CARPETA D'APRENENTATGE (2014)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 1º curso
Asignatura ACCIÓ TUTORIAL
Año del apunte 2014
Páginas 20
Fecha de subida 19/09/2014
Descargas 15
Subido por

Descripción

la carpeta d'aprenentatge d'acció tutorial, amb cada sessió explicada i reflexions.

Vista previa del texto

Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 1 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial ÍNDEX Continguts: Pàgines: Presentació personal............................................................................................ 3 Reflexió inicial...................................................................................................... 4 - 5 Reflexions de cada sessió..................................................................................... 6 - Sessió 1............................................................................................................... 7 - Sessió 2............................................................................................................... 8 - Sessió 3............................................................................................................... 9 - Sessió 4.............................................................................................................. 10 - Sessió 5.............................................................................................................. 11 - Sessió 6.............................................................................................................. 12 - Sessió 7.............................................................................................................. 13 - Sessió 8.............................................................................................................. 14 - sessió 9............................................................................................................... 15 - Sessió 10............................................................................................................. 16 - Sessió 11............................................................................................................. 17 - Sessió 12............................................................................................................. 18 Reflexió final.......................................................................................................... 19 Impacte assignatura i professor............................................................................. 20 Autoavaluació........................................................................................................ 20 2 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial PRESENTACIÓ PERSONAL - El meu nom és: Sergio Bayo Barrasa.
- Vaig cursar Educació Primària a: Col·legi Garbiñe.
- Després E.S.O. i Batxillerat a: Escola Pia Nostra Senyora.
- He pogut treballar de voluntari al: Campus d'estiu de Col·legi Garbiñe durant els anys 2012 i 2013. Aquest estiu de 2014 treballaré de monitor amb contracte salarial.
- Els amics i companys veuen en mi una persona: amable, que arriba sempre tard però molt amigable i amics dels seus amics.
- Els meus punts forts són: que sóc amable, m'agrada ajudar a la gent perquè penso que després necessitaré ajuda jo i la tindré.
- Els meus punts dèbils són: que arribo sempre tard, tot i que ho estic intentant arreglar i també potser que penso les coses, les situacions i les idees massa temps i no hem deixo portar per mi mateix.
3 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial REFLEXIÓ INICIAL Vaig tenir uns bons tutors a l'educació primària però en tinc tres que em van marcar. La primera persona s'anomena Pilar i va ser tutora mia a primer de primària. Ella es guanyava el respecte dels nens, de les famílies i dels altres professors. Ara és la mà dreta del director. És una controladora, ho té tot planificat i ben organitzat perquè surti bé.
D'ella em quedaria aquesta ment organitzadora tot i que al principi em costaria per no tenir gaire experiència.
El segon professor que em va marcar es diu Severiano i va ser tutor meu a tercer de primària. Ell és un savi, un home llest, tant intel·ligent de coneixements com emocionalment. S'havia quan ajudar-te, quan deixar-te fer a tu i moltes coses més. D'ell em quedaria aquesta saviesa quasi màgica es pot dir ja que s'havia com tenir l'atenció de tota la classe. Això crec que és el que més em costarà d'obtenir ja que ho vas desenvolupant per experiència i experiència.
Finalment, la tercera professora és la Meritxell i va ser tutora meva durant tot el curs de sisè de primària. Ella té la clau per controlar a uns alumnes revoltosos i en mig del seu desenvolupament on no saben com reaccionar, també d'ajudar-los i de guiar-los. Ella t'ensenyava a ser tu mateix i et treia la motivació i l'alegria per aprendre. Voldria tenir aquesta habilitat per controlar tan bé a alumnes que van cap a l'adolescència i poder guiar-los correctament.
4 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial Els tutors quan veien algun problema, per petit que fora, enseguida demanaven una tutoria amb la família de l'alumne. Això anava molt bé perquè, encara que jo fos dels que mai em portava malament, altres companys meus no eren iguals i aquestes tutories els posaven en el bon lloc. Tot s'ha de dir que també demanaven tutories a familiars per ensenyar les notes i comentar com anava el curs, com estava evolucionant i com havia anat al final d'ell. Aquesta manera d'actuar és fruit d'una bona organització i d'una bona anàlisi i observació per part de l'equip docent. Encara tinc tres anys per treballar-ho i moltes pràctiques per davant per poder fer tutories amb les famílies correctament. Penso que la meva organització i tranquil·litat la puc transmetre per afavorir aquestes reunions.
