Presentació de l'assignatura (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 4º curso
Asignatura Geografia d'Europa
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 02/04/2016
Descargas 14
Subido por

Vista previa del texto

GEOGRAFIA D’EUROPA Seccions principals de l’assignatura: 1. Context històric-polític a. Paper de les fronteres b. Migracions dins d’Europa 2. Població i demografia 3. Cultura Moviments de frontera provoquen el sorgiment d’una sèrie de grups socials, culturals, ètnics, històrics que formen part d’un estat del qual no són la majoria. Si la frontera entre Àustria i Hongria s’ha mogut volt dir que dintre d’un d’aquests hi ha una regió amb majoria dels altres. La Rutènia subcarpàtica és una regió petita, i una persona nascuda aquí a principis del segle XX ha canviat de passaport constantment. Això implica que Europa és fonamental i els seus països tenen implicacions històriques molt greus. Hi ha gent que s’ha vist forçada a emