Tema 0. Introducció (2011)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencias Ambientales - 4º curso
Asignatura Risc Ambiental
Año del apunte 2011
Páginas 1
Fecha de subida 31/08/2014
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Risc ambiental BLOC I: ASPECTES GENERALS Tema 0: Introducció 1. Paradoxes a. Totes les societats humanes han hagut d’afrontar problemes tant ambientals com econòmics. Però hi han economistes que diuen que mai hem estat tant bé com ara.
b. Les catàstrofes naturals no son la causa de mortalitat primera a Catalunya. La vida quotidiana resulta més perillosa.  Per disminuir el impacte és més important intervenir en la vida quotidiana que no pas en fer grans infraestructures  Augment de la resiliència.
c. Recurs/risc: trobar un equilibri entre avantatges i inconvenients. Ex: càmping al costat de rius d. No som capaços d’aconseguir una visió integrada del risc. Dos actituds: I. Invocació de la fatalitat: Farem el que calgui perquè no torni a repetir-se. La natura és l’enemic i farem el que calgui per anar en contra d‘ella.
II. Responsabilitats: si passa alguna cosa sempre hi ha un culpable (tècnic, govern...). La opinió pública s’adhereix a aquesta actitud.
2. Risc ambiental Esdeveniments que venen del mon de la natura o de la tecnologia que podem suposar amenaces o perills pels éssers humans i per tot lo que nosaltres valorem.
Però és una definició massa àmplia, l’hem de restringir: - No parlarem: malalties i riscos biològics - Parlarem de: o Fenòmens geofísics i climàtics o Fenòmens de risc provinents de la industria química (riscos tecnològics) o Riscos laborals.
2.1. Característiques risc ambiental - Origen clar i conseqüències Temps d’ocurrència curt Pèrdues es concentren a curt termini Fenòmens que justifiquen situacions d’emergència Excepció: Sequera i riscos laborals ...