Els pronoms febles (2012)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura - Llengua Catalana Estàndard en els Mitjans de Comunicació
Año del apunte 2012
Páginas 10
Fecha de subida 11/03/2016
Descargas 0
Subido por

Descripción

Activitat de pronoms febles de l'Optimot.

Vista previa del texto

Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 ACTIVITAT 1 – OPTIMOT, PRONOMS FEBLES Fitxa 6605/2 • combinació de pronoms en singular: l'hi, la hi, els hi, les hi Vols que deixi el diari a la Cristina o l'hi deixaràs tu? // Quan te'n vagis deixaràs la clau a la portera o la hi deixo jo? // Avui he comprat els regals per a la Mònica i ja els hi vull donar.
• // He de portar les arracades al joier, les hi portaré dijous.
combinacions de complement indirecte singular i complement directe determinat CI - La mare dóna l'esmorzar a en Pau = La mare li dóna l'esmorzar (li = a en Pau).
CD - La mare dóna l'esmorzar a en Pau = La mare el dóna a en Pau (el = l'esmorzar).
• combinacions de dos pronoms (col·loquialment) Quan te'n vagis deixaràs la clau a la portera o l'hi deixo jo? // Quan te'n vagis deixaràs la clau a la portera o l'hi deixo jo? Fitxa 147/3 • pronoms els el, els la, els els, els les, els ho i els hi. Combinacions de complement indirecte plural i complement directe Dóna ella el document a les periodistes o els el dono jo? Dóna ella la notícia a les periodistes o els la dono jo? Dóna ella els informes als periodistes o els els dono jo? Dóna ella les acreditacions a les periodistes o els les dono jo? Dóna ella això a les periodistes o els ho dono jo? Fitxa 65/3 • pronoms les, les hi o els hi El nen porta les llibretes = El nen les porta (les = les llibretes).
El nen porta les llibretes al professor = El nen les hi porta (les = les llibretes; hi = al professor).
El nen porta les llibretes al professor = El nen els hi porta.
Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 Fitxa 64/4 • pronoms li, la hi o l'hi Dóna la llibreta a la nena = Dóna-li la llibreta (li = a la nena).
Dónes tu la llibreta a la nena? = La hi dónes tu? (la = la llibreta; hi = a la nena).
Dónes tu la llibreta a la nena? = L'hi dónes tu? • combinacions de dos pronoms (formal) La hi dónes tu? Fitxa 6820/1 • pronoms me, te, se, ne i vos Me dutxo, te dic, se pensa, ne vull, vos donen.
Déu vos guard!, Déu te guard!, Tant se val, Tant me fa, No se sap mai, Com te dius?, Com se diu? • em, et, es, en i us davant de verb començat en consonan Em dutxo, et dic, es pensa, en vull, us donen.
Fitxa 2524/2 • a ella va agradar això o a ella li va agradar això? A ella li va agradar això • complement indirecte amb verbs psicològics A ningú no li importa el que facis o deixis de fer. A la mare li plaïa aquell poema.
A elles els repugna haver de fingir una situació.
• duplicació pronominal del complement indirecte desplaçat A la seva mare li han passat moltes desgràcies. Als pares no els sembla bé que marxem el cap de setmana. A qui se li ocorre demanar permís per fer això! Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 Fitxa 6471/3 • es celebra o se celebra? - Les dues són correctes • pronom es o se davant de verb començat amb s-, ce- o ci- Se sap (millor que es sap) se suspèn (millor que es suspèn) se celebrarà (millor que es celebrarà) se centralitza (millor que es centralitza) se circulava (millor que es circulava) se cita (millor que es cita) Fitxa 6817/1 • És correcte lis donaré en català? Incorrecte els, -los, 'ls • pronom feble lis Forma incorrecta Lis vull dir una cosa.
Vull portar-lis un regal.
Vaig fer-lis una abraçada.
Dóna-lis les gràcies.
Forma correcta Els vull dir una cosa.
Vull portar-los un regal.
Vaig fer-los una abraçada.
Dóna'ls les gràcies.
Fitxa 63/3 • pronoms els o els hi El nen porta els llibres = El nen els porta (els = els llibres).
El nen porta els llibres al professor = El nen els hi porta (els = els llibres; hi = al professor).
El nen porta els llibres a l'escola = El nen els hi porta (els = els llibres; hi = a l'escola).
Fitxa 62/3 • pronoms li o l'hi Dónes tu el sopar a la nena o l'hi dono jo? Dóna el dinar a la nena i jo li donaré el sopar Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 Fitxa 67/3 • pronoms li'n o n'hi Donaré quatre pomes a la Maria = Li'n donaré quatre (li = a la Maria; en = 'n = quatre).
Donaré quatre pomes a la Maria = N'hi donaré quatre. (col·loquial) Fitxa 66/4 • pronoms li, li ho o l'hi La nena porta això a la mestra = La nena li porta això (li = a la mestra).
La nena porta això a la mestra = La nena li ho porta (li = a la mestra; ho = això).
La nena porta això a la mestra = La nena l'hi porta. (col·loquial) Fitxa 6841/1 • s'ensurt o se'n surt? Se'n surt • t'entornes o te'n tornes? Te'n tornes • És correcte ensortir-se'n i entornar-se'n en català? Finalment va sortir-se'n amb penes i treballs.
Ens en tornem abans d'hora perquè plou.
La situació era complicada però me'n vaig sortir molt bé. Van acabar tan de pressa que a les sis ja se'n tornaven.
Fitxa 1796/4 • se'n recorda de tot o es recorda de tot? Es recorda de tot • m'enrecordo, me n'enrecordo o me'n recordo? Me'n recordo Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 • enrecordar, enrecordar-se o recordar-se? Recordar-se No em vaig recordar de trucar-te (o No me'n vaig recordar) Es recorda del dia que vam anar a la platja (o Se'n recorda) Recorda't de demanar hora al metge (o Recorda-te'n) Es recorda de tot Fitxa 6825/1 • substitució dels possessius seu, seva pels pronoms febles li, els Li han operat els ulls (i no Han operat els seus ulls).
Els han trencat la cara (i no Han trencat les seves cares).
Li han hagut d'anestesiar la cama dreta (i no Han hagut d'anestesiar la seva cama dreta).
Se li ha trencat una dent (i no S'ha trencat una dent seva).
Li fa pudor l'alè (i no Fa pudor el seu alè).
Fitxa 2056/2 • pronoms febles: li, els El meu germà ja no els cuina aquell plat.
Li ha fet uns dibuixos preciosos.
Li he comprat una joguina per a la meva néta.
Li hem donat les targetes de felicitació per a la correctora.
Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 ACTIVITAT 2 - LECTURANDA – LLETRA R i LLETRA S (les primeres 35 paraules) LLETRA R ETIQUETES LLETRA S Rabí - Vocals àtones. Timbre de la Sabent <a> Consonants Polimorfisme.
oclusives.
Ració - Aplecs vocàlics Sabor - Vocals tòniques. Timbre de la <o> Consonants Polimorfisme.
ròtiques.
Racionar - Aplecs vocàlics Saborós Consonants ròtiques.
Polimorfisme. (només en valencià es pronuncien les erres finals) - Vocals tòniques. Timbre de la <o> Racó - Vocals tòniques Timbre de la <o> - Vocals àtones. Timbre de la <o> Consonants africades palatals. Marcatge. (tg, tj) - Vocals àtones. Timbre de la <e> Radar Consonants ròtiques. Sabut Polimorfisme. (valencià) Cap etiqueta relacionada.
Podria haver-hi: - Oclusives finals. Marcatge.
Radiologia - Vocals àtones. Timbre de la Sacrosant <o> - Aplecs vocàlics (diftong) - Aplecs vocàlics (hiat) Consonants fricatives palatals. Polimorfisme.
- Vocals àtones. Timbre de la <a> - Vocals àtones. Timbre de la <o> Consonants fricatives alveolars.
Marcatge.
→ normalment la “s” intervocàlica és sorda, però en aquest cas no Ràfega - Vocals àtones. Timbre de la Safareig <e> - Vocals àtones. Timbre de la <a> → la primera “a” no és àtona, és tònica, i per tant no s'ha de pronunciar de manera neutra.
- Vocals àtones. Elisions per contacte amb <r> → La explicació diu que s'ha de pronunciar la <a> atòna quan precedeix una <r> a inici de síl·laba (ba-na-na), però en aquest cas no és així (sa-fareig), ja que es troba a la segona síl·laba.
Raig Consonants africades Sagnant palatals. Marcatge.
Consonants oclusives.
Assimilacions. (cn, gn) Consonants oclusives.
Polimorfisme.
Sabotatge ETIQUETES Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 Raja Consonants fricatives Sagnar palatals. Polimorfisme.
- Vocals àtones. Timbre de la <a> → la primera “a” no s'ha de pronunciar neutra Consonants oclusives.
Assimilacions. (cn, gn) Consonants ròtiques.
Polimorfisme.
Ramell - Vocals tòniques. Timbre de Sàhara la <e> - Consonants laterals. Ieisma i iodització.
- La <h> → només és sonora en el mallorquí Rànquing Consonants Polimorfisme.
No té cap etiqueta. Podria tenir: - La <h> Raó - Vocals tòniques. Timbre de Sake la <o> No té cap etiqueta. Podria tenir: - Vocals àtones. Timbre de la <e> - Vocals tòniques. Timbre de la <a> Rapè - Vocals tòniques. Timbre de Salconduit la <e> → e tancada en occidental i oberta en oriental - Vocals àtones. Timbre de la <o> Rapidesa - Vocals tòniques. Timbre de Sales la <e> Consonants fricatives alveolars. Marcatge.
- Vocals especials.
Rapte Consonants oclusives. Salmonel·lo - Vocals àtones. Timbre de la Marcatge.
si <o> - Vòcals àtones. Timbre de la - Consonants laterals. Ela <e> geminada.
- Vocals tòniques. Timbre de la <o> Consonants fricatives alveolars. Marcatge.
Raqueta - Vocals tòniques. Timbre de Salobre la <e> - Vocals àtones. Timbre de la <a> - Vocals tòniques. Timbre de la <o> - Vocals àtones. Timbre de la <e> Ratlla - Consonans laterals. Grups Salsitxa <tl>, <tll> - Vocals àtones. Timbre de la <a> - Vocals àtones. Timbre de la <a> Ràtzia - Vocals àtones. Timbre de la Salvatge <a> Consonants oclusives.
Polimorfisme. (b, v) Consonants africades palatals. Marcatge. (tg, tj) - Vocals àtones. Timbre de la oclusives. Saharià àtones.
Casos Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 <e> Rauxa - Vocals àtones. Timbre de la San Marino Consonants nasals.
<a> Assimilacions.
- Vocals àtones. Timbre de la <o> → La “o” en aquest cas no es pronuncia “u”, ja que prové d'Itàlia i es diu de la mateixa manera.
Ravenell Consonants ocluvies. Sandvitx Polimorfisme. → La <b> (aproximant) i <v> NO són consonants oclusives.
- Vocals tòniques. Timbre de la <e> - Consonants laterals. Ieisme i iodització.
No té etiquetes. Podria tenir: - Consonants oclusives.
Polimorfisme. (b, v) Consonats africades alveolars. Marcatge.
Ravioli Consonants oclusives. Sang Polimorfisme. → La <b> (aproximant) i <v> NO són consonants oclusives.
- Aplecs vocàlics (diftong) - Vocals tòniques. Timbre de la <o> (oberta) Consonants Polimorfisme.
Re - Vocals àtones. Timbre de Santbernat la <e> (tancada) Consonants Assimilacions.
