Classe pràctica 6/3 (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teoria i estructura econòmica
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 24/03/2015
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

PRÀCTICA 06/03/2015 Demanda: quantitat d’un bé que els consumidors estan disposats a comprar. Distingim de la demanda individual i la demanda de mercat (la dels gràfics, la suma de les demandes individuals) Oferta: quantitat de béns que les empreses estan disposades a produir, a posar a la venda. A l’igual que la demanda, hi ha una oferta individual i de mercat.
* Gràfic oferta i demanda Béns substitutius: la demanda de les pomes depèn de la demanda de les peres Béns complementaris: s’han de comprar conjuntament. Ex: DVD i reproductors de DVD Tant l’oferta com la demanda depenen del preu, és el factor comú. Què passa quan varia el preu? Demanda: Quan varia el preu, ens desplacem al llarg de les corbes, però aquestes no es mouen. En canvi, quan varien els altres factors (com els ingressos), hi ha desplaçaments de corba (Ex: més ingressos, corba de la demanda cap a la dreta).
Casos:     Més ingressos, D a la dreta Quan un producte està de moda, D a la dreta Altres productes complementaris més barats, D a la dreta Altres productes substitutius més cars, D a la dreta Quan la D es desplaça a la dreta, el preu d’equilibri també es desplaça, i per tant, augmenta el preu i la quantitat.
Quan la D es desplaça cap a l’esquerra, el preu d’equilibri també es desplaça a l’esquerra, disminueix la quantitat i el preu.
Oferta: Quan hi ha canvis en el preu, hi ha moviments a la corba. Quan hi ha canvis dels altres elements, desplaçaments a la corba. Quan l’O disminueix, es desplaça a l’esquerra. Casos   Millora tecnològica, O a l’esquerra Augment de les despeses de producció, O a la dreta Quan puja l’oferta, pua el preu i disminueix la quantitat.
Elasticitat La demanda pot ser més o menys vertical. Quan més vertical, a un augment de preu la quantitat no variarà gaire.
Quan la demanda és més horitzontal, en un augment de preu la variació de la quantitat serà més gran.
Hi ha béns molt necessaris que encara que variï molt el preu, la quantitat demandada serà quasi igual. Són els béns inelàstics. Tenen una demanda molt vertical i són molt necessaris, com pot ser l’aigua.
En canvi, hi ha béns molt elàstics. Són menys necessaris. Per a un mateix preu, qualsevol quantitat.
...