volta plantar (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Podología - 1º curso
Asignatura podologia general
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 21/10/2014
Descargas 3
Subido por

Vista previa del texto

27/02/2014 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar El Peu – Volta Plantar 30% a l’avantpeu.
31 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Cargas en posició posición bí bípeda  En posició anatòmica el 60 % del recolzament es realitza al retropeu i el  És un element semiesfèric capaç de distribuir les càrregues que rep en totes les direccions.
 Té 1 recolzament posterior: Calcani.
 Té 2 recolzaments anteriors: M1 i M5.
 Aquesta conformació permet la la bipedestació i la marxa humana.
martes, 11 de septiembre de 2007 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar  L’astràgal funciona com a distribuïdor de les forces que rep de la tibia.
 Vectors de força cap a la part posterior de l’articulació subastragalina (ASA) i a la tuberositat del calcani i en direcció anterior cap el navicular (per l’acetábulum pedis), les falques i els 3 primers metatarsians.
Carga sucesiva en el pie martes, 11 de septiembre de 2007 Podologia General: FUB 32 Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar • Kapandji: Conjunt arquitectònic associant harmoniosament tots els elements osteoarticulars, lligamentosos i musculars del peu.
Amb els seus canvis de curvatura i elasticitat pot adaptarse a totes les irregularitats del terreny i transmetre forces i en les millors condicions mecàniques en circumstàncies variades. Esmorteïdor indispensable per la flexibilitat de la marxa.
Soporte de carga del pie  Es considera que la volta plantar té:  Tres punts de recolzament: Calcani, M1 i M5  Tres arcs:  ALI: Calcani, Astràgal, 1a Falca, Navicular, M1  ALE: Calcani, Cuboides, M5  ATA: M1-M5 martes, 11 de septiembre de 2007 Podologia General: FUB 34 Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar       Arc longitudinal intern o 1r radi : Te cinc peces òssies.
Forma amb la horitzontal un angle entre 18º-25º.
M1 representa el recolzament anteromedial del ALI: Sesamoideos 1a Falca que no té contacte amb el terra.
Navicular. Punt més alt.
Astràgal: rep els impulsos transmesos per la cama i els distribueix per tota la volta plantar.
 Calcani: Descansa sobre el terra pel seu extrem posterior.
martes, 11 de septiembre de 2007 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia 35 El Peu – Volta Plantar  2º radi:  Format per calcani, astràgal, navicular, 2º falca, M2 i 2n dit  Aquest radi forma amb la horitzontal un angle d’uns 15º.
 3º radi:  Calcani, astràgal, cuboides, 3ª falca, M3 i 3r dit.
 Forma un angle amb la horitzontal de 10º.
 4º radi:  Calcani, cuboides , M4 i 4rt dit.
 Forma un angle de uns 8º amb la horitzontal.
1 27/02/2014 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Podologia General: FUB El Peu – Volta Plantar Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar  Arc longitudinal extern (ALE) o 5º radi:  Calcani, astràgal, cuboides, M5 i 5e dit.
 M5 constitueix tant el punt de recolzament anterior de l’arc extern com el més lateral de l’arc anterior.
 És gairebé paral·lel al terra, forma un angle d’uns 5º. És més rígid que l’intern per transmetre l’impuls motor dels Tríceps.
• Arcs transversals – Astràgal- Calcani – Cuboides - Navicular: el mes alt – Cuboides – Falques – Metatarsians Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Podologia General: FUB El Peu – Volta Plantar Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar • Esquelet disposat en dues columnes: – Adjacents distalment – Superposades proximalment Volta Plantar Peu Astragalí Extern Intern Peu Calcani Peu Astragalí Calcani, Cuboides, M4, M5, 4rt i 5e dits Astràgal, Navicular, 3 Falques, M3, M2 ,M1 , 1r-3r dits Peu calcani Realitza CONTACTE. 1r i 2n Rocker Realitza PROPULSIÓ. 3r Rocker Cortesia Dr. E. Maceira Podologia General I: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar 2n Rocker Inicio Apoyo Medio.
