6. El cinema (2012)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura Història de la Comunicació
Año del apunte 2012
Páginas 5
Fecha de subida 11/03/2016
Descargas 4
Subido por

Descripción

El cinema. Els inicis, el cinema mut, els germans Lumière, la indústria francesa, Georges Mèlies, EEUU: Edison, el cinema clàssic de Griffith, cinema de Hollywood, avantguardes, escola soviètica i Eisenstein, el sistema dels estudis.

Vista previa del texto

EL CINEMA Recorregut 1. Els inicis: 1895 a 1910 2. El desenvolupament d'un llenguatge i les avantguardes europees: 1910 a 1928. La càmera va començar a moure's: primers plans, segons, travellings, panoràmiques,...
3. L'entrada del cinema sonor: 1928. (50% so i 50% imatge). Sense la música la pel·lícula perd molt.
Període del cinema mut: 1895 - 1929 o Pioners del cinema: 1895 – 1919. Domini francès.
o Griffith, cinema clàssic... 1908 – 1918 o Avantguardes 1914-1929 a Europa.
Un nou llenguatge 1. El llenguatge del cinema no té res de natural. És fabricat. (plans, angles, moviments de càmeres... que tots aporten una informació concreta) 2. Hi haurà un cinema que tria la il·lusió en comptes de la realitat, la transparència (el cinema clàssic: Mèlies / Griffith) 3. Hi haurà un cinema que tria la desnaturalització dels codis en comptes de la representació naturalista: les avantguardes europees. Trenca amb allò natural, no vol ser naturalista, realista.
Una elecció cabdal El cinema podia haver restat com un instrument a l'abast de la ciència. Podia haver triat el convertir-se en un instrument reproductor de la realitat.
... Però va escollir la via de la ficció narrativa i a més a més, creà una indústria.
  1   La nova època. August i Louis Lumière: 1895 – 1901 Van desenvolupar una càmera portàtil, de quatre kg, que podia gravar i projectar imatges. Van oferir-li una gran quantitat de diners per comprar-li la càmera, però Lumière ho va rebutjar.
Charles i Émile Phaté vengueren fonògrafs i cilindres així com imitacions de kinetoscopis. Produïren films rodats a l'aire lliure. (dossier) La indústria francesa: mercat globalitzat o Mercat mundial: xarxa de sucursals o Vistes Lumière : 2400 referenciades o Gaumont, projector, 1886.
o 1908: Pathé obté el 70% dels seus ingressos a EEUU.
o 1897 – 1911: Pathé posa en circulació 4000 films.
Georges Mèlies Per a Mèlies les vertaderes actualitats filmades en directe són un esport fàcil. Li agraden els trucs de màgia (en realitat, ell era mag abans de dedicar-se al cinema) i volia incorporar-hi la ficció.
L'any 1898 filma una reconstrucció de l'explosió del cuirassat Maine en la rada de l'Havana, esdeveniment que havia desencadenat la guerra hispanoamericana. El 1902 Mèlies reconstruí abans de la cerimònia El coronament del Rei Eduard VII.
Es filmaren parts de la cerimònia que no tingueren lloc. Actualitat preventiva.
EEUU: Edison 1) Guerra de patents amb França.
2) Edison deixà perdre el negoci del cinema.
3) Els francesos són tractats a Estats Units com a intrusos, tot i ser els pares del cinema.
  2   4) Es produeix la pirateria (el logo).
5) Es posen els fonaments del Sistema de Grans Estudis: 1908 – 1910 6) Finalment acaba dominant USA.
Cinema clàssic (Griffith) o El cinema clàssic és un sistema de representació diferenciat, instaurat per la indústria de Hollywood pràcticament des dels seus començaments.
o Comença a prendre el vol amb cineastes com Griffith.
o Maduresa (edat daurada): anys 30 i 40.
Què vol dir que el cinema pren el vol amb Griffith? o Que es proposa una ficció transparent que aconsegueix esborrar les marques de la seva fabricació.
o Que es proposa una aparent continuïtat en l'espai, el temps i l'acció (una sensació/impressió que no manca res malgrat que hi hagi salts en l'espai) o Resumint: fer oblidar que el film és fet de fragments i que estem davant un univers continu i homogeni.
Crítiques al cinema de Hollywood Forma narrativa – representativa industrial (mode de representació institucional).
Per tant: 1) Comercial 2) Limita la llibertat creativa 3) Mistificador, il·lusori, falsificador, encobridor 4) Escapista, fàbrica de somnis, negació del real 5) Estandarditzat 6) Ideològicament conformista   3   Context de les avantguardes o Quatre anys de guerra (1914 – 1918) o Revolució en la URSS: 1917 o Envol de la indústria de Hollywood o Reacció al realisme naturalista en les arts o Connexió amb els corrents artístics: expressionisme, formalisme, constructivisme, futurisme o Recerca del cinema pur que fuig del cinema il·lusionista de Hollywood (el cinema novel·lal) o Visió poètica del real Escola soviètica: Eisenstein (1896 - 1948) “Importa el que veig, no el que crec” El acorazado Potemkin (1925) Dziga  Vertov:  principis     o Cinema ull: l'ull de la cambra no té prejudicis, veu més que l'ull humà.
o Kino – pravda: cinéma – verité (cinema – veritat): treballar sobre el real, sobre el que és viu.
o Vida capturada de manera imprevista.
o La realitat de la imatge és la imatge mateixa: opacitat vs. Transparència Estratègies del Sistema dels Estudis 1) Els estudis determinen els elements dominants en les preferències del públic.
2) Divisió del treball. Racionalització general de la industria. El productor es converteix en la figura central.
3) Utilització i explotació plena dels elements tècnics i humans (guió, decorats, intèrprets, pla de producció...) 4) Disminució dels riscos: cerca de formes per a determinar el grau de satisfacció de l'espectador   4   5) Estandardització dels films a través de: 6) Star system: les estrelles famoses comencen a repetir-se 7) La limitació dels temes dels films 8) La promoció publicitària     5   ...