PREGUNTA DE EXAMEN (2017)

Examen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Administración y Dirección de Empresas - 1º curso
Asignatura Historia económica
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 09/07/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Quin va ser el paper que va jugar la disponibilitat de carbó durant la Revolució Industrial a Gran Bretanya? I a Holanda? Quin va ser l’impacte que va tenir la Revolució Industrial sobre el nivell de vida de la població (considera les dades de la taula adjunta)? Història Econòmica Mundial – Curs 2013/14 Abans de la Revolució Industrial, durant el Putting out System, Gran Bretanya utilitzava energies de base orgànica. A finals del S.XVlll, al començament de la Revolució Industrial, la població de Gran Bretanya va augmentar i la demanda d’energies es va incrementar. Per poder subministrar a tota la població es va haure de desforestar grans territoris i aquest fet va incrementar els preus d’energies orgàniques. Al incrementar els preus es va fomentar l’ús del carbó mineral que es trobava en jaciments superficials on els costos de l’extracció eren baixos i també els preus. Regne Unit va aprofitar l’ús del carbó mineral i va passar d’una economia a base agrària a un industrial, per tant va entrar en una Revolució Industrial. Podem arribar a una conclusió en que la disponibilitat del carbó va ser molt important per Anglaterra.
Abans de la revolució, Holanda es trobava en el seu màxim creixement econòmic agrari. Holanda no disposava d’un carbó mineral amb un poder calorífic alt com el de Regne Unit. Holanda tenia torba que es semblant al carbó per amb un poder calorífic molt baix. El fet de no tenir carbó Holanda no va poder “trencar el sostre” per arribar a una Revolució Industrial.
En aquesta taula podem observar els diferents components que ens poden ajudar a analitzar el nivell de vida durant els anys 1760 a 1850. Abans de la Revolució Industrial podem observar que el PIB/capità era baix i durant la revolució va començar a incrementar notablement. Respecte a l’alçada podem observar que al principi estaven estancats però durant la revolució es va començar augmentar lleugerament, això es degut a que la població durant la seva infantesa va tenir una alimentació bona. L’esperança de vida va augmentar ja que la mortalitat infantil es va disminuir degut a l’aparició dels sindicat que van prohibir el treball infantil. Un dels avantatges de la Revolució Industrial es que el percentatge dels escolaritzats es va augmentar i gran part de la població sabia llegir. Però un dels aspectes que no s’observa en aquesta taula son els salaris. Els salaris es van estancar i els inversors capitalistes es van començar a tenir grans beneficis de les fabriques, això va incrementar la desigualtat social (coeficient Gini) i els nivells de vida van baixar.
...