4. Els béns públics i els dilemes d'acció colectiva (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Introducció a la ciència política
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 20/07/2014
Descargas 8
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 4. ELS BÉNS PÚBLICS I ELS DILEMES D’ACCIÓ COL·LECTIVA 1. Què són els béns públics? Un bé és qualsevol objecte tangible o intangible que desitgem.
Tots els béns poden ser classificats segons dos tipus de propietats: • Rivalitat (el consum d’un usuari afecta a la resta d’usuaris?): quan un bé públic té rivalitat es quan el consum d’una persona limita que les altres persones puguin consumir aquest bé. (Exemple: tots els béns de consum) Els béns que no tenen rivalitat són els que no afecten el consum dels altres. (Exemple: aire, llum, sol) • Exclusió (es pot excloure a algú del consum del bé?): Diem que un be no presenta exclusió quan un cop hem produït aquest bé es impossible discriminar entre qui pot consumir-lo i qui no. Es la capacitat que tens tu de decidir que gaudeix d’aquest bé o no. (Exemple: si ens acabem de comprar una jaqueta, tu decideixes a qui li deixes la jaqueta i a qui no). Tot i això, hi ha casos en que no es pot excloure els béns vulguis o no: (Exemple: un far, perquè tots els beneficiaran d’ell).
Sí Exclusió Sí Béns privats No Béns públics impurs No Béns de club Béns públics purs Rivalitat * Béns privats: un collaret; hi ha rivalitat perquè s’ha de pagar i també hi ha exclusió perquè decideixo qui se’l posa.
* Béns públics impurs: un hospital * Béns de club: una pel·lícula del cinema; s’ha de pagar, però no hi ha exclusió.
* Béns públics purs: la defensa nacional; bé pur perquè es per tothom i no hi ha exclusió.
1.2 Acció col·lectiva i dilema del presoner PROBLEMES D’ACCIÓ COL·LECTIVA Grups d’individus amb un interès comú: assolir un bé públic Problemes d’acció col·lectiva derivats de la no exclusió cooperin Per assolir-lo cal que els individus s’organitzin i Assoleixen el BÉ PÚBLIC EL “FREE-RIDER” És aquell que no participa en la provisió del bé públic esperant que la resta sí ho facin. Un cop els altres proveeixen que la resta sí ho facin. Un cop els altres proveeixen el bé públic, el “free-rider” (polissó) podrà gaudir del bé públic gratis.
És la gent que no coopera per produir el bé, però que després se’n beneficia.
*Nota: recordeu que el bé públic (millora salarial, enllumenat públic, defensa nacional) un cop s’ha proveït no es pot excloure a ningú. Tots es beneficien tan si han participat en la seva provisió com si no hi ha participat.
EL DILEMA DEL PRESONER Dos persones presuntament delinqüents són detinguts i interrogats a dues habitacions separades per evitar que es comuniquin. El fiscal es dirigeix per separat a cada presoner i els hi fa el següent tracte: “Les proves que tinc fins ara em permeten tenir-vos als 2 a la presó durant un any.
Però si confesses i inculpes al teu company com l’autor material del crim, tu quedaràs lliure i el teu company estarà 20 anys a la presó. Però si els dos confesseu, la condemna serà de 5 anys de presó per cadascú.
CONSTRUIR EL DILEMA DEL PRESONER 1. Determinar el bé públic i els actors • Bé públic: llibertat (fora la presó) • Dos actors: Presoner 1 i Presoner 2 2. Definir les alternatives dels actors • No cooperar en la provisió del bé: acusar al teu company • Cooperar en la provisió del bé: no acusar el teu company 3. Definir els escenaris possibles • El presoner 1 acusa (no coopera) i el presoner 2 no acusa (coopera) -> és el que més et beneficia a tu mateix • El p1 no acusa (coopera) i el p2 acusa (no coopera) • El p1 acusa (no coopera) i el p2 acusa (no coopera) • El p1 no acusa (coopera) i el p2 no acusa (coopera) 4. Ordenar les preferències dels actors 5. Dibuixar la graella Presoner 2 Coopera No coopera Coopera 2p.
-1p.
No coopera 2p.
3p.
3p.
1p.
-1p.
1p.
Presoner 1 El “free-rider”: el polissó o gorrer El dilema del presoner: ordenació de les estratègies - No cooperar i que siguien els altres els que proveeixin el bé públic Es gaudeix del bé públic GRATIS (free-rider) - Cooperar i proveir el bé públic juntament amb els altres Es gaudeix del bé públic PAGANT (cost de cooperació) - Ningú coopera per proveir el bé públic No es paga el cost de cooperar però NO es gaudeix del bé públic - Cooperar i (intentar) proveir el bé públic i que els altres no ho facin Es paga el cost de cooperar però NO es El dilema del presoner impedeix la provisió dels béns públics. COM EVITARHO? Els interesats cooperen? NO No es proveeix el bé públic SÍ Es proveeix el bé públic Incentius selectius: són béns privats que es donen a aquella persona que coopera.
Si els beneficis dels incentius selectius són més grans que els costos de participar, participaràs en la comissió del bé públic.
Coerció: la producció dels béns de l’Estat Privatització: privatitzem el bé i permetem que el Propietari tingui el dret d’admissió (exclusió) ...