquitectonica. San Benet va descriure una regla (manera de viure): seguiment de Crist, lllibretat d’obediència, conviure en silenci, huminilat i amor.
● Model cistercenc​ : la regla de Sant Benet va inspirar un model de monestir i abans de començar les construccions vivien en cabanyes per veure si era adequat (tenir aigua, molí i hort); si era així, construïen immediatament una capella. L’abadia cistercenca és un espai tancat, i la característica del clausure cistercenc és la distribució dels espais amb una evident funcionalitat. Els monestirs cistercencs van anar caient en dificultats per a sostenir-se i Esteve Harding va establir una carta de la caritat per rebre ajuts econòmics.
● Comunitat femenina​ : reformadors cistercencs no tenien la intenció de crear monestirs femenins. L’origen va ser amb la germana de Sant Bernat a un monestir, la comunitat va crèixer tan amb tan poc temps que es va crear el monestir de Tart. Van seguir el mateix model que els monjos de l’època però no eren reconegudes. No va ser fins que dues comunitats franceses es van incorporar al Cister quan es van plantejar la inclusió.
L’admissió dins de Cister va portar molts problemes, sobretot a causa de la clausura Al segle XI comença una decadència general del Cister i les afectà més que als centres masculins i moltes comunitats es van dissoldre Les monges van fer un redreçament de la vida religiosa: van tornar a la vida comunitària (reformes), obligació de fer el desapropi (declaració dels objectius personals).
● Art​ : traducció de l’esperit i l’espiritualitat del Cister, per tant són elements necessàris per a la vida religiosa, rebutgen signes de poder Treball 7: ​ DESCOBRIM L’ESCOLANIA DE MONTSERRAT ● Què és​ ? centre privat d’ensenyament bàsic i artístic. El seu tret més famós és la seva labor musical amb el cor de nens entre 9 i 14 anys. No tothom hi pot accedir, només veus blanques, bon rendiment escolar i bona adaptació i sociabilització. Degut a la importància de la música cada alumne ha d’estudiar dos instruments ● Orígens​ : considerada com una de les escoles de música més antigues que encara funcioni.
● Actualitat​ : té més de 50 alumnes entre 9 i 14 anys ● Dia a dia​ : el matí el dediquen a les assignatures acadèmiques i la tarda la dediquen a la música ● Cerimònies i tradicions​ : el dia que entren nous escolans fan La cerimònia de Vestició a on se’ls vesteix per primera vegada amb la saia i el roquet. Una altra ceremonia és la del Bisbetó per Sant Nicolau (patró dels infants), s’escullen tres alumnesdel curs més baix i els altres alumnes han de fer campanya per a ells. Després es fa una votació i el guanyador se’l vesteix com un bisbe petit.
● Edifici​ : 5 plantes amb decoració infantil, colors clars, modern i lluminós ● Residència​ : fa uns anys que l’Escolania ha passat a definir-se com un internat, per tant és una residència. Els escolans no estan obligat a quedar-se a dormir, però la majoria ho fan per comoditat.
Treball 8:​ RAMON LLULL ​ (1232-1316) ● Creador del català literari i primer gran clàssic de les lletres catalanes ● Se li apareix 5 vegades Crist crucificat i aleshores decideix dedicar-se plenament a Déu (abandona la seva família) ● A partir dels 30 anys dedicà la seva vida al noble ideal de l’amor a Déu i als homes, als quals va voler infondre un viu amor a Déu com a únic camí de salvació ● La seva tasca consta de 3 objectius: o Predicació als infidels fins arribar al martiri o Escriptura d’un llibre contra els errors d’aquests infidels: un dels més rellevants és el de Llibre de contemplació en Déu (creació i naturalesa de Déu, el Déu fet home) o Creació d’escoles-monestirs on s’ensenyés l’àrab i altres llengües per instruir els missioners que aleshores podrien escampar el Cristianisme a altres cultures.
● El 1274 experimenta la revelació divina (il·luminació de Randa) i concep l’Art, un sistema filosòfic que permetria demostrar la veritat del cristianisme als infidels. (Per això se’l coneix amb el sobrenom de Doctor il·luminat) (tracta de fer coincidir creença i raó) ● Viatja per difondre el cristianisme i tot i que rep l’aprovació del Concili Ecumènic de Vienne acaba retirant-se a Tunis desenganyat dels prínceps i dels savis cristians i capficat en l’escriptura de les seves últimes aproximadament 300 obres.
● Lul·lisme: després de la mort de Ramon Llull o Gràcies als seguidors del seu pensament i la labor missionera i d’escriptura el lul·lisme ha arribat a nosaltres.
o Lul·lisme primitiu (s. XIV i XV): L’església persegueix els deixebles de Llull perquè utilitzaven el nom de Llull per produir textos apòcrifs (l’església no els accepta) de caràcter espiritual.
L’Art va ser condemnat i per això els teòlegs hereus de Llull no l’anomenen. Tot i així l’obra de Llull va ser transmesa de manera significativa.
o Lul·lisme del Renaixement (s. XVI-XVII): L’Art va ser molt estès gràcies a la fundació de la càtedra de filosofia i teologia lul·liana a la Universitat d’Alcalà. Es comença a considerar a Ramon Llull com un místic i això fa que encara guany més seguidors. El mètodes lul·lià va començar a ser un mètodes integrador de tots els sabers.
o Lul·lisme Cotemporani: Llull considerat com un dels fundadors de la metafísica dels temps del Renaixement. Ha aportat el coneixement de molta part de la història medieval.
Treball 9: ​ DESCOBRIM MONTSERRAT ● L’abat Oliba fundà l’any 1025 el monestir de Montserrat (al costat de l’ermita de Santa Maria que va ser l’orígen del Santuari de Nostra Senyora de Montserrat.) ● Montserrat s’envolta de llegendes i mites sobre les muntanyes i la trobada de la figura de la Mare de Déu de Montserrat o La primera imatge trobada l’any 880 per uns nens pastors després de ser il·luminats amb una llum blanca.
o Els qui visitaven Montserrat explicaven els miracles que els concedia la imatge de la verge de Montserrat ● Els donatius i almoines van servir per fer créixer el Monestir de Montserrat ● A finals del segle XII l’abat demana a la comunitat religiosa que s’ampliés a 12 membres per poder forma una abadia. Això no va ser fins l’any 1409 que el rei Martí Humà ho va aconsellar al papa Benet XIII. Tot i així la influència des de Ripoll va seguir fins l’any 1431 amb el papa Eugeni IV. Amb el rei Ferran Catòlic, 1493, que envia 14 monjos al monestir, Montserrat queda submisa a Valladolid.
● El 1493 s’expandeix el coneixement de la Mare de Déu de Montserrat al continent americà gràcies al viatge d’un ermità del monestir.
● Del 1800 – 1830 Montserrat pateix destrucció i saquejos. La Moreneta fou amagada i protegida. Durant 40 anys passa sota domini francés i després com que la concregació de Valladolid havia desaparegut torna a la seva independència eclesiàstica.
● Es refà l’edifici i a partir de l’any 1862 pertany a la Congregació de l’Ordre de Sant Benet.
● Actualment la congregació està formada per més de 70 monjos i els infants de l’Escolania de Montserrat.
● Edificis: o La Basílica: no té forma de creu.
§ La nau: mostra imatges de l’Antic Testament i del Nou Testament. La ornamentació ha estat alterada de la línia original a causa dels incendis patits.
§ Exterior: mostra Jesús amb els 12 apòstols.
§ Interior: Per anar-hi passem per un pati central on trobem una inscripció símbol al baptisme i a la verge Maria.
o El claustre o El refectori: menjador dels monjos al monestir § mosaic amb la representació del Crist i tríptic amb escenes de la vida de Sant Benet.
§ Abans d’entrar al refectori els monjos es renten les mans. Enren en silenc i resen en veu alta abans de seure. Mentre mengen escolten les lectures.
● La Moreneta: o Mare de Déu de Montserrat coneguda com a Moreneta pel color de la pell que probablement ve de el fum de les espelmes que se li han col·locat durant segles per a la seva veneració o Punt important per al pelegrinatge o A les cames hi ha el nen Jesús assegut i a la mà dreta hi sosté una esfera que simbolitza l’univers. El nen Jesús té la mà dreta aixecada en senyal de benedicció i a la mà esquerra hi té una mena de circumferència que significa la vida perenne, la fertilitat i la fecunditat.
o Patrona de Catalunya des de l’11 de setembre de 1881 o Himne dedicat a la verge de monsterrat: virolai o La llegenda diu que quan va ser trobada se la va voler trasladdar a Manresa, però el seu pes no ho va permetre. Pel bisbe això va ser una senyar i per això ordenà la construcció de l’ermita de Santa Maria.
● Estils de vida dels monjos benedictins o Segueixen el lema de Sant Benet, pare del monarquisme occidental. (Prega i treballa) o Objectiu principal: fer del monestir i Santuari de Montserrat un lloc de pregària i trobada.
o Litúrgia i pregària privada per progressar cap a l’autoacceptació de Déu. Els monjos s’apleguen 5 vegades al dia per celebrar aquesta litúrgia. Celebren l’Eucaristia com a acte central de la Jornada i a més tenen temps per a la pregària individual i la lectura de la paraula de Déu o altres autors espirituals.
o L’ideal seria pregar sense parar.
o Treballs: § Servei a la basícila § Recepció de grups § Recessos i conferències § Atenció a l’hostatgeria § Organitzar internament el monestir: biblioteca, economia, mestre de novicis, infermers, mestres per l’escolania, recerca científica, històrica, teològica, traduccions,...
Treball 10:​ EL MOVIMENT ECUMÈNIC ● Etimològicament ve del grec i vol dir <<el món habitat>> ● Idea d’una unitat cristiana en el sentit literal. Només hauria d’existir una única església cristiana.
● L’orígen d’aquest moviment es troba en la divisió de la religió cristiana en diferents comunitats.
● Al congrés de Missions d’Edimburg del 1910 es posa en marxa l’ecumenisme: es tracta de retrobar-se tots units en el Crist i el seu evangeli ja que aquest va ser establert com a deure de fidelitat a l’última voluntat de Crist expressada en forma de pregària.
● Es van crear centres i comunitats per a l’ecumenisme, però va ser Taizé el que va portar un esperit més jove en el sector ecumènic.
● A Catalunya trobem un centre ecumènic que ofereix diferents projectes i activitats tant a nivell espiritual com a nivell formatiu.
● Taizé: o Poble i comunitat cristiana ecumènica fundada el 1940 a França per un monjo Suís de religió protestant.
o Signe concret de reconciliació entre cristians dividits i pobles separats o Les directrius per la vida de la comunitat estan recollides a “La Regla de Taizé” escrita per el monjo Suís i publicada en francés l’any 1954.
o Lloc de peregrinatge per més de 5000 joves cada setmana.
o Qui hi viu? § Hi viuen cent germans de 15 països diferents i procedents de més de 30 nacions.
§ No accepten cap donatiu, viuen del seu treball.
§ Les seves herències són per els més pobres o Qui hi va? § Joves de diverses nacionalitats § Personalitats importants de l’església § Creients i no creients § Major de 16 anys o En què consisteix? plantejar les inquietuds, fer front al patiment, compartir les esperances, descobrir a Crist, viure en la comunió de l’església, orar, reflexionar,...
Treball 11:​ OPUS DEI: ESTUDI I VISIÓ SOCIAL ● Significa Obra de Déu ● Missió: tot cristià és anomenat fill de Déu en la vida ordinària ● Primer només anava dirigit als homes però a partir del 1930 també a les dones i amb l’inaguració del primer centre de l’Opus Dei el 1933 s’inicia la seva forma expansió en el món de l’educació.
● És una institució jeràrquica de l’església catòlica que té com a finalitat contribuir a la missió evangelitzadora.
● Propòsit: difondre la consciencia de la crida universal a la santedat i del valor santificador del treball ordinari.
● Convida a treballar segons l’esperit de Jesucrist estimant a Déu i servint-lo.
● A l’educació: o Promou el desenvolupament integral de la persona humana dintre de l’ordre natural o Importància de la família per al sistema educatiu de l’Opus Dei o Aconseguir persones felices que influenciïn positivament la societat o Formació diferenciada entre nois i noies amb el mateix nivell acadèmic i sense diferència en les expectatives professionals.
Ensenyar respectant l’estil d’aprenentatge de cada sexe i el seu ritme de maduració o Un dels pilars bàsics: proporcionar a cada alumne la formació adequada moral i espiritual o Dos classes de religió a la setmana i la possibilitat de contactar amb el capellà quan ho desitgin els alumnes.
o Els pares reben també una atenció especial ja que són el primer àmbit educatiu dels infants i així l’escola i la família van en sintonia.
● Què trobem darrere de l’Opus Dei o Manca de llibertat per triar confessor i director espiritual § El decideix la família en nom dels fills § Només es poden confessar a sacerdots de l’obra Opus Dei o Captació i poselitisme (intent d’atraure persones a una causa política, ideològica o religiosa) als adolescents per aconseguir nous “socis” a la institució o Desconeixement d’obligacions i restriccions a les quals els membres van sent sotmesos posteriorment o Amenaçar els membres que intenten abandonar o Control de les activitats diàries o Lliurement dels guanys a l’organització i fer testament a favor d’aquesta o Fort caràcter masclista Treball 12: UNA MIRADA A LA DIMENSIÓ CARITATIVA DELS CRISTIANS: LA PARRÒQUIA DE LA PURÍSSIMS DE SABADELL Cristianisme: fe, litúrgia i caritat S’endinsen en la caritat de la parròquia per estudiar què entenen ells per caritat.
● Definició de parròquia eclesiàstica: o Àrea geogràfica precisa o Persones que habiten en aquest territori i que constitueixen la comunitat parroquial ● Funció de l’església parroquial: lloc de reunió de la comunitat davant la qual el pastor i els seus assistents celebren diferent cerimònies religioses.
● Paper de la parròquia a l’església catòlica: o Comunitat de fidels catòlics o Sota l’espiritualitat d’un sacerdot. Aquest es designa com a rector, nomenat pel bisbe diocesà.
o Des de una perspectiva jurídica la parròquia i el rector es regeixen pel Dret Canònic.
● Valors, missió i objectius de la parròquia: o Entitat que acull grups i persones que realitzen activitats culturals i religioses o Missió: difondre l’evangeli de Jesucrits, l’administració dels sagreaments i l’exercici de la caritat o Objectius: § Fomentar l’educació § Treballar per al compromís amb la cultura catalana § Treballar per afavorir la convivència i el respecte pels nouvinguts § Col·laborar en les actuacions per resoldre problemàtiques de les persones i col·lectius amb risc d’exclusió social § Vetllar per la formació espiritual ● La parròquia de la puríssima de sabadell: o Projecte Raquel: § Per acompanyar i donar suport a les dones que voluntàriament o no han avortat i que pateixen el Síndrome Post Avortament (SPA) § Caràcter humà i espiritual § Déu és qui perdona a través de ● Comprendre el que ha succeït ● Penedir-se i demanar perdó ● Exterioritzar la ira i el rancor ● Reconèixer que res està perdut confiant el no nascut al Senyor ● Acomiadar-se del no nascut Treball 13: ESTILS DE VIDA RELIGIOSOS: LA CONGREGACIÓ DE LES SERVENTES DEL SAGRAT COR DE JESÚS EN EL MÓN DE L’EDUCACIÓ ● Missió d’educar en l’escola Sant Ramon Nonat Sagrat-Cor ● Congregació religiosa feminina ● Les germanes són conegudes amb el nom Germanes de les Obreres.
● Neix a Vic el 1891 per la preocupació de la situació de desemparament de les joves treballadores.
● Les Serventes ajudaven a les dones treballadores, els donaven menjar i cuidaven els seus fills.
Amb el temps van obrir una escola per als fills.
● Des de Vic es va expandir perls municipis del voltant instal·lant-se en entorns rural i dedicant-se al món obrer.