FRS sobre calcáneo i M1, con la tibia perpendicular al suelo.
Plantarflexión de calcáneo y dorsiflexión del 1r radio.
La fascia se elonga para que el ASA prone y el pie se adapte a las irregularidades.
Apoyo Medio avanza, se adelanta la tibia, se adelanta el CoM.
FRS aumentan en M1, y hay mayor tensión elástica de la fascia.
Al avanzar la tibia hay un aumento de tensión aquilea y más momento de plantarflexión en calcáneo.
Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar Despegue digital.
Las FRS están en M1 y necesitamos que se quede fijo en el suelo para que siga la fase digital.
Para que M1 no se dorsiflexione son necesarios músculos que plantaflexionen o estabilicen el 1r radio (fascia, peroneo lateral largo y abductor del hallux) 2 27/02/2014 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Podologia General: FUB El Peu – Volta Plantar El Peu – Volta Plantar Arc Intern Manteniment Volta Plantar Músculs: amb el peu en repòs no tenen cap acció. Actuen com autèntics tensors.
Lligaments: Reuneixen totes les peces òssies del peu. Mantenen la volta plantar.
Ossos: La forma dels ossos al encaixar com un trencaclosques contribueix al manteniment de la volta plantar. Actuen com a bigues.
Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Introducció a la Podologia • Lligaments: Llig. Cuneo-metatarsià Llig. Escafo-cuneal Sobretot el Llig. Calcani-escafoideo inferior Llig. Calcani-astragalí inferior Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar • Músculs:  Tibial Posterior porta el navicular cap avall i endarrera, sota el cap de l’astràgal. Realitza rotació externa de la cama. Adductor i supinador.
 Peroneo lateral llarg, augmenta la concavitat de l’arc intern al flexionar el primer metatarsià sobre la primera falca i aquesta sobre el navicular.
Cortesia Dr. P. Golanó Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar  Fascia Plantar  Flexor propi del 1r dit (FHL), forma una corda per sota de tot l’arc intern actuant amb potencia sobre la seva concavitat.
 Abductor del 1r dit, augmenta la concavitat de l’arc intern al acostar els seus dos extrems (calcani i primer dit).
Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar Arc Longitudinal Extern (ALE) Es poc elevat del terra (3-5 mm) i està en contacte amb ell per les parts toves.
• Lligaments: – Llig. Calcani-cuboideo fascicles profund i superficial (2n Rocker) 3 27/02/2014 Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Podologia General: FUB El Peu – Volta Plantar Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar  Musculs:  Peroneo lateral curt (PLC): és una corda parcial de l’arc (fins apòfisi estiloides de 5è. mtt.) però impedeix que les art. s’obrin per la seva part inferior.
Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Peroneo lateral llarg (PLL): va fins a cuboides, paral·lel al PLC i fa la mateixa funció.
Podologia General: FUB El Peu – Volta Plantar El Peu – Volta Plantar Arc anterior  Va des del cap del 1r metatarsià ,que descansa sobre els sesamoides a 6 mm., al cap del 5è metatarsià que també està a 6 mm.
del terra.
 Aquest arc anterior passa pels caps dels altres metatarsians, el 2n és el més elevat i està a 9 mm., el 3r cap a 8’5 mm., i el 4t a 7 mm.
Abductor 5è. dit: forma la corda total de l’arc extern.
Augmenta la concavitat de l’arc extern acostant els seus dos extrems (Calcani-5r.Dit).
Podologia General: FUB Introducció a la Podologia Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar Arc anterior La concavitat d’aquest arc és poc accentuada, i el recolzament sobre el terra ho fa per les parts toves.
Aquest arc està mantingut pel Lligament transvers intermetatarsià Muscle Adductor del primer dit (fascicle transvers). Potència escassa.
Podologia General: FUB Introducció a la Podologia El Peu – Volta Plantar • És un arc que es desploma amb freqüència (peu pla anterior) o fins i tot s’inverteix (peu convex anterior), això implica formació d’hiperqueratosi a la cara plantar del peu a l’alçada dels caps dels metatarsians.
4 ...