Reacció - Aplecs vocàlics (ae, ea) Santpedor - Aplecs vocàlics (diftong) - Vocals àtones. Timbre de la <o> Consonants nasals.
Assimilacions.
- Vocals àtones. Timbre de la <e> - Vocals tòniques. Timbre de la <o> Reactivar - Aplecs vocàlics (ae, ea) Satèl·lit Consonants oclusives.
Marcatge. (cc, ct) Consonants oclusives.
Polimorfisme. → La <b> (aproximant) i <v> NO són consonants oclusives.
Consonants ròtiques.
Polimorfisme.
- Vocals tòniques. Timbre de la <e> - Consonants laterals. Ela geminada.
Real - Aplecs vocàlics (ae, ea) Saviesa Consonants laterals.
Marcatge.
Consonants oclusives.
Polimorfisme. → La <b> (aproximant) i <v> NO són consonants oclusives.
- Vocals tòniques. Timbre de la <e> Consonants fricatives oclusives.
nassals.
Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 alveolars. Marcatge.
- Vocals àtones. Timbre de la <a> Realitat - Aplecs vocàlics (ae, ea) Saxó Consonants laterals.
Marcatge.
Consonants fricatives alveolars. Grup <ex> → s'ha de pronunciar “ks” Realització - Aplecs vocàlics (ae, ea) Saxofon - Aplecs vocàlics (diftong) - Vocals tòniques. Timbre de la <o> (tancada) Consonants fricatives alveolars. Grup <ex> → s'ha de pronunciar “ks” - Vocals àtones. Timbre de la <o> - Vocals tòniques. Timbre de la <o> Rebel·lar-se - Vocals àtones. Timbre de la Saxòfon <e> - Consonants laterals. Ela geminada.
Consonants fricatives alveolars. Grup <ex> → s'ha de pronunciar “ks” - Vocals tòniques. Timbre de la <o> - Vocals àtones. Timbre de la <o> Rebentar Consonants Polimorfisme.
- Vocals àtones. Timbre de la <e> Consonants fricatives alveolars. Marcatge.
- Aplecs vocàlics. (diftong) Rebombori - Vocals àtones. Timbre de la Secular <e> - Vocals àtones. Timbre de la <o> - Vocals tòniques. Timbre de la <o> - Vocals àtones. Timbre de la <e> Consonats laterals.
Marcatge. → Etiqueta no d'acord amb la paraula. És evident que pronunciarem la “l”.
Consonants ròtiques.
Polimorfisme.
Rebrot - Vocals àtones. Timbre de la Segell <e> - Vocals tòniques. Timbre de la <o> Consonants fricatives palatals. Polimorfisme. (j, g) - Vocals tòniques. Timbre de la <e> - Consonants laterals. Ieisme i iodització. → evitar ieisme Recaptar Consonants Marcatge. (pt) Consonants Polimorfisme.
Consonants oclusives.
Polimorfisme. (bl, gl) - Vocals àtones. Timbre de la <e> Recent ròtiques. Seccessió oclusives. Segle ròtiques.
- Vocals àtones. Timbre de la Segur <e> - Vocals tòniques. Timbre de - Vocals àtones. Timbre de la <e> Consonants ròtiques.
Natàlia Sellés Guillaumes, 1335362 la <e> Consonants Polimorfisme.
Polimorfisme.
oclusives.
Recepta - Vocals àtones. Timbre de la Segut <e> - Vocals tòniques. Cultismes.
Consonants oclusives.
Marcatge. (pt) - Vocals àtones. Timbre de la <a> - Vocals àtones. Timbre de la <e> Recessió - Vocals àtones. Timbre de la Seient <e> Consonants fricatives alveolars. Marcatge. (“s” sorda) - Aplecs vocàlics (diftong) - Vocals tòniques. Timbre de la <o> - Vocals àtones. Timbre de la <e> Consonants oclusives.
Polimorfismes.
...