● Amb la guerra civil es dispera encara més i s’obren escoles a nous pobles a causa de la gran necessitat de formació que hi havia ● El 1951 s’expandeix a fora d’Espanya ● Escola Sant Ramon Nonat Sagrat-Cor o Professors i religioses treballen conjuntament per afavorir el creixement i la maduració dels alumes en totes les seves dimensions o Descobrir i potenciar les seves possibilitats o Crear un ambient evangèlic de llibertat i caritat o Desenvolupament integral, humà i cristià o Ofereixen mitjans per al desenvolupament de la dimensió ètica i transcendent o Presenten el missatge de Jesucrist sobre el sentit últim de l’home, de la vida, de la història i del món ● Estil de vida de les germanes de la Congregació Sagrat Cord de Jesús o Formació: § + de 16 anys § Formar la persona amb unes aptituds i vocació § Formació religiosa, de pregària, vots religiosos de pobresa, castedat i obedència § Un cop fets els vots poden decidir entre 5-8 anys si volen seguir aquest camí o si volen sortir-ne.
§ Els vots permanents s’han de renovar cada any o El dia a dia de les germanes: § 6:30 Preguen a la capella: oració comunitària: Laudes § Van a l’escola Sant Ramon Nonat § Pregar vespres § A les 20:00 van a missa § 22:00: completes: última pregària per tancar el dia o Pregària: § Dos tipus d’oracions · Oració mental: personal, amb tu mateix i Déu. Té com a base la bíblia · L’oració comunitària o Laudes: oració del matí. Base: llibre que s’anomena Breviari o Vespres: oració de la tarda. Per demanar per tot el món i per l’església o Completes: abans d’anar a dormir. Oracions breus o Organització dins la comunitat: § Cuina només nits i cap de setmanes (durant la setmana a l’escola) § Compra: la fa la superiora de la comunitat, que és com la mare d’una família § Diners: compte comú, no individual. La superiora decideix si dóna diners i quina quantitat individualment per fer algunes tasques. Per fer despeses comunitàries ho parlen totes o La religió per les Germanes § La religió està tornant amb una dimensió espiritual, sense una religió concreta.
§ Religió com a font de cultura i experiència § La crítica ve des de la desconeixença § Competència espiritual també ha de ser a l’escola Treball 14: ​ CÀRITAS ● Etimològicament: amor gratuït ● Expressió de l’amor a les persones pobres de l’església catòlica ● Sorgeix després de la guerra civil per donar resposta a les necessitats de la població ● L’atur és considerat un tema prioritari ● També es mostra a favor de la inclusió social ● Finançament: o Donatius d’institucions privades o particulars o Ajudes d’institucions públiques o Campanyes per aconseguir diners per als fins caritatius o De l’església ● Punts d’actuació i projectes: acollida, atenció primària i atenció de base, immigrants, dona, infància,...
● Rerefons religiós: o Branca de l’església catòlica: comparteix la missió de ser un servei a la comunitat o Tot cristià és voluntari de càritas o Inspirada pels valors de l’Evangeli i la doctrina Social de l’Església Sagrada Família: Antoni Gaudí ·​          ​ Caràcter reservat ·​          ​ 31 anys inicia el projecte de la Sagrada Família ·​          ​ Home molt religiós ·​          ​ Devocions: Sant Jordi i la Verge del Rosari ·​          ​ Mor amb 73 anys atropellat per un tramvia ·​          ​ Serà beatificat (probablement el 2016) però no santificat (perquè no es coneix que fes cap miracle) Sagrada Família Impulsada per un grup de famílies de devots que la van finançar. Es van adonar que a Barcelona no hi havia cap Església dedicada a la sagrada família. Les obres de la Sagrada Família es van iniciar el 1882 a mà de Francisco de Paula Villar, però l’any següent va abandonar les obres i va anomenar com a successor a Antoni Gaudí.
·​          ​ Església catòlica cristiana ·​          ​ Catedral dels pobres ·​          ​ Neogòtica ·​          ​ Universal: Gaudí va voler que fos un temple per tothom, no només per els cristians ·​          ​ Conegut com Temple Expiatori de la Sagrada Família o​    ​ Expiar vol dir perdonar els pecats dels éssers humans Arquitectura i Simbologia ·​          ​ Pilars i fonaments de l’obra d’en Gaudí: Natura i fe cristiana o​    ​ Natura creada per Déu, per tant, és la seva inspiració i amb això busca la fe cristiana ·​          ​ 4 torres: o​    ​ 4 evangelis §​   ​ escala d’unió entre el món terrenal i celestial o​    ​ perfil de les muntanyes de montserrat §​   ​ allà trobem el cavall bernat o​    ​ Sentiment català §​   ​ castells humans o​    ​ a dalt de les torres trobem uns boles que simbolitzen els passos del rosari ·​          ​ 4 façanes o​    ​ Naixement: §​   ​ Inici de Jesús, la infància §​   ​ Significa l’inici del Nou testament de la Bíblia §​   ​ Altar major on hi ha un tríptic, 3 portals ·​          ​ Portal de l’esperança o​    ​ Infància o​    ​ Fugida d’Egipte amb la matança dels nadons (antic testament) ·​          ​ Portal de la Caritat o​    ​ Naixement o​    ​ Representat el pessebre (simbolitza la sagrada família) ·​          ​ Portal de la Fe o​    ​ Adolescència o​    ​ Jesús orador i fuster §​   ​ Interior: ·​          ​ Color blau: naixement i fe o​    ​ Passió §  ​ Abans de sortir a la façana de la Passió trobem dibuixat a terra a un Jesús adult: Jesús arriba a Jerusalem i la gent el rep amb les tradicionals plantes de la Palma §​   ​ Representa la mort de Jesús §​   ​ Sant Sopar: acomiadament de Jesús ·​          ​ Gos que representa la fidelitat ·  Judes mirant a una altra banda amb les monedes a la mà que ha ​ agafat per trair a Jesús §​   ​ Petó de judes a Jesús quan el traeix acompanyat d’una serp, animal traïdor §​   ​ Flagel·lació §​   ​ Viacrucis ·  Dona que eixuga la suor a Jesús quan aquest caminava amb la santa ​ creu camí a la mort §​   ​ Soldats romans ·​          ​ Gaudí representat com a pare de la sagrada família §​   ​ Crucifixió ·  A sobre hi ha un pont amb una figura daurada que simbolitza ​ l’ascensió al cel §  ​ Sudoku que si se suma els nombres per línia vertical, horitzontal o diagonal dóna 33, anys amb els que va morir Jesús §  S​ignes d’alfa i omega: 1ra i última lletra de l’alfabet grec: principi i final de la vida de Jesús §​   ​ Portes: escrites com si fossin llibres que expliquen la passió §​   ​ Interior: color vermell i taronja: sang i mort o​    ​ Glòria §​   ​ Estarà la porta del pare Nostre ·​          ​ Hi ha escrit el pare nostre en vàries llengües o​    ​ Absis §​   ​ Interior: ·​          ​ Capella principal ·​          ​ Cripta o​    ​ Gaudí enterrat ·  Gaudí anomena a la sagrada família el bosc de Pedra perquè les columnes representen els troncs dels ​ arbres i la part de dalt la seva copa: poesia arquitectònica o  4 ​ sequoies representades amb columnes de color granat: a dalt els noms dels 4 evangelistes ·​          ​ Santoral: la vida dels sants o​    ​ Cada vidriera de la sagrada família representa un sant (art abstracte) ·​          ​ Natura: o​    ​ Drac que simbolitza Sant Jordi o​    ​ Sota els reis mags trobem un gall d’indi (plats típic de nadal) (portal de la caritat) o  ​ També trobem les 13 oques que representen els 13 anys que tenia Santa Eulàlia quan va morir o​    ​ Pelicà: sacrifica la seva vida per donar d’aliment a les seves cries o​    ​ Tortuga de mar i terra: símbols naturals o​    ​ Portes verdes: representen el camp amb els seus animals o​    ​ Estacions de l’any: representades amb el color o​    ​ Petxina per posar l’aigua beneïda ·​          ​ Falta per construir: o​    ​ 12 columnes pels 12 apòstols o​    ​ 4 torres pels 4 evangelistes o​    ​ 1 torra per Jesús o​    ​ Torre de la verge maria ...