02_Edôuard Manet (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 1º curso
Asignatura Art i Arquitectura
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 06/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS (26/02/2016) – EDÔUARD MANET (1832-1883) Estudiarem la pintura d’Edôuard Manet, segons el seu punt de vista i amb comparació amb la pintura clàssica i moderna. A continuació fem l’esquema del donat a classe.
LA PINTURA CLÀSSICA Unes quantes de les característiques mes notables de la pintura clàssica son les següents: - Allò important està al centre, el que passa als costats es irrellevant.
- A l’hora de dibuixar, les línies de fuga van a parar al centre, donant així profunditat a la resta del quadre.
- La pintura clàssica busca sempre el realisme de l’escena i la perfecció de la traçada.
- L’espai es construeix a través de plans successius, sense diagonals mes pròpies de l’època barroca.
- Les formes es distingeixen nítidament i no hi ha grans contrastos.
L’exemple que posem per explicar la pintura clàssica es ‘L’Escola d’Atenes’ de Rafael Sanzio (1512).
A la imatge, veiem clarament com totes les línies foguen cap a un centre que es allà on passa l’essència del quadre.
Al centre veiem la conversa entre Plató i Aristòtil.
A la resta veiem mes filòsofs i altre gent, però queden subordinats dintre de la pintura La pintura la veiem emmarcada i te un eix clarament diferenciat.
1 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS L’ESCOLA DE MANET Henri Fantin-Lautor era un pintor de la segona meitat del segle XIX que va representar en quatre ocasions un grup de intel·lectuals reunits a l’estudi de Manet. El quadre que fiquem com exemple es ‘Un taller en el Batignolles’ (1870).
Els altres quadres son ‘Homenatge a Delacroix’, ‘ Un racó de la taula’ i ‘Al voltant del piano’.
LA PINTURA DE MANET Manet va dibuixar les seves obres en contra de les formes normalment conegudes.
Les seves obres provocaven escàndols socials, però ell el que busca es ser reconegut i no incomodar a la gent.
La manipulació del fragment, per exemple, imatges ja reconegudes en la pintura, era una tècnica molt utilitzada. Amb Manet sempre em de buscar en la història.
El següent quadre es titula ‘Música en les Tulleries’ de l’any 1862: En el quadre no hi ha res menys important que lo altre, caracteritzat per no tenir cap centre on fixar-se.
Es vol mostrar la societat de l’època, on les classes socials mes pobres comencen a accedir a actes impropis fins abans.
Les persones que apareixen al quadre son personatges reconeguts, estant el propi Manet present amb barret de copa.
2 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS L’esmorzar campestre (Esmorzar sobre la herba), de l’any 1863: En aquest cas, Manet trenca les característiques clàssiques posant al centre una cosa desconcertant, com es una dona al fons del quadre totalment fora de context.
Es vol cridar l’atenció posant una dona nua, mirant descaradament els espectadors, juntament amb dos homes vestits que parlen entre ells.
INFLUÈNCIES DE MANET Venus de Urbino, Tiziano (1538) Els afusellaments del 3 de maig a Madrid, Francisco de Goya (1814) 3 Olympia, Edôuard Manet (1863) L’execució de l’emperador Maximilià, Edôuard Manet (1863) Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ...