Tema 1 (2015)

Apunte Español
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Cognició
Año del apunte 2015
Páginas 7
Fecha de subida 08/02/2015
Descargas 16

Vista previa del texto

TEMA 1: Desenvolupament filogenètic del llenguatge i cognició ! Taxonomia dels primats: Carl Von Liné va classificar tots els animals al segle XVIII, de forma que els humans i els seus parents més propers estaven els primers i en el mateix grup, per això, se’ls va diferenciar com a “primats”.
Aquesta organització ha patit nombrosos canvis, fins adaptar el sistema cladística, que ajusta tant com sigui possible la realitat filogènica i evolutiva.
La taxonomia es divideix en ordre, subordre, superfamília, família, ...A l’ordre dels primats trobem la família dels Hominidae que es divideixen en Panguinae (pongo) i Hominae (hominini) aquests últims, estan dividits entre Pan i Homo.
! ! ! Bipedestació: És la capacitat locomotora de mantenir-se parat amb ambdós peus, pròpia d’alguns animals i dels humans.
Els simis la van aconseguir després d’utilitzar les 4 potes per moure’s més ràpid. Deixem les mans lliures per fabricar i transportar eines.
! Comportament dels primers homínids: Els homínids es van dividir en diferents zones del món.
Principalment estaven situats a Africà i Asia, però posteriorment es van dividir i repartir per tot el món. S’han anat diferenciant diferents gèneres i espècies, i per tant, també subespècies.
! ! ! ! ! ! ! Origen, evolució i comportament dels primers homínids: ! ! ! 
 ! Teories sobre l’origen del llenguatge: Per conèixer l’origen del llenguatge cal analitzar i fer hipòtesis de les restes.
Per especular, hem de mirar el passat i el present. Del passat hem de mirar registres fòssils (motlles endocranials, l’aparell fonador i els inicis de bipedestació).
Motlles endocranials: a partir de les restes de crani frontal, es fa un motlle de la part de darrera del crani (hipotètic). A partir d’aquí podem fer moltes hipòtesis, però tot i així, es difícil d’obtenir informació.
L’aparell fonador: van canviar de postures per poder ser ràpids i actuar com a bípedes. Així, la laringe va descendir i es va poder emetre sons i fonemes de millor manera.
No tenim rostre de la paraula però si de les eines i el procés es similar i va relacionat.
Les eines van millorar de forma molt lenta i no pas de generació en generació, calen milers de generacions.
Requereix una tasca, sincronitzar-ho, intersubjectivitat (saber interpretar els gestos dels altres) seleccionar materials, escollir els millors, …, això es diu: industria lítica.
! Construcció d’eines i transmissió cultural: Els homo Neardenthalensis tenien cura dels avis fins als darrers anys de la seva vida perquè s’han descobert restes d’individus “vells” desdentats i amb artritis, que en aquestes condicions, no haguessin sobreviscut sense ajuda.
El domini del foc es un fenomen important. Van aprendre a escalfar-se protegir-se i coure aliments. Des de fa milers d’anys tenien foc, però això no significa que fos una tècnica perfeccionada, que sabessin fer-ho, si no que, fa 400 milions d’anys l’homo egastel erectus va aprendre-ho.
L’enterrament dels morts: va ser el primer rituals funerari, concretament fa 20.000 o 300.000 anys. El fet de que, evoquessin una forma espiritual, exigeix la representació mental, la capacitat mental, i es comença a compartir una visio global del món.
Els vestigis arqueològics que evidencien una expressió simbòlica com els dibuixos, pintures, peces ornamentals, objectes cerimonials, afirmen la capacitat o representació mental. Apareix fa 100.000 anys.
Actualment quan veiem el desenvolupament infantil, podem observar la comunicació mitjançant elements no verbals, la musicalitat o els gestos que ja des de petits ens permeten comunicar-nos.
També hi ha altres estudis com la observació dels primats o els estudis antropològics que ens permeten aprendre i seguir analitzant l’origen de la cognició i la comunicació.
! ! ! ! ! ...