Sessió 1.Sociologia: individu i societat (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 1º curso
Asignatura Introducció a la Sociologia
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 09/06/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

SESSIÓ 1. SOCIOLOGIA: INDIVIDU I SOCIETAT 1.La sociologia com a disciplina científica 2. Què és la societat? 3. La societat ens determina o ens condiciona? 4. L’ésser humà es guia pels seus instints 1. LA SOCIOLOGÍA COMO DISCIPLINA CIENTÍFICA La sociologia és una ciència social que té com a objecte d'estudi la societat i l'individu que viu en ella.
La societat és una creació humana i l'ésser humà, com a ésser social, interpreta la vida a partir de normes, oportunitats i opcions que ens donen però cadascú ho interpreta lliurement. Per exemple: actualment a Espanya les dones poden accedir al a universitat, però en els anys 40 no.
A més, això es pot connectar amb l'exemple de la metàfora teatral, on cada un té un paper i un guió i som intèrprets d'una vida i guió prescrit, però la vivim d'una manera o una altra. Per exemple: el fet de néixer en un lloc o altre et dóna uns drets.
Hi ha dues variants: determinisme i condicionament.
En el determinisme, és important preguntar-se si l'entorn i l'origen social importa i si condicionen o determinen. Segons el pedagog Ferrer i Guàrdia "A quina edat ha de començar l'educació d'un infant? D'ençà que neix el seu avi ".
El pedagog recorre a l'entorn familiar per explicar alguna cosa individual (l'educació) en funció dels antecedents familiars. Les nostres oportunitats depenen del que ens han pogut donar els nostres pares i, alhora, els nostres avis. Aquesta frase tindria una visió determinista ja que admet que estem condicionats i que l'individu, depenent de la família i la societat, tindrà unes oportunitats o unes altres.
Trobem una cotraargumentació realitzada per Jacobo Siruela, qui es posa com a exemple dient que per la seva procedència es feia improbable que fos editor i, segons ell "És igual d'on vinguis". Té una visió no determinista ja que defensa que la societat i la família no condicionen en res. Podríem destacar el self-made, que significa "fet per si mateix" i que existeix en societats com la nord-americana en la qual neixes al si d'una família humil i acabes al capdamunt pel teu talent (com el de la pel·lícula En busca de la feliciadad, basat en fets reals).
Jacobo Siruela diu que els orígens familiars, en societats en què la condició familiar pesa molt, són societats desiguals, però hi ha on han aconseguit donar- li més importància a les oportunitats i l'esforç siguin més grans. És a dir, són societats menys desiguals perquè la condició familiar té menys pes i menys importància.
Jacobo Siruela dice que los orígenes familiares, en sociedades en que la condición familiar pesa mucho, son sociedades desiguales, pero hay algunas donde han conseguido darle más importancia a las oportunidades y el esfuerzo sean mayores. Es decir, son sociedades menos desiguales porque la condición familiar tiene menos peso y menos importancia.
Instint i aprenentatge Comportaments instintius? Comportaments apresos? Determinació social Determinació biològica D'altra banda, tenim l'instint i l’aprenentatge, on es confronta el comportament instintiu i el d'aprenentatge. Per exemple: Les oportunitats que tenim les dones avui en dia d'estudiar i no en els anys 40, quin comportament és? Sempre s'ha pensat que la dona volia ser mare i en aquesta societat era el normal (normes socials). Aquí ens trobem davant un determinisme biològic (aparell reproductor).
Hi ha algunes teories que recolzen que quan reaccionem davant de situacions diferents (fàstic, alegria, ira ...) és instintiu (un home de qualsevol època i lloc reaccionava de la mateixa manera davant les mateixes situacions) però avui alguns psicòlegs i sociòlegs ho han desmentit ja que es creu que les emocions i expressions facials s'aprenen quan vas creixent i observant la societat.
...

Tags: