Gametogènesi (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Logopedia - 2º curso
Asignatura Canvis Biològics durant el Cicle Vital: Implicacions per a la Logopèdia
Profesor J.N.
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 14/11/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Canvis biològics al lalrg del cicle vital Eunice Martínez Sintes _____________________________________________________ periode prenatal Fases inicials del desenvolupament ________________________________________ La gametogènesi 1. La gametogènesi És el procés de formació de gametes (cèl·lules sexuals haploides) a partir de cèl·lules diploides (germinatives).
Aquesta es realitza mitjançant dues divisions meiòticosuccessives que es porten a terme en les gònades (ovaris i testicles. Per tant hi haurà tant ovogènesi com espermagènesi).
1. Primera divisió meiòtica. una cèl·lula inicial o germinal diploide (2 n) es divideix en dues cèl·lulas filles haploides (n).
2. Segona divisió meiòtica. Les dues cèl·lulas haploides (n) procedents de la primera fase es divideixen originant cada una d'elles dues cèl·lulas filles haploides (n).
La gametogènesi es divideix en quatre fases: 1.
2.
3.
4.
Origen i migració de les cèl·lules germinals primordials Augment del nombre de cèl·lules germinals primordials per mitosi Reducció del nombre de cromosomes mitjançant meiosi Maduració estructural i funcional de oòcits i espermatozoides.
1. ORIGEN I MIGRACIÓ DE LES CÈL·LULES GERMINALS PRIMORDIALS El sac vitel·lí experimenta un procés de plegament, dins del context del plegament embrionari, que forma els diferents nivells de l’intestí primitiu (anterior, mig i posterior, al llarg de l’embrió). Això fa que la paret del sac vitel·li formi posteriorment part dels diferents nivells de l’intestí. Així, les CGP passen a trobar-se a la paret de l’intestí posterior.
Les CGP migren amb moviments ameboides per l’epiteli de l’intestí posterior, el mesenteri posterior, per la regió retro-celòmica fins als primordis gonadals, a la regió del mesoderma intermedi. Durant el procés de migració les cèl·lules es multipliquen per mitosis (aproximadament x 40).
Canvis biològics al lalrg del cicle vital Eunice Martínez Sintes El destí de la migració de les CGP són les gònades indiferenciades (encara no s’han diferenciat com a ovaris o testicles) a on es dipositaran en els cordons sexuals primitius durant la sisena setmana de desenvolupament.
Els cordons sexuals primitius deriven de l’epiteli celòmic de superfície que s'engrosseix i envaeix el mesènquima (mesoderma intermedi) subjacent.
DERIVATS DE CORDONS SEXUALS I CGP EN TESTICLE I OVARI Els cordons sexuals primitius formaran les cèl·lules fol·liculars en l'ovari i les cèl·lules sustentaculars de Sertoli en el testicle. Les cèl·lulesde Sertoli envolten als espermatogonis i els aïllen de la resta del cos per evitar una resposta immunitària.
ESPERMATOGONIS. Proliferació mitòtica i diferenciació Els espermatogonis foscos Ad només es divideixen quan hi ha una reducció dràstica de espermatogonis, i a més es creu que aquestes representen les cèl·lules mare del sistema i que la seva divisió mitòtica produeix més cèl·lules de tipus Ad y algunes de tipus Ap. Els espermatogonis pàl·lids Ap, donen lloc a més espermatogonis del mateix tipus o a espermatogonis de tipus B. Els espermatogonis de tipus B es divideixen per mitosis produint més cèl·lules de seu tipus; aquestes cèl·lules, maduraran per grups d’uns 100. Quan , dupliquen el DNA, esdevenen espermatòcits primaris i entren a la primera divisió meiòtica convertint-se finalment n espermatozoides.
Canvis biològics al lalrg del cicle vital Eunice Martínez Sintes FASE MEIÒTICA DE LA ESPERMATOGÈNESI MADURACIÓ ESTRUCTURAL I FUNCIONAL DELS ESPERMATOZOIDES. Espermiogènesi ESPERMIOGÈNESI: La espermàtida, sortida de la meiosi II experimenta alguns canvis estructurals: 1.
Formació de l’acrosoma (que deriva de l’aparell de Golgi) 2. Condensació del nucli (per la substitució d’histones per protamines, amb una major capacitat de condensació) 3. Formació del coll, la peça intermèdia i la cua de l’espermatozoide. 4.
Despreniment del citoplasma en forma de cossos residuals que són fagocitats per les cèl·lules de Sertoli.
Després del procés d’espermiogènesi, els EMZ, sense mobilitat, són impulsats cap al cap de l’epidídim. El recorregut dins de l’epidídim dura 10 dies, i quan arriben a la cua de l’epidídim ja han adquirit la mobilitat. Aquest procés es basa en el dipòsit d’una capa de glicoproteïnes sobre la membrana del cap dels espermatozoides.
Canvis biològics al lalrg del cicle vital PROLIFERACIÓ MITÒTICA I MEIOSI DE LA OOGÈNESI MITOSI Eunice Martínez Sintes ...

Tags: