tema 3 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Lleida (UdL)
Grado Ingeniería Agraria y Alimentaria - 3º curso
Asignatura Horticultura
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 16/11/2014
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

HORTICULTURA TUBERITZACIÓ El procés de tuberització és un procés que es dona en fotoperíodes de dia curt amb un fotoperíode crític i temperatures fresques. A Lleida es trasplanta el tubercle al Març quan el fotoperíode és creixent i les temperatures també estan en augment.
El fet que pugem produir patata es déu a que s'han adaptat varietats de patata amb fotoperíodes crítics elevats. Aquests poden sobrepassar les 18 hores. És a dir, que encara que el fotoperíode sigui creixent, com que aquest es troba per sota del fotoperíode crític la tuberització serà induïda. A part del fotoperíode, per a la tuberització també és molt important les temperatures. Concretament les temperatures nocturnes, ja que si aquestes no baixen dels 20ºC no és dona el procés de tuberització.
Les varietats que s'han adaptats a latituds més elevades com són les que tenim aquí, son capaces de tuberitzar aquí, però no ho seran en latituds tropicals.
EXEMPLES MODEL DIFERENTS FOTOPERÍODES Plantes dia curt qualitatiu  Fotoperíode crític a partir del qual, quan el dia s'escurça s'indueix floració.
Fragaria x ananassa Maduixa (+ vernalització) Plantes dia curt quantitatiu  Allium cepa Ceba (+ vernalització) Plantes dia llarg qualitatiu  Spinacia oleracea Espinac (el cultivem a la tardor/hivern perquè volem aprofitar les fulles) Plantes dia llarg quantitatiu  Beta vulgaris Bleda, Brassica campestris/rapa Cols (cultius de tardor/hivern/primavera perquè no volem flor, a més a més influeix la temperatura) Plantes de dia neutre  Lycopersicon esculentum Tomata, Solanum tuberosum Patata (la llum no és un condicionant, la floració s'indueix per la temperatura) Vernalització  Coliflor, maduixa, ceba (gema vegetativa es diferencia en gema floral) BULBERITZACIÓ (en ceba) Procés donat en dia llarg i amb fotoperíodes crítics baixos. Interacciona molt amb la vernalització, si tenim 10ºC vernalitza i si està vernalitzant el temps suficient per a induir floració, es donarà aquesta en lloc d'induir-se la bulberització.
...