Conferència reportatge (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Producció i Expressió Audiovisual
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 30/03/2016
Descargas 13

Vista previa del texto

La historia neix aquest estiu. Productora molt petita, explicar història que ens permeti denunciar-ho. Les grans productores feien seguiment desde Síria però no hi havia un enllaç clar que ens vinculés al nostre terreny.
Un socorrista se'n va anar a Lesbos a socórrer refugiats i van fer el seguiment.
Vam buscar informació i vam contactar amb ell. Història de superació i voluntariat.
Quan estavem rodant es va consolidar un acord de coproducció amb TV3 per poder tenir els fons necessàris i més efectius, ja que erem nosaltres dos sols.
Teníem material per fer 1:30h o més de reportatge. Passen moltes coses, però has d'integrar-les d'alguna manera, tot i que moltes històries s'han quedat al disc dur.
La historia mai ens la havíem imaginat així. Havíem de replantejar el reportatge constantment.
Conèixer i el terreny i gravar, gravar i gravar. Ensenyem que és Lesbos i què passa. Punts entremitjos del camí. Tenir la ment i la vista molt oberta per saber on hi ha altres històries i què vols ensenyar. Teníem uns grans protagonistes, uns grans antagonistes i un conflicte que evoluciona.
Recopilar el material per dies i fer un visionat. Reunions de què havíem gravat i què ens faltava. Vam optar pel relat cronològic. Arriben amb unes aletes i un vestit de neoprè i acabem tenint la embarcació, etc. Ho explicàvem a través dels socorristes, amb ells i el seu entorn. De material aproximadament tenim entre 35 i 40h. Teníem el repte de mantindre la essència de tot aquest material en 1h. Ens costava molt treure parts.
Arranquem amb la seqüència del far, amb l'Òscar que veu una embarcació i la màfia. Ens vam involucrar completament amb el voluntariat i passàvem desapercebuts gravant.
Veu en off: emissió en altres idiomes, dades que sinó no es podien incloure, etc.
Imatges de paisatges que fan descansar desprès d'imatges dures David i Arantxa – Els refugiats a l'illa de Lesbos. Una productora molt petita, fan el seguiment i hi ha un bon tema per fer dos enllaços, de explicar una historia i de pas, anar voluntàriament a ajudar. La historia havia de reflectir els fets que estaven succeint.
Arriben a un acord amb TV3, s'ha d'apostar per les histories grans, tenien informació per més de 1:30h de reportatge. S'opta per una petita historia i es busca fins a poder explicar en una hora el reportatge, tot i que hi ha altre histories que no han pogut sortir.
No es pot tenir un guió, la realitat et sorprèn.
COMENÇAMENT: Comença amb un rescat. Expica com ha estat el desembarcament, en un lloc molt difícil. Explica quina és la gent que hi ha allà per ajudar. Europa només mira, ells són els que ajuden. Dificultats del mar de Lesbos, el pitjor punt on es pot desembarcar.
• • • • • Oscar Camps – Rètol, explica qui és.
Rètol amb el nom del lloc on viuen els socorristes Camp de Registre Moria – Lloc on s'han de registrar per poder sortir de l'illa. (La veu en off ho explica. Son inmigrants ilegals, sense aigua corrent ni menjar) Barcelona – Veu en of explica que l'equip s'ha fet més gran.
Essam A Daod- Segueix els nous refugits, és metge palestí i fa de voluntari.
Gerard Canal – voluntari • • La veu en off explica el que fan els refugiats quan arriben a terra ferma. Explica quines són les persones que apareixen en el documental, com el fotoperiodista (nombre). Hostal Tokima, lloc on els periodistes i els ajudants es reuneixen.
– Música i so ambient FINAL: Parla sobre el govern. La societat civil els recolça, pero els governs no. Parla sobre la governabilitat del mar. Un mes més tard segueixen allà i tenen fama mundial i ara son un gran equip. Les coses han canvat, però fan el que fan sempre, salvar vides cada dia malgrat la proesa de l'hivern. El poble segueix aalvant el poble. S'ha d'anar un pas més enllà. Parla l'home, o els fan fora o ho aconseguiran. Posen dades de les morts.
TORN DE PREGUNTES: Has de coneixer què vas a fer, et converteixes en l'ombra dels socorristes i començes a emmagatzemar totes les imatges i les histories. Què és Lesbos? Què està passant? Visiten els hospitals, hi ha llocs intermitjos, hi ha altres històries, però has de saber què és el que vols explicar. Has d'apstar i saber quina és la història que vols explicar. Has de tnir uns bons protagonistes, un gran antagonista, i un conflicte o historia que evoluciona. Si tens això, després a l'hora de donar l'ordre a la història és molt més fàcil. Cada nit es feia una reunió per saber què s'ha fet al llar del dia, i quan arribes a Barcelona s'ha de fer una visualització de tots les dies per tenir una visió de tot des de l'objectivitat i la distància. No s'han d'explicar moltes histories paraleles, sino que el fil conductor ha danar avançant amb les mateixes histoires tota l'estona, i per això està molt centra en el treball dels socorristes.
Comença l'Òscar al far i té una informció d'un bot que desembarca a un lloc molt perillós i amb la gnet que ha pagat una gran quantitat de diners per arribar fins allà.
Van marxar ells dos, no tenien un gran equip i diners com per poder permetre desplaçar moltes persones. Però al ser només dues persones es van poder incorporar molt bé en el grup dels socorristes.
...

Tags: