Apunts biografics de Stéphane Hessel (2014)

Apunte Catalán
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Educación Primaria - 1º curso
Asignatura Societat, família i escola
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 13/02/2015
Descargas 2
Subido por

Descripción

Apunts de la biografia d'Stéphane Hessel

Vista previa del texto

    Stéphane  Hessel   “Héroe  civil,  agitador  pacífico”                                             1r  N  Educació  Infantil/Primària  a  Blanquerna  –  Universitat  Ramon  Llull   Societat,  família  i  escola         1   1. Referències biogràfiques de l’autor   Stéphane Hessel va néixer a Berlín el 20 d’octubre de 1917 i va morir a París el 26 de febrer de l’any 2013, a l’edat de 95 anys. Fill de pare jueu, es va traslladar a París (França) ja que els seus pares van decidir fugir pel creixent nazisme a Alemanya. Va obtenir la nacionalitat francesa, es va enrolar a la Resistència, va ser condemnat a mort i torturat per la Gestapo. Va passar vàries temporades a camps de concentració després de burlar les autoritats alemanyes per tal que no l’executessin. Va ser testimoni de la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans fent de secretari dels diplomàtics que l’elaboraven en el moment en què era ambaixador de França a l’ONU. Hessel sempre afirmava que el moment més feliç de la seva vida va ser aquell en el qual es va aprovar la Declaració.   Conegut diplomàtic no creient en la violència, va dedicar la seva vida, també, a escriure. Dins del seu recorregut professional i literari podem trobar obres significatives com Indigneu-vos!(2010) i la seva continuació Comprometeu-vos! (2011), de marcat caràcter reivindicatiu.   Va deixar escrit com a testament polític No us rendiu!, un llibre en el qual crida a “remoralitzar” la vida pública espanyola. Porta com a subtítol “Amb Espanya en les trinxeres per la llibertat i el progrés”.       2. Idees principals   Amb el seu marcat caràcter reivindicatiu, Hessel es va mostrar, durant tota la seva vida, indignat amb nombroses actituds i successos de la societat i el món. A partir d’aquí destaquem diverses indignacions:   ● Nazisme/Totalitarisme: indignat pel totalitarisme i els moviments feixistes imperants en l’Europa de principis i mitjans de segle XX. Valorava també les ideologies republicanes existents a països com Espanya. Partidari en un principi del diàleg, al veure la quantitat de moviments dictatorials es va convèncer de la necessitats de defensar Europa amb armes d’aquells que la volien conquerir a través de la violència.
● Gestapo: Va ser arrestat per aquest òrgan policial i acusat de delictes criminals greus al haver-se enrolat a la Resistència francesa per lluitar contra els totalitarismes i reforçar-la. Una de les coses que remarca Hessel és el fet de que es va veure millor tractat del que es pensava perquè no coneixien els seus orígens jueus i era considerat espia d’alt nivell; tot i això va rebre vàries tortures i una condemna a mort de la qual finalment va poder escapar.
● Camps de concentració: va ser tancat en un camp per haver participat amb la 2   resistència francesa. Allà va comprovar de nou la brutalitat de la guerra i el grau de crueltat al qual podien arribar els éssers humans. Es considera un home amb sort perquè va poder escapar de ser condemnat a mort. Després de fugir va ser atrapat i el van tancar de nou en un camp, Dora, on el volien penjar o castigar físicament. Finalment va convèncer un oficial de que ell era inofensiu. Considera que va sortir d'aquells situació gràcies al fet de parlar l'alemany.
● Bush/Blair/Aznar: formen part també de les seves indignacions perquè els creu responsables de trencar el dret internacional i d'haver fet una entrada dolenta al segle XXI amb l'atemptat de les Torres Bessones a Nova York.
● Palestina: el conflicte que es va originar, juntament amb el trencament de les regles internacionals el van portar a sentir-se de la mateixa manera com es vas sentir als camps de concentració ja que l'indígena el comportament del govern palestí així com la permisivitat dels Estats Units.
    3. Núvol de paraules (wordle.net)         4. Conclusions   Les indignacions de Stéphane Hessel les trobem més que justificades ja que hi ha 3   en totes elles molta coherència i justificacions ben extenses. Començant per la primera indignació relacionada amb el nazisme i el totalitarisme, considerem que la mentalitat de Hessel es va orientar des de ben jove cap el progrés i cap a la revolució en contra del tot allò que no agradava; això ho veiem reflectit en la constant lluita en la que ell va ser partidari per tal d'exterminar el nazisme de l'Europa del segle XX. Reflexionant sobre la seva segona indignació relacionada amb la Gestapo, hem pogut veure que dintre de tot ell es va trobar "ben tractat", fet que ens va estranyar molt, causat perquè el consideraven espia d'alt nivell. La tercera indignació va dirigida als camps de concentració, causada per la seva estada en un d’ells, on Hessel remarca molt la brutalitat, injustícia i odi que hi havia i que ell no s’imaginava d’aquesta manera tan extrema; també podem veure la seva indignació amb la fugida que va fer del camp de concentració. Fent esment a la quarta indignació, Bush, Blair i Aznar, podem destacar la seva frustració pel que fa referència a la desastrosa entrada al segle XXI. I ja per acabar fent esment a la cinquena i última indignació, la de Palestina, destaquem la seva profunda indignació pel pèssim comportament tant del govern local per promoure la violència, com pel govern dels EEUU per no intervenir en el conflicte. Per últim i concloent aquesta biografia d'Stéphane Hessel, trobem que va tenir un comportament molt valent i pròpi d'un heroi, ja que molt pocs haurien fet el que va fer ell per les injustícies que es van posar en el seu camí.       4   ...