00. Parcial 2015 T1 (2016)

Examen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 3º curso
Asignatura Farmacologia general
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 13/04/2016
Descargas 40
Subido por

Vista previa del texto

Carla Triguero Unybook: ctriguero PARCIAL T1 2015 Generalitats de Farmacodinàmica 1. El receptor nicotínic es un canal de Na+ activat per el neurotransmissor acetilcolina, d’estructura α2βδ - És un receptor inotròpic (activació per lligand) V És un receptor homopentamèric  F La subunitat alfa presenta el lloc d’unió al lligand endogen V El sensor de voltatge es troba a la porció hidrofòbica de la subunitat β  F (de la alfa) 2. En la transducció de la senyal dels receptors metabotròpics, la PKC veu inhibida la seva activitat per la PLC  F, la activa 3. En la transducció de la senyal dels receptors amb activitat enzimàtica pròpia, les proteïnes SOCS bloquegen l’activació de la JAK  V 4. L’element de resposta a receptors nucel·lars AGGTCAXXXAGGTCA: - Interacciona amb un homodímer de receptor nuclear  F, és heterodimer És un DR3  V (directa amb 3 nucleòtids entre mig) Interacciona amb un dímer de receptors nuclears en disposició cap-cau  V Permet la interacció amb proteïnes co-activadores de la transcripció  F, no s’uneixen al element de resposta, s’uneixen al receptor (les co-activadores quan està actiu). NO s’uneixen al DNA! 5. Al prospecte del GELOCATIL® s’indica “Cada comprimido contiene 650 mg de paracetamol.
Los demas comonentes son cel·lulosa en polvo, cel·lulosa microcristal·lina, estearato magnesico, almidon de maiz y dioxido de silicio” - El Gelocatil ® és un fàrmac  F, és un medicament El paracetamol és un p.a del Gelocatil ®  V Paracetamol es un nom genèric no patentat d’un fàrmac  V El mido de blat de moro actua probablement com a excipient  V 6. Per un agonista amb receptors de reserva es compleix que la DE50 es superior a la Kd  F, és INFERIOR 7. L’adició d’un agonista parcial pot desplaçar cap a la dreta la corba DR d’un agonista total  V. A més a més també baixa l’efecte màxim , els agonistes parcials quan es barregen amb agonistes totals, es poden arribar a comportar com antagonistes competitius 8. La inhibició competitiva d’enzims amb fàrmacs implica una similitud estructural entre el substrat endogen del enzim i el grup farmacòfor del fàrmac  V 1 Carla Triguero Unybook: ctriguero Generalitats de Farmacocinètica: 9. El citocrom P-450 son hemoproteïnes microsomals  V 10. El Sr. X fumador (INDUCTOR METABÒLIC), pren el fàrmac A per via oral a la dosi de 10mg/dia. El fàrmac A te un efecte de primer pas elevat (BAIXA BIODISPONIBILITAT) Indica si les següents afirmacions son V o F - El Sr.X s’aficiona al suc d’aranger i pren 1L diari. Haurà d’incrementar la dosi de Fàrmac A per mantenir l’efecte terapèutic  F, suc d’aranger es un potent Inhibidor del metabolisme.
- El Sr. X deixa de fumar de forma radical i als 8-10 dies comença a queixar-se de que el F A li fa una reacció adversa  V, tabac es inductor- > al cap dels dies ja no es metabolitza tan ràpidament el fàrmac - El Sr. X és diagnosticat amb càncer de pròstata i tractat amb fàrmacs antiandrogens. El metge redueix la dosi de Fàrmac A per precaució  V, perquè la testosterona es un estimulant metabòlic -> el nou fàrmac reduirà el metabolisme.
- El Sr. X entra d’urgències a l’hospital i rep el fàrmac A per via i.v. el metge de guàrdia li redueix la dosi de fàrmac A  V, per via i.v. no hi ha efecte de primer pas - El Sr. X es fa culturista i pren una dieta hiperproteica. Amb el temps es queixa al metge de que el fàrmac A ja no li fa efecte  V, les dietes hiperproteiques, faciliten la inducció dels enzims metabòlics -> tindrà major activitat metabòlica - Per una micosi, rep tractament amb antifúngic com el miconazol. El metge incrementa la dosi del Fàrmac A per mantenir la seva efectivitat terapèutica.  F, Antifúngics són potents inhibidors del metabolisme 2 ...