TREBALL DE PROGRAMACIÓ I ACTIVITAT DINÀMICA (2014)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 1º curso
Asignatura INICIACIÓ A LA DIDÀCTICA
Año del apunte 2014
Páginas 7
Fecha de subida 09/06/2014
Descargas 8
Subido por

Descripción

Treball sobre una activitat per a cicle inicial que porta dos contes, metodologia, continguts, temporització i criteris d'avaluació.

Vista previa del texto

TREBALL INDIVIDUAL ACTIVITAT PER CICLE INICIAL Nom: Sergio Bayo Barrasa Data: 28/05/2014 Assignatura: Iniciació a la didàctica de la llengua i la literatura Context: L'activitat es durà a terme a una aula de cicle inicial, a primer de primària. Aquesta aula es troba a una escola concertada al barri de Zona Franca, Barcelona. Aquesta escola té curs d'infantil i de primària.
A l'aula de primer de primària hi ha vint-i-vuit alumnes; dels quals tretze són nens i quinze són nenes. Tots tenen entre cinc i sis anys i cap alumne és repetidor de curs. En aquest barri hi ha un alt grau d'immigrants però a l'aula només set dels vint-i-vuit alumnes ho són.
Argument dels contes: Títol del primer conte: “La osita perdida” Tracta d'una ossa bebè (Osita) que es perd i la troba un ratolí (Roque). Ell i la seva dona (Hierbabuena) la crien i l'ajuden en tot. Osita comença a anar a l'escola i fa molts amics. Passen els dies i celebren el seu aniversari. També gaudeix de l'hivern i quan arriba la primavera Roque va al bosc a buscar a la mamà d'Osita. Finalment, es retroben i Osita té dues famílies.
Títol del segon conte: “El perrito músico” Tracta d'un gos amb el nom de Nino que quan va néixer altres gossos li cantaven una cançó.
Quan Nino va començar a cantar ho feia fatal i tothom sortia corrent. Com estava molt trist va decidir marxar molt lluny per ser músic. Llavors va estudiar molt i va aprendre a tocar molt bé el clarinet. Tocava tant bé que tothom al sentir-lo es posava a ballar.
Objectius: – Millorar la lectura i la comprensió lectora mitjançant l'autonomia de llegir contes.
– Expressar-se en llengua oral de forma breu i entenedora.
– Saber comprendre les preguntes fetes i contestar correctament les mateixes.
Continguts: – Comprensió de la lectura feta de manera autònoma.
– Participació activa en la interacció entre tot l'alumnat i el professor/a.
– Observació i comprensió dels relats visuals entenent tant l'escrit com el dibuix.
Metodologia: La metodologia utilitzada es basa en un “abans de la lectura”, una tria del propi alumnat entre dos contes similars i finalment un “després de la lectura” on es divideix en dos parts: la resposta d'unes preguntes de comprensió lectora i una posta en comú d'aquestes respostes davant de tota la classe.
La primera part tractarem “d'abans de la lectura” on el professor farà unes preguntes optatives per tal de orientar i que posteriorment els discents sàpiguen escollir amb les seves preferències el conte que han de llegir. Les preguntes seran les següents: 1. Segons el títol del primer conte “La osita perdida” de que creieu que tractarà aquest conte? I en el segon “El perrito músico”? 2. Quin animal podem veure a la portada del primer conte? I a la portada del segon conte? 3. Has llegit algun altre conte que aparegui un osset o un gosset? T'enrecordes del títol? 4. Quins d'aquests dos animals us agrada més? Els heu vist, tocat o tingut a casa? Quin? Aquestes preguntes les poden respondre en veu alta els alumnes de forma voluntària ja que no entren en l'avaluació. Després de cada pregunta es pot fer una reflexió petita perquè entenguin la relació amb els contes. Ara els toca escollir un dels dos contes. S'anirà per ordre de llista i apuntant a cada discent amb el conte.
Al cap de dos dies s'han hagut de llegir el conte i passarem a la segona part que es tracta de “després de la lectura”. Primer faran la fitxa escrita on apareixeran unes preguntes que les han de respondre breument.
- Preguntes de la fitxa escrita: 1. T'ha agradat el llibre? Explica breument un motiu? 2. Quin personatge és el protagonista? Quin és el teu preferit? 3. Quants personatges hi apareixen? 4. Té un final feliç el conte que t'has llegit? Després de respondre les preguntes es posaran per grups de quatre alumnes (segons la organització de l'aula, les quatre taules més properes) fent un total de set grups. Un cop fets els grups, els alumnes comentaran, un per un, les seves respostes i podran canviar-les. Finalment, tot el grup-classe es posarà fent una rotllana i amb el docent al mig d'aquesta donarà el torn a l'alumnat que exposarà les seves respostes i opinions en llengua oral.
Temporització: Aquesta activitat, en la seva totalitat, es farà en l'assignatura de Llengua Castellana i durarà una setmana complerta, dues classes d'una hora de Llengua Castellana cadascuna.
La primera part, que consta “d'abans de la lectura” i apuntar el conte que escolleixen els discents es tracta a la primera hora de l'horari de Llengua castellana.
La segona part, com he explicat abans, tractarem “després de la lectura”. Aquesta, dividida en producció de respostes i posta en comú amb l'aula, finalitzarà l'activitat en la segona hora de Llengua castellana de la mateixa setmana.
Criteris d'avaluació: – Comprendre les preguntes i saber respondre correctament les mateixes, si més no, breument.
– Participar en llengua oral de manera clara i entenedora, fent d'aquesta interacció un bon ús.
– Demostrar mitjançant a les respostes que han fet la lectura del conte.
Reflexió final de l'experiència: Aquesta activitat penso que és una bona manera d'introduir la lectura als alumnes que estan començant a llegir. Amb “abans de la lectura” introduïm els contes perquè tinguin millor elecció i l'activitat es realitzi com està planificada. El fet de fer una tria entre dos contes fa que els discents comencin a tenir consciència i vot per fer els deures i les activitats. Finalment, el “després de la lectura” fa que es pugui avaluar l'activitat i veure com porten el nivell lector. També incorporant una posta en comú facilita, en un futur no molt llunyà, una bona presentació oral i bona escenificació davant del grup-classe.
Aquest tipus d'activitat és una de les més complertes, fent una millora en la llengua general de l'alumnat. S'ha de tenir en compte de no posar el nivell de la lectura molt alt i adequar els contes als alumnes de cicle inicial.
En conclusió, l'activitat enriqueix molt els alumnes i alhora els motiva a seguir llegint i aprenent. El professor/a pot veure l'evolució dels seus discents amb dos o tres cops fent aquestes sessions i n'és una manera divertida i dinàmica d'aprendre.
ANNEX 1: CONTE: “LA OSITA PERDIDA” ANNEX 2: CONTE: “EL PERRITO MÚSICO” ...