Palazzo de Siena (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Art Gòtic
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 31/03/2016
Descargas 2

Vista previa del texto

Cementiri urbà En el gòtic es treu el claustre i s'utilitzarà com a lloc d'enterrament, és a dir, es descontextualitza.
El claustre de la catedral de Lleida i el de Sant Joan de Perpinyà, en el cas de Lleida comencen a envair el claustre altre gent. Serà el lloc on es donarà de menjar als pobres. Aquest claustre de Lleida obeeix a la posició del que hi havia abans, la mesquita de Lleida. De les galeries del claustre la més important era la que estava més propera a l’església. Es reservava a la gent més assenyalada de la societat per enterrar-se.
Palaus cívics, ajuntaments o cases de la vil·la.
És l'expressió del poder urbà. Per parlar d'aquest tema veurem el palazzo publico de Siena (1297).
Sabem que a Europa també es construiran molts d'aquests palaus com per exemple a Belgica que avui dia encara es conserva.
Palazzo Publico de Siena (1297 - s. XIX) Destaca la decoració interna d'aquests edificis que mostren la sofisticació del poder urbà. Tenen uns programes iconogràfics per Simoni Martini i per els germans Pietro i Ambroggio Lorenzetti en quant a pintura. L'edifici està ubicat a la plaça major de la ciutat, que també es una conquesta d’època gòtica.
La Rep. De Siena (1125 - 1554 període històric de Siena durant el seu govern independent). Tot el que té a veure de la decoració està relacionat amb la seva república. La Batalla de Montaperti que va enfrontar la Rep. De Florència amb la de Siena el 4 de setembre de 1260.
La torre del Mangia que està al seu costat, és un element distintiu dels palaus privats sinó que també es el campanar profà de Siena. Es col·loca un rellotge a mode d'orgull de la ciutat perquè en la catedral no hi havia. Es l'element que regeix la vida laboral de la ciutat. Es concep l'edifici com un palau, prenen els models dels palaus dels reis i nobles, i serà una gran exhibició de poder.
En el cas de Siena hi ha dos programes gestats per algú que desconeixem però després executats pels millors pintors d'allà. La Sala del Mapamundi es diu així perquè es va incorporar la pintura d'un mapa mundi per part dels germans Lorenzetti, no s'ha conservat però era tan singular que va acabar donant nom a la sala.
Simone Martini, Maestà del Palazzo Publico Apareix el segell de la ciutat de Siena, veiem a la Mare de Déu amb el nen acompanyada d'alguns sants, tenia a veure amb la dimensió sacra de Siena. Imatge majestuosa de la presentació de la Mare de Déu. Veiem a Santa Agnès, Santa Maria Magdalena, Sant Pere, Sant Pau... Construcció monumental dels intercessors de la ciutat en moment de perill. Era un encàrrec de prestigi.
Asedio de Montemassi. Guidoriccio da Fogliano.
Es representen unes escenes militars, representa l'orgull de Siena des del punt de vista militar.
Siena. Palazzo Pubblico. Sala della Pace.
Es important la iconografia i qualitat de les pintures. Es representa un programa polític, coneixedor de Sant Tomas d'Aquino i d'Aristòtil. Representen el bé comú. Es representa el bon govern i mall govern. L'esquerre te mala fama en l’època medieval es representa el mal govern.
Feta per els germans Lorenzetti. El bon govern és una imatge de Siena però que no retracta fiderignament la ciutat. Es important perquè mai una ciutat ha sigut protagonista d'un quadre fins ara, té un gran mèrit. No té una perspectiva molt sofisticada com la del principis del XV. Veiem la ciutat amb la catedral, els palaus amb les seves torres a mode de distinció de cada palau. Es característic que cada edifici estigui d'un color diferent. Veiem un edifici on estan fent obres, les golfes d'una casa... A la part baixa de la ciutat veiem l'activitat de la ciutat, gent amunt i avall... hi ha una bona vida si s'apliquen lles virtuts del bon govern de manera correcta. Bon nivell de vida a tot el territori de Siena.
...