L'equip docent era un grup unit, s'entenia perfectament i s'ajudava en tot. Això ha de ser clau per ser bons mestres tant col·lectivament com individualment. Mai hi havia una confrontació i si l'havia ho feien bé perquè nosaltres els discents no ens assabentàvem.
Aquest tema pot ser molt complicat perquè no tothom té aquesta manera de ser cooperatiu amb altres persones, potser has de tenir sort o més que tenir-la, buscar-la.
Per acabar aquest apartat de reflexió inicial, els errors que he vist i que haig d'evitar és ser amic dels meus alumnes, baixar tant el respecte per mi pot fer que es revolucionin i no hem fessin cas, com va passar a cinquè de primària amb el professor Ramon. També ser un docent massa compassiu a l'hora de posar càstigs i fer-los complir pot fer que els nens es relaxin i no et respectin.
5 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial REFLEXIONS DE CADA SESSIÓ TOTAL: 12 SESSIONS 6 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 03/04/2014 Sessió 1: La primera sessió tot i ser la introductòria es va començar matèria. Vaig reflexionar sobre que un professor, ja sigui tutor o no, ha de preocupar-se pels seus alumnes. Per ser un bon professor no només cal tenir molts coneixements sinó que ha de saber crear ambient de treball i una relació d'aproximació entre alumne, professor i també família. Sobretot m'ha agradat saber que un mestre s'ha de fer respectar alhora que no és egocèntric i sap escoltar als altres.
M'enrecordo quan anava a l'esplai d'estiu del meu antic col·legi de primària. Tots els nens em van agafar molt d'apreci i cada dia em treien un somriure de la cara i em feien feliç gràcies a que ells s'ho passaven bé i també somreien. Potser en aquell moment no em vaig fer respectar perquè encara no sabia com actuar i era com un d'ells, però segur que aquest estiu em faré respectar i igualment els ajudaré en tot.
7 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 07/04/2014 Sessió 2: A la segona classe vaig aprendre que es un P.A.T. Penso que tothom ha de saber comunicar-se tant amb els alumnes, com els docents i les famílies. Per tant el procés de comunicació ha de ser actiu per tal que el receptor entengui el missatge del emissor.
Quan alguna família té un dubte t'ha d'entendre perquè estiguin contents i et respectin com a professor del seu fill.
Un bon docent no és només qui sap totes les assignatures sinó aquell qui motiva, escolta i respecta els alumnes perquè així aprenguin divertint-se i sent feliços. També s'ha de saber quan utilitzar i de quina manera la comunicació no verbal. Uns gestos en un moment inadequat pot dir moltes coses d'un mateix. Per exemple si estàs en una representació oral i comences a moure molt les mans o no pares de caminar denotes nerviosisme.
Finalment, crec com tots que una persona ha de ser assertiva, la qual demana el que vol d'una manera educada i oberta. Per tant les persones agressives i les passives no aconseguiran sempre el que volen per ser com són.
8 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 09/04/2014 Sessió 3: En aquesta tercera classe de Acció Tutorial va ser diferent a les altres ja que vam fer uns “roles playing” on havíem de defensar el nostre punt d'opinió i després discutir els dels altres. En el meu punt de vista aquesta pràctica ens servirà per un futur no llunyà on tindrem que ser prou valents com perquè ningú desestabilitzi les nostres idees o pensaments.
L'activitat va estar molt pensada i be estructurada i, tot i que va ser la primera, va ser gratificant i la tornaria a fer. Un exemple clar de quan tens que assumir responsabilitats i no decaure amb les contradiccions que et diguin és quan arribes com el nou docent a un centre escolar i has de ser tu mateix i donar creativitat i dinàmica a la teva classe. Allà en aquell moment molts professors més antics et diran que perds el temps que les classes es donen amb llibre de text i de forma teòrica però jo penso que com les classes divertides per aprendre no hi ha res.
En conclusió, que has de ser tu mateix i no seguir la corrent a ningú per bo o dominant que sigui. Y sobretot assumir aquestes responsabilitats de si ho fas malament és culpa teva, almenys ho has intentat mirant l'altre cantó, és més que el que fan els altres docents.
9 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 28/04/2014 Sessió 4: Quarta classe amb Joan a Acció tutorial on ens va explicar algunes definicions, sigles i institucions dins i fora de l'escola. Per mi la tutoria és una assignatura que tracta de guiar, de ajudar, de orientar i sobretot d'estar.
He reflexionat i saber les definicions de per exemple: EAP que són professionals que ajuden als tutors ja que hem servirà quan sigui un docent novel. També saber que les escoles especials acullen a alumnes amb patologies greus que no poden estar en centres ordinaris. Tots aquests coneixements teòrics potser no ens els sabrem de memòria però algun ens sonarà i això ja és bo.
Per concloure, vam veure un vídeo de com algunes persones, entre elles, alumnes, futurs docents i actual professorat definien aquesta professió tant magnífica i emocionant com es ser un educador de nens. Una frase que hem va impactar del vídeo és quan diu que un professor és tantes coses, un model a seguir, un educador i algú que forma a la persona per un futur.
10 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 30/04/2014 Sessió 5: En aquesta cinquena classe d'Acció tutorial s'ha parlat sobre com corregir comportaments de manera correcta. Reflexionant tot el procés té coherència i és una manera de que el nen es doni compte que s'ha equivocat i que ha de rectificar. Fa dos anys jo estava en un campus d'estiu i vaig veure les correccions d'alguns mestre que estaven allà amb mi.
Alguns ho feien be utilitzant el procés vist a l'aula d'Acció tutorial i altres reganyaven amb una veu massa forta com perquè el nen pugui millorar.
Crec que el punt més important és empènyer cap al triomf, tenir paciència i creure en els nens. Aquesta és la base perquè et respectin i posin esforç en la seva millora. Tot això s'ha de fer conscientment i analitzant cada alumne problemàtic perquè així surti be la metodologia emprada en la correcció.
Finalment, un bon professor sap quan castigar durament i quan corregir comportaments.
Segurament lo més difícil és com actuar i sobretot quan ets un docent novel.
11 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 05/04/2014 Sessió 6: Una nova classe on hem après a castigar i a tenir sempre un respecte i saber utilitzar l'autoritat. Reflexionant sobre el tema abans pensava que el professor/a sense autoritat, aquell que quan et portaves malament no feia res era a qui podia controlar i parlar més a les seves classes o no atendre'l i molestar-li. Avui encara es fa ja sigui a educació primària o a la universitat. Un docent ha de saber cridar l'atenció i una manera que feien quan jo era petit simplement picaven fort a la taula i tots ens giràvem.
Penso que un càstig també ha de ser dinàmic, o sigui canviant, no pots castigar a un nen amb un mateix càstig o al final s'acostumarà. També el to suau quan estan parlant alt o quan algun et crida és molt eficaç. Tirant d'històries quan jo era més petit, sobre l'etapa de la ESO, quan ma mare s'enfadava i començava a cridar-me molt fort jo feia lo contrari; li parlava cada cop en un to de veu més baix i li recordava que jo no estava cridant encara amb la veu baixa.
La meva conclusió és que com ha docents i educadors hem de controlar totes les situacions, a vegades hi haurà bones i a vegades dolentes però cal ser pacients i sobretot saber actuar amb consciencia per obtenir bons resultats en l'ambient de l'aula.
12 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 07/05/2014 Sessió 7: Al principi d'aquesta classe vam fer un joc titulat: “El problema de la supervivència en el desert”.Penso que el joc m'ha aportat una bona lecció i és que prendre una decisió individualment és menys efectiu que parlar-la amb el grup. Aquesta consciència te la aporta el joc.
Entremig del joc un noi que estava a la festa de Mundet va acostar-se a la finestra i va dir que estava feliç i que en veritat estudiéssim. Però aquest noi no sap que hi ha temps i lloc per tot i aquell no era ni el moment ni el lloc per estar ebri. Així que la universitat és per estudiar i el bar és per beure.
També s'ha de saber arrastrar per aconseguir un treball. Arrastrar de manera que la teva ment a de portar el teu cos a buscar, a aprofitar tots els llocs disponibles. La mandra es queda fora de tu per buscar treball.
En resum, per algunes coses t'han d'ajudar a veure-les amb els teus ulls (joc fet a l'aula) però d'altres has de saber-les de primera instància com ,per exemple, cada lloc i moment és l'adequat per algunes coses i altres no i que el treball és molt important tant personal com socialment així que no vindrà sol a buscar-te sinó que tindràs que sortir a buscar-lo.
13 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 12/05/2014 Sessió 8: En aquesta classe vam parlar sobre la motivació per part dels docents cap als seus alumnes. Penso i crec que és molt important tenir un grup classe motivat. Un sòl alumne motivat pot motivar a altres a través de la seva competitivitat i llenguatge. Per tant reflexionant sobre el tema caic a la redundància que s'ha de fer una classe per aprendre però alhora ha de ser divertida i dinàmica.
Per una banda, s'ha de intentar que el nen és senti important ja que és l'element clau perquè tot nen estigui motivat. En segon lloc no s'ha d'obligar a fer les tasques o algunes accions perquè a ningú li agrada que el manin i li diguin que ha de fer. Per això s'ha de fer veure al nen que ell fa el que vol, encara que tu li hagis ficat la idea al cap. Com a últim recurs penso que es pot llançar un repte perquè arribi al grau màxim de motivació.
En resum, la motivació com a medi per arribar a un bon aprenentatge significatiu és la meva opció més preferent i preferida, perquè veure l'esforç d'un nen el qual tu l'has influenciat no té preu.
14 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 14/05/2014 Sessió 9: Aquell dimecres es va tractar el tema de la intel·ligència emocional i també vam fer dos jocs per veure-la. En aquella classe vaig reflexionar sobre la importància de sentir-se intel·ligent per no de coneixements, ja que la vida és curta per anar sofrint sobre aquest tema, sinó intel·ligent emocionalment. Aquesta intel·ligència la tens si sempre ets positiu, ets empàtic i domines tant les capacitats intrapersonal com la interpersonal.
Vam fer dos jocs, el primer havíem de observar unes cares i veure quins sentiments demostraven, o sigui, ser una mica empàtics. Vaig fer correctes moltes i hem vaig sentir orgullós de mi mateix. El segon joc tractava de en un paper posar el nostre nom en gran i després treure un tros d'aquest paper segons com ens afectés algunes situacions. La veritat és que la que més em va afectar va ser la baralla amb la parella.
La meva conclusió és que tothom ha de tenir l'autoestima alta, com vols que la gent t'estimi si ni tan sols tu t'estimes? Primer es comença per aquest pas. Posar alegria a la vida i ser feliç dues receptes que mai et defraudaran i sempre que estiguis decaigut pensa que podria ser pitjor i que tampoc és per tant allò que t'ha passat. Són consells que jo m'autoinflueixo per tal d'estar millor.
15 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 19/05/2014 Sessió 10: En aquesta classe vam tractar la gestió del conflicte. He reflexionat que per solucionar un conflicte, ja sigui amb alumnes o familiars, s'ha de fer d'una manera relaxada, en altres paraules, quan comences has de tenir una actitud amigable perquè funcioni. Després per posar-te d'acord has d'acceptar el desacord que té l'altre perquè si comenceu a barallarvos i només acceptar el vostre punt de vista no arribareu a un acord.
Per exemple, quan fem una tutoria amb la família per tractar un problema de l'alumne com a docent hem de tractar de veure la seva opinió, el seu punt de vista. Després pots donar el teu i negociar entre les dues parts. Aquesta percepció no la té tothom i pot ser un problema per tractar amb famílies i fins i tot amb un problema de dos alumnes.
Per resumir, no s'ha de pensar que sempre es té la raó. S'ha d'escoltar totes les parts amb ordre i atenció així es resoldran tots els conflictes d'una manera correcta.
16 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 21/05/2014 Sessió 11: Avui vam continuar amb la gestió de conflictes. Com la sessió anterior, penso que en una situació de conflicte només tu tens la clau perquè la continuació d'aquesta conversa sigui plàcida i tranquil·la. Una dita que m'ha agradat i que crec que és molt important és la que t'has de fer preguntes abans d'actuar. Quantes vegades un ha fet un acte i després s'ha penedit. Primer s'ha de pensar be les coses amb el cap i quan això falli i tinguis dubtes encara fer les coses amb cor.
Un bon exemple seria quan dos familiars et diuen dos maneres de veure un problema que ha sorgit amb els seus fills, que alhora són els teus alumnes. Tu no has de decantar-te per un o per l'altre, segons com et diu el cap. Però el cor no et deixa i al final acabes sacant una altra solució que no perjudiqui a ningú. Això és pensar abans d'actuar però amb el cor.
Finalment, dir que gestionar un conflicte és massa difícil perquè quan ja l'han o l'has començat no és tan fàcil sortit per tant jo intentaré no crear-ne una situació conflictiva i sinó tirar de cor.
17 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial 26/05/2014 Sessió 12: Aquesta sessió es va fer un joc sobre arguments i defensar els teus. Com ja comentava en les reflexions anteriors, la pròpia seguretat en tu mateix es clau per convèncer als demés. M'agrada practicar aquests temes perquè poc a poc agafes l'autonomia de parlar en públic. Com es sol dir: “A parlar se n'aprèn parlant”. Ser mestres i parlar en públic davant d'alumnes, pares i altres docents serà el pa nostre de cada dia.
