Tema 6 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 1º curso
Asignatura Introducció a la criminologia
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 16/11/2014
Descargas 13
Subido por

Vista previa del texto

Sistema policial a. Quin és el seu origen? El seu origen és ambigu. La seva funció és protegir, reduir la delinqüència (una tasca molt difícil, ja que es mouen en un marc social, cultural, etc., en què els seus poders són limitats).
b. Quina és la seva feina? Tensió entre reduir el delicte i mantenir l’ordre (prioritat màxima).
c. Accés a la policia El seu accés és públic (a Espanya, a través de les oposicions). El fet que sigui pública fa que hi hagi un augment de la policia privada.
d. Tipus de policia: a Espanya hi ha tres nivells per territori (local o municipal, policia autonòmica i la policia central). Les tres tenen diferents poders i diferents feines. La que porta a terme la reducció de la delinqüència és la central, però és evident que aquesta policia a vegades també reparteix els seus poders amb les altres dues. Cal saber que la policia judicial no existeix, sinó que quan els jutges emeten una sentencia, les diferents policies de l’Estat actuen, convertint-se en policia judicial mentre porta a terme l’acció.
També s’ha de tenir en compte la Guardia Civil, que s’encarrega dels punts d’entrada i sortida del territori espanyol i té diferents delites encomanats (tràfic de drogues, tràfic de persones, etc.).
No en tots els països la policia té els mateixos poders. La policia pot detenir una persona fins a 72 hores, pot denunciar un fet i portar el cas al sistema judicial, pot identificar, pot fer controls preventius (batudes), pot sancionar (sancions administratives), pot escorcollar, etc.
Discrecionalitat: àmbit en què la policia pot portar a terme els seus poders. Quan més baix estàs en l’escala social, més discrecionalitat té la policia.
e. Model: trobem el model comunitari (policia connectada a la societat, coneix els problemes, té més capacitat per rebre denuncies, té més capacitat de respondre, patrullen a peu o en cotxe, etc.).
f.
Problemes que comporta la policia: possible abús dels poders que té (específicament de la força), corrupció en moltes unitats, subcultura policia, la confiança o desconfiança de la societat vers la policia, si les fonts que rep són fiables, etc.
g. Control de la policia: per part dels jutges, control intern, control administratiu i polític.
h. Reptes: grans canvis per culpa de la globalització. La policia espanyola està a Europa, té accés a bases de dades europees. S’ha d’enfrontar a les noves tecnologies,, als tecnicismes i a noves formes de delinqüència.
i.
Relacions entre la policia i els jutges: la policia és auxiliar, investiga fins un determinat moment en què s’han de prendre mesures que la policia no pot portar a terme, moment en que es passa al sistema judicial. La seva relació és tensa, de conflicte, i és lògic, ja que el sistema judicial està pensat per obstaculitzar els delictes. A Espanya, segons la llei, la policia ho envia tot al sistema judicial.
...Comentario de jalvarez86 en 2016-09-27 00:29:28
alguiem me puede ayuar y explicar porque no me deja los apuntes