Pràctica 1- Revistes [PRÀCTICA] (2017)

Pràctica Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Geografia
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 28/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

UNIVERSITAT DE BARCELONA Departament de Geografia Física i AGR GEOGRAFIA I HISTÒRIA 2016-2017 PRÀCTICA DE REVISTES Nom estudiant: Oriol Guinart Parra Data: 17-3-2017 DADES ARTICLE TÍTOL: Ricardo Zamora: The First Spanish Football Idol REVISTA: Soccer and Society ANY: 2006 NÚMERO: 1 AUTOR: Andrew McFarland PÀGINES: 13 Citació bibliogràfica: MCFARLAND, Andrew. Soccer and Society. The First Spanish Football Idol.
2006, v.7, num 1, p 1-13.
BREU DESCRIPCIÓ CINC IDEES CLAU 1. La mudança dels pares de Zamora a Barcelona, al 1900, moments abans del naixement del seu fill. El motiu de la mudança va ser perquè Barcelona es trobava enmig d’un creixement industrial enorme i aquest fet va proporcionar moltes més oportunitats professionals en relació a altres indrets d’Espanya. Això va provocar que Zamora nasqués a Barcelona.
2. L’interès que va tenir Puig de Bacardí, president de la Universitat de Barcelona, amb Ricardo Zamora. El jove gaudia tant del futbol, que als catorze anys participava com a porter en els partits que organitzava la Universitat. En un d’aquests partits el president, impressionat pel seu talent, li va demanar que jugués per a l’equip oficial de la Universitat. Així que al 1915, començà la seva carrera oficial com a futbolista.
UNIVERSITAT DE BARCELONA Departament de Geografia Física i AGR 3. La segona posició que va aconseguir la selecció espanyola als Jocs Olímpics d’Amberes al 1920. Ricardo Zamora va representar la selecció amb només 19 anys. Espanya mai havia aconseguit una victòria significativa en l’escena mundial i el país estava desesperat per aconseguir qualsevol tipus de reconeixement internacional. La bona actuació de Zamora, va provocar que Espanya obtingués la medalla de plata als Jocs. La victòria va suposar que s’elevés la seva figura a estrella del món del futbol.
4. El fitxatge de Zamora pel Real Madrid. El club madrileny va pagar: 150.000 pessetes pel traspàs del Barça al Madrid, 50.000 pessetes al propi Zamora i el seu sou va ser de 3.000 pessetes al mes. Això va provocar que Zamora fos el jugador de futbol més ben pagat d’Espanya.
El fitxatge de Zamora pel Madrid va coincidir amb l’inici del campionat de la lliga espanyola de futbol professional, i això va marcar el començament de l’era moderna del futbol espanyol.
5. Guerra Civil. El clima d’alta tensió entre les dretes i les esquerres d’Espanya va acabar esclatant l’any 1936 amb l’alçament nacional contra la república. Aquest fet va provocar que el campionat de la lliga quedés aturat i que molts dels seus jugadors haguessin de fugir exiliats, un d’ells Zamora. Quan es va reprendre la lliga, la majoria dels rostres havien canviat i el futbol estava envaït per la política, ja que Franco utilitzava el futbol únicament per al control social i per a distreure a les masses de la repressió política i la privació econòmica.
RESULTATS CINC DADES RELLEVANTS 1. El primer contacte que va tenir Zamora amb el futbol va ser a la dècada del 1910, quan es reunia amb amics del barri per jugar a futbol a un camp local de Barcelona.
2. El 23 d’Abril del 1916, Zamora va debutar amb el segon equip més gran de la ciutat: el Real Club Deportiu Español de Barcelona. Aquest seria l’equip que més representaria durant la seva carrera futbolística.
3. Fitxatge pel FC Barcelona al 1919. L’entorn proper de Zamora va aconsellar al jugador que s’unís al FC Barcelona ja que era el club més gran de la ciutat i, d’aquesta manera, podria guanyar-se la vida.
Finalment, després d’uns mesos de meditació i de negociacions amb els directius del club, Zamora va fitxar pel Barça.
UNIVERSITAT DE BARCELONA Departament de Geografia Física i AGR 4. Retirada del porter l’any 1936. La retirada es va fer disputant un partit el 21 de Juny del 1935, entre el Real Madrid i el FC Barcelona. El Madrid s’acabaria imposant i guanyaria el trofeu de la Copa del Rei.
5. Avui en dia, per recordar la figura del porter, cada any la lliga espanyola de futbol lliura un trofeu, que porta el seu nom, al millor porter de la temporada. Els criteris són ben clars; el porter que ha encaixat menys gols és el que s’emporta el trofeu.
CINC PARAULES CLAU 1.Classe obrera 2.Jocs Olímpics 3. Lliga de futbol 4.Referent 5. Guerra Civil BREU VALORACIÓ CRÍTICA L’article sobre Ricardo Zamora és molt interessant, ja que no només es centra en explicar aspectes futbolístics sinó que mostra el context polític i social d’Espanya, sense deixar de banda en cap moment el tema principal del article: la vida de Ricardo Zamora. És a dir, a partir de la vida d’un futbolista, Andrew McFarland ens mostra els moviments migratoris que va patir Catalunya, el procés d’integració dels immigrants (sobretot andalusos i murcians), quins eren els principals partits polítics a Catalunya, com va afectar la guerra civil espanyola al futbol, etc.
L’autor ens mostra com la figura d’una persona pot fer que un país sencer abandoni els pensaments negatius i tingui esperança de cara al futur. Ricardo Zamora va ser més que un simple porter de futbol, perquè va aconseguir que , en el moment en que s’entrava en un camp de futbol, es deixessin de banda les ideologies, les carències, el patiment, etc, de milers de persones.
...