Resum tema 3 Sociologia (2014)

Apunte Catalán
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Ciencias de la Actividad Física y del Deporte - 1º curso
Asignatura Sociologia
Año del apunte 2014
Páginas 18
Fecha de subida 02/07/2014
Descargas 24

Descripción

Resum temari nº3 Sociologia

Vista previa del texto

TEMA 3 LES CULTURES ESPORTIVES • • • • • 3.1. Cultura i societat 3.2. La cultura esportiva: emergència i desenvolupament.
3.3. Nous valors esportius i societat postmoderna.
3.4. Conflictes en les cultures esportives contemporànies.
3.5. Aspectes simbòlics i rituals en l’esport: l’espectacle esportiu.
La cultura és un element important per a l’elecció de l’esport, és a dir, aquestes configuren a l’individu però també ajuden a mostrar la seva personalitat.
3.1. Cultura i societat: Diferents autors ja han parlat de cultura, i ja n’hi ha un model que la defineix, quan diem això, es refereix a una cultura humanista.
A través de la cultura es feia tot, ho era tot per la societat ja que gràcies a ella, podien transmetre la religió, els mites… Un clar exemple és el SEXE: aquest és algo natural per a tothom però cada cultura té diferents formes de fer-lo, inclús les persones d’una mateixa cultura ho fan diferent.
La visió sociològica d’una cultura: La cultura són subsistemes en una societat que es regulen per principis diferenciats. Cada subsistema te uns principis de regulació. Un clar exemple és el nostre sistema polític es caracteritza per la seva democràcia que implica igualtat entre tots nosaltres. És a dir, cada subsistema té uns principis de regulació.
Gràcies a aquest fet, podem entendre el sistema esportiu. L’esport modern, constitueix la cultura esportiva. Amb això, el que es pretén dir, és que tot el que es fa socialment, està basat en la cultura.
El fet de l’existència de diferències, es el que fa que hi hagi principis reguladors propis.
Per acabar, dir que en les nostres formes de pensar hi ha aspectes que surten de la ciència, de les idees que es constaten empíricament, per aquest motiu, estem carregats de creences que no s’han demostrat però que ja han estat creades.
Continguts de la cultura: Quan parlem de continguts, parlem de creences, idees, ideologia, mentalitat, valors, normes, símbols i Formes de conducta no normativa.
Els especialistes, parlen de mentalitat. Les mentalitats, són idees i creences que t’ordenen la vida. Això permet articular el bé i el mal. El que és bo i el que no, per exemple ara és impossible pegar a un nen mentre que abans un pare ho podia fer de manera normal per tal d’educar-lo.
Ara ho podem saber casi tot el que es transmet de forma escrita o mitjançant símbols. Això ho aprenem culturalment i no empíricament. Aquests són comportaments simbòlics i ho entendrem sense que ens ho diguin ja que nosaltres mateixos ho aprendrem a través de la societat i la cultura L’esport diu molt més del que ens sembla a simple vista i per tant, descobrir el llenguatge de l’esport és la nostra feina.
Pel que fa a les conductes no normatives, aquestes ens mostren formes de fer i de ser que no s’han escrit en cap lloc però que després es donen en la societat.
Les Característiques principals de l’esport modern són: • La secularització, la igualtat, la racionalització, la burocratització, la especialització, la quantificació i el rècord.
La cultura esportiva no és homogènia ja que hi han punts en comú entre l’esport d’aquí i fora d’europa, però no és el mateix. En el llibre se’ns planteja que hi ha una cultura moderna de l’esport i que després apareixen valors.
Les característiqyes principals de la societat postmoderna són: - Procés de personalització multiforme - Narcisisme contemporani (la imatge es valora molt) - culturisme , p.ex.
- Multiplicació dels sistemes de valors - futbol i parcour tenen els mateixos valors però són pràctiques diferents .
- Societat informacional - L'esport té un abans i un després , amb l'aparició de la TV. Informatiu .
- Policulturalisme - patinar ( de competició i amb els amics) diferents rols en una mateixa persona .
- Tribalisme - Diferència entre estar federat i abonat a algun club . És el mateix però el caràcter de soci en un club i el caràcter d'abonat no requereix el mateix compromís . Ara hi ha gent que convida a la gent a córrer amb ell .
- Solidaritat feble - els que fitxen en un club s'han de comprometre durant una temporada . Aquest compromís cada vegada es dóna menys . Ara tenim compromisos curts , i es diuen solidaris febles . La modernitat , doncs , és líquida , perquè tot flueix , res no roman .
Ens estem plantejant una nova societat en tots els sentits.
L’autor del llibre planteja que després d’aquesta organització social, els aspectes socials de la postmodernitat es converteixin en una altra cosa.
El us de l’espai públic urbà, hi apareixen elements claus com per exemple moure’s al marge del sistema establert, la recerca d’una comunitat i de la solidaritat orgànica, ens demostren que no hi han rols, que tots som iguals.
Són formes lògiques de l’esport que s’allunyen de la lògica de l’esport modern.
- L'esport posa en contacte gent i ens fa veure que aquest tio no és tan rar, per exemple. El jugar i acceptar regles i participar sembla ser un primer pas a la integració, d'ajuntar els que són diferents.
- Emocionalment, el joc, ens ajuda. També és important perquè puc guanyar alguna cosa, encara que socialment no tingui res.
- L'esport crea xarxes de capital social. Puc arribar a tenir un capital social: que algú m'animi, que un em pot entrar a treballar, etc.
Però també hi ha factors de caràcter cognitiu. Simbòlics, que fan que vegem l'esport com un text que podem interpretar i que ens permet entendre millor la vida.
La premsa futbolística fa que la gent tregui lliçons per a la vida, no només demostra només resultats.
L'esport és el ritual bàsic de les societats contemporànies perquè permet entendre millor la vida moderna.
A la diapo: La societat moderna està caracteritzada per ser una societat diferenciada. La política pensa i s'organitza en termes d'igualtat, l'economia igual ... Aquests són discursos incoherents entre si perquè són discursos de cada subsistema. No existeix un discurs global per a tothom.
Bel explica que a part de contradiccions com aquestes també hi ha contradiccions en la mentalitat de la persona.
Què tenen les pràctiques socials que fan que la gent s'enganxi a elles? La idea és que enfront dels clixés tradicionals sobre el que és l'esport (l'esport massifica, integra, etc ..) el que hem d'entendre és que la competició de l'esport modern representa la contradicció moderna essencial i permet discutir sobre com som una comunitat d'individus. S'estableix una tensió entre la singularització i la diferència. Com Messi, que juga individualment amb tot l'equip.
...