Jo he viscut en aquest any de universitat que porto un por irracional a estar davant de persones i exposar o explicar algun tema. Poc a poc, i més ara que estem al final del curs, he observat una millora en mi que no creia que arribaria mai. I es que cada exposició oral que he fet notava menys nervis, menys suors freds i menys tremolor de veu a l'hora d'estar cara al públic. Crec, i espero, que quan acabi la carrera estigui amb la seguretat que s'ha de tenir per enfrontar-me a gent i parlar públicament.
Per finalitzar, aquestes classes pràctiques van molt bé, ja no tant pel esgotament psicològic que comporta fer una classe teòrica durant una hora i mitja, sinó que practicant també agafes un aprenentatge i a més segur que es significatiu.
18 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial REFLEXIÓ FINAL Hem parlat molt sobre la tutoria al llarg de l'assignatura de Acció Tutorial. La tutoria en l'educació primària és més que una assignatura, és l'espai de temps on vas més enllà de l'ensenyament de coneixements teòrics i fas la vida en societat dels alumnes més fàcil i adaptadora. Aquesta àrea és molt necessària pels discents, ja que t'ensenya coses útils per un futur; et fa ser més persona.
La tutoria mai és una càrrega perquè fins i tot els nens l'agraeixen, posat que tots quan hem sigut nens hem pensat que la tutoria era una classe per descansar i no era molt avorrida. Jo crec i he après a veure aquesta assignatura com una necessitat per els nens i nenes que necessiten parlar i donar la seva opinió, la seva experiència, el seu problema, etc. Tots aquests temes costa de veure'ls en una classe on només es dóna teoria i assignatures bàsiques, tals com català, castellà, medi natural, social i cultural, entre d'altres. Per tant hem de saber veure i observar les actituds que tenen els alumnes envers la tutoria que s'està fent per trobar problemes que per ells mateixos no poden solucionar.
L'acció tutorial no només la trobem a l'àmbit de l'aula amb els discents, sinó que també afecta a l'àrea de professors del centre i les famílies que porten els seus fills a l'escola on t'hi trobes. Has de saber quan callar i quan defensar les teves pròpies idees davant d'altres docents, has de saber connectar i informar correctament a les famílies, has de respectar sempre els altres ja siguin grans o petits... Totes aquestes aptituds s'aprenen practicant ja que: ningú neix sabent, tot s'aprèn amb el temps i la pràctica. La bona connexió entre professors i la satisfacció de les famílies crea un ambient d'aprenentatge molt gratificant pels alumnes. I tot això es gràcies a la correcta utilització de l'acció tutorial.
Per finalitzar, reiterar-me sobre la importància que té la tutoria i l'acció tutorial a les escoles d'avui en dia. Sense aquesta no es podria debatre sobre temes importants, ajudar als nens d'una manera més concreta i simplificada i passar de no poder treure's un problema a acabar trobant una solució.
19 Carpeta d'Aprenentatge – Acció Tutorial IMPACTE ASSIGNATURA I PROFESSOR Aquesta assignatura m'ha canviat alguns punts de vista. Pensava que ser professor seria fàcil però poc a poc el professor Joan Carbonell i les seves “historietes” m'han obert els ulls i he pogut veure que, encara que vulgui ser docent i porti la professió per dins, hauré de lluitar de valent per ser un bon mestre.
Ara sé que he crescut en com veig les coses, amb més positivisme, ja que ser educador de nens no és un treball simple i monòton on és tot mecànic sinó que s'ha de pencar de valent i fins i tot portar la feina a casa, corregir exercicis, exàmens, etc. Però qui vol ser mestre mai ho deixaria per coses com aquestes, ni per altres. Pel que fa al mestre d'aquesta assignatura, acció tutorial, en Joan m'ha demostrat que es pot ensenyar d'una altra manera més dinàmica i divertida, fent activitats on aprens mentre somrius. Aquesta metodologia la utilitzaré en un futur pròxim amb els meus alumnes, estic segur.
Per concloure, aquesta àrea d'acció tutorial m'ha servit per veure amb bons ulls que les relacions de docent amb escola, discents i famílies han de ser bones i cordials, intentant que no hi hagi conflictes. Perquè tenir informats als altres professors i famílies és molt important alhora que difícil.
AUTOAVALUACIÓ Ha sigut un any dur, molts treballs en grup i individuals, també exposicions, etc. Pel que fa a aquesta assignatura hem posaria un 8 ja que he portat el treball al dia i he après molts coneixements mentre anava canviant la meva manera de veure la professió. No hem poso matrícula perquè no he participat massa a classe i ho reconec. Sóc un noi tímid el qual vol que poc a poc vagi perdent aquesta por i des de fa uns anys vaig veient el meu progrés i hem sorprenc a mi mateix.
20 ...