El concepte de responsabilitat jurídica (2016)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Administración y Dirección de Empresas - 1º curso
Asignatura Introducció al dret de l'empresa
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 17/03/2016
Descargas 8
Subido por

Descripción

Seminari 3 resolt

Vista previa del texto

SEMINARI 3. El concepte de responsabilitat jurídica María Martínez Garzón- U124100 Contesta les següents preguntes: 1. Quins diversos sentits, modalitats i fonaments de responsabilitat pots identificar en les paraules marcades en el text? 1: Responsable: Es refereix a la causalitat del fàrmac. Va ser causant de malformacions. 2:Responsabilidad: Fa referencia a càrrec de qui corre una determinada decisió. 3: Responsabilidad: Sobre qui recauen els resultats obtinguts. 4: Responsabilidad: Referent a obligacions de l’empresa. 5: Responsabilidad: Assumeix les conseqüències.
2. Quines qüestions rellevants sorgeixen en aquest cas pel que fa a la responsabilitat causal i quina rellevància tenen aquestes qüestions per determinar l’abast de la responsabilitat jurídica de la companyia Grünenthal pels danys a les víctimes de la talidomida? L’empresa ha de fer-se responsable de les causes negatives del fàrmac que van vendre. Tot i això, la jutgessa ha limitat aquesta responsabilitat indicant únicament un número concret de víctimes que seran indemnitzades. Sobretot tenint en compte l’edat de naixement i les persones que ho van manifestar durant el decret del govern de Zapatero al 2010. No obstant, les mesures de prevenció haurien d’ésser elevades donat l’àmbit del que es tracta.
També s’acusa a l’empresa per no notificar el motiu de l’extracció del producte del mercat. Tot i que era responsabilitat de la filial, la pròpia empresa té la major part de culpa.
3. En relació al seu fonament, quin tipus de responsabilitat jurídica atribueix la jutgessa del cas a la companyia Grünenthal? Creus que la seva argumentació és suficient per justificar l’atribució d’aquest tipus de responsabilitat jurídica? La jutgessa emfatitza que l’empresa hauria d’haver pres més mesures donat que l’àmbit sanitari és un dels més importants. No treu aquesta culpa a l’empresa acusant-la forçosament de que en teoria, els mètodes de prevenció van ser escassos. Sí que es una bona argumentació, però possiblement hauria sigut més òptim realitzar una investigació més profunda.
4. Si la companyia Grünenthal hagués demostrat que no podia haver conegut els efectes de la talidomida, donat el nivell de coneixements científics de l’època, creus que estaria justificat no atribuir-li responsabilitat pels danys provocats per aquest medicament? Quins arguments podries utilitzar per seguir atribuint-li igualment responsabilitat jurídica pels danys? Estaries d’acord amb aquesta resposta? Possiblement sí que estaria justificat no atribuir les responsabilitats a l’empresa ja que no es podria demostrar que coneixien els efectes del medicament. A més, donat els recursos limitats de l’època desconeixien que passaria i ells inicialment van posar totes les mesures necessàries per a què res no succeís. És a dir, no ho van fer a consciència ni per benefici propi. Tot i això, per fer que es responsabilitzin de l’ocorregut, podríem donar com a argument que l’empresa s’ha de fer càrrec de tots els desperfectes sorgits tinguin o no consciencia d’ells. Ja que és molt difícil demostrar completament que no coneixien els efectes.
5. Quin tipus de responsabilitat s’atribueix a la filial espanyola que distribuïa el producte de la companyia Grünenthal? Creus que els arguments per estendre la responsabilitat jurídica també a la filial espanyola estan justificats? Quines diferències hi ha entre l’actuació de la companyia Grünenthal i la de la seva filial espanyola? La filial espanyola hauria de tenir coneixement dels productes que posa a la venta tot i no ser ells els qui els fabriquen. Ja que també formen part del procés productiu. Està justificat que la filial espanyola tingui part de culpa ja que hauria d’assegurar-se que els fàrmac que venen són de qualitat. A més, la pròpia filial no va comunicar la retirada del fàrmac fent que això augmentes els problemes posteriors de consum.
6. Et semblen rellevants els arguments de la companyia Grünenthal per defensar que ja no pot ser jurídicament responsable d’aquests fets perquè ja han prescrit? (la prescripció d’un fet il·lícit comporta la impossibilitat de reclamar jurídicament la indemnització pels danys provocats). La jutgessa rebutja les tesis que va aportat l’empresa Grünenthal on es confirmava que els medicament s’havien realitzat sota els controls adequats i que les conseqüències no eren previsibles ja que diu que s’haurien d’haver pres més donat que era un medicament d’alt consum i que podria portar greus problemes per a la salut.
7. La jutgessa del cas considera que poden sorgir noves situacions de responsabilitat jurídica de la companyia Grünenthal a mesura que es vagin coneixent en el futur altres danys i possibles efectes secundaries d’aquest medicament. Diries que si també es considera a la companyia responsable per aquests altres possibles efectes que ara són desconeguts, seguiria estant justificat fer servir el mateix fonament de responsabilitat que s’ha utilitzat pels danys acreditats? Crec que a posteriori seria correcte que l’empresa es seguís responsabilitzant de les conseqüències del fàrmac tot i que sigui a molt llarg termini.
Tot i això, cal demostrar que sigui realment conseqüència del propi medicament i excloure la clàusula que únicament inclou als afectats durant el decret del 2010 i que només un centre hospitalari ho determini. A més, com no és té un coneixement exacte i profund de les seqüeles que pot produir, és correcte que continuï vigent el període per proclamar-se víctima del fàrmac.
...