TEMA 6. La Revolució Cubana (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 2º curso
Asignatura Història del Món Actual
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 19/03/2015
Descargas 22
Subido por

Descripción

BLOC 3

Vista previa del texto

TEMA 6. La revolució cubana - Cuba, des de la guerra d’independència el 1898, havia anat convertint-se en un espècie de protectorat dels EUA: control americà de les riqueses econòmiques de l’illa: - 1958: controlen 90% de les mines.
- 80% producció de tabac.
- 40% de la indústria sucrera.
- Totalitat del refinat del petroli.
- Gràcies a inversions estrangeres i a l’esperit de la burgesia local, el nivell de vida era relativament alt, comparat amb la resta de l’Amèrica Llatina.
- Però contrastos socials molt acusats: analfabetisme, atur...
- El general Batista era el vertader amo de l’illa des de 1933, president de 1940 a 1944 i de nou des de 1952.
Home lligat als americans, deu el seu poder a la CIA i a una policia política brutal.
- Repressió sobre una classe mitjana, que s’oposa i reclama les llibertats públiques i el retorn a la dignitat nacional d’altre temps, embrutada per la corrupció i el gangsterisme de La Habana.
 classes mitges i camperolat troben en Fidel Castro un líder opositor a la dictadura de Batista.
- Nascut el 1926, en una família rica de plantadors, educat en els jesuïtes, estudiant de Dret, intentà el juliol de 1953 ocupar per sorpresa el quarter de Moncada a Santiago amb l’ajuda d’alguns intel·lectuals.
- Fou condemnat a 15 anys de presó i amnistiat el 1955, refugiant-se a Mèxic, on fundà el ‘’Movimiento del 26 de julio’’.
- 1956 intenta altre cop d’estat, que fracassà i es refugià a Sierra Maestra, a l’est de Cuba, amb uns quants supervivents.
- La guerra revolucionària no va començar fins maig del 1957, sobre la base d’un programa reformista i patriòtic, més pròxim a José Martí, l’heroi de la independència, que als teòrics marxistes.
- La resistència urbana organitzada per altres grups es dedicà a realitzar atemptats espectaculars, mentre que el moviment rebel va anar guanyant terreny en les províncies orientals.
- A principis de 1958, el govern nord-americà va deixar de donar suport a Batista, i sobretot de proporcionar-li armes.
- Castro s’assegura el suport dels pagesos i guanya la batalla a l’opinió internacional.
- Finalment, la ofensiva de les forces de Batista per aturar la població van fracassar i va haver de fugir de l’illa, mentre que Castro, agrupant totes les forces populars, entrava a La Habana el gener de 1959.
- Encara que Castro no era ni un doctrinari ni un comunista, inquietà molt ràpidament els EUA, que havien reconegut el govern sortit de la revolució del 7 de gener de 1959.
- El seu programa es basava en un espècie d’humanisme i el seu objectiu transformar la societat mitjançant la revolució sense sotmetre o imposar la dictadura de classe.
- Esperava fins i tot obtenir capitals nord-americans per desenvolupar l’economia cubana.
- Però l’hostilitat respecte al govern revolucionari va créixer amb les primeres mesures econòmiques.
- La reforma agrària, dirigida contra el règim dels grans propietaris terratinents i les companyies sucreres (13 dels 22 latifundis sucrers eren propietat nord-americana), però també contra els petits pagesos propietaris.
- Obre la crisi en les relacions amb EUA. Al mateix temps, Castro perd suport moderat i ha de recórrer als comunistes així com el suport econòmic el 1960 soviètic.
...