VIES URINÀRIES (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura fisiopatologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 03/05/2016
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

@aserrasanchez VIES URINÀRIES Són estructures que s’encarreguen de recollir l’orina i d’eliminar-la a l’exterior de l’organisme.
Pielografia o urografia venosa: S’introdueix un contrast iodat per la vena. El ronyó excretarà el contrast i l’orina tindrà contrast. L’orina ressaltarà per sobre d’altres estructures quan fem una radiografia. Les nefrones van eliminant el contrast i es podrà veure el ronyó també a la radiografia però no tant com les vies urinàries.
Els calzes recolliran el contrast,anirà a la pelvis renal,urèters..
Les Vies urinàries estan formades per: - Tub col·lector (després del distal) Calzes renals(majors i menors) Pelvis renal Urèters Bufeta urinària Uretra MALALTIES Infeccions: Són les malalties més freqüents de les vies urinàries. Són infeccions ascendents perquè la infecció sol començar a nivell de la uretra,bufeta…La infecció puja ascendentment cap a les vies inclús al ronyó. Contra més ascendent es fa la infecció, més greu és.
- Cistitis: Infecció de la bufeta urinària. És la més benigne i comú. Més comú en dones.
Símptomes: Dolor a l’orinar, coïssor a l’orinar, micció no confortable. Disúria pot provocar hematúria(no gaire freqüent).No provoca febre, la febre apareix quan la febre comença a pujar. Es pot fer un cultiu.
- Pielitis: Infecció de la via urinària que compren urèter, pelvis i calzes.
- Pielonefritis: Infecció de les vies urinàries que arriben al ronyó. És el quadre més greu i sempre produeix febre,calfreds. Sempre s’ingressa al pacient amb aquesta infecció ja que pot crear una bacterièmia o sèpsia a la sang(la sang passa pel ronyó i infectar la sang).Es fa un cultiu per investigar quin és el millor antibiòtic pel pacient al descobrir quin és el germen patogen.
Símptomes: No sol donar disúria ni hematúria , el símptoma principal és la febre i dolor de ronyons.
Litiasis renals: Són els càlculs renals,”atac de pedra”còlic nefrític. La pedra no es troba al ronyó sinó a la via urinària. Es forma fora del ronyó els càlculs. Es produeixen per precipitació de soluts que s’han filtrat a la orina (calci i àcid úric són els més comuns). Per tant podem trobar càlculs de Calci o d’Àcid Úric.
- Quan aquests es formen a nivell de la pelvis o calzes, predisposen a infeccions ja que dificulten que l’ orina baixi normalment i s’estanca orina i s’infectarà. La litiasi en aquest nivell NO fan dolor.
1 @aserrasanchez - Si les pedres es mouen en sentit de l’ orina i es queda clavada en un urèter fan molt de mal i produir un còlic nefrític.Si la pedra es desenganxa del urèter s’orinarà la pedra i desapareixerà el dolor.
- Si la pedra és tan grossa i no es trenca s’elimina per ultrasons o quirúrgicament.
Tumors: No són estranys. El tumor de la bufeta és relativament freqüent en gent gran(40-50 anys). Podem trobar a l’urèter i altres parts de la via però són menys freqüents. El símptoma més freqüent és l’hematúria. Normalment aquests tumors són malignes.
Obstruccions vies urinàries: Molt freqüent sobretot en homes.
- Sobretot obstruccions per litiasi. A la llarga es pot perdre un ronyó a causa d’una Obstrucció(per infecció a causa d’orina estancada,per falta de reg sanguini…). Normalment afectarà un urèter.
- També és comú l’obstrucció prostàtica en homes, hipertròfia benigne de pròstata. La pròstata està en contacta en la porció prostàtica de l’uretra. El creixement de la pròstata dificultarà el pas de l’orina ja que obstruirà l’uretra.
S’afectaran els dos urèters. És una Obstrucció progressiva(mesos) fins que es manifesta clínicament.
Insuficiència renal obstructiva a causa d’obstruccions de pròstata. Desobstruint via urinària amb una sonda podem fer funcionar el ronyó.
MALALTIES QUE PODEN CAUSAR HEMATÚRIA         Tumor renal Uronefrosi:Dilatació vía urinària Litiasi ureteral Prostatitis Carcinoma de pròstata Hidronefrosi: Dilatació global de les vies urinàries Tumor d’urèter,bufeta Etc.
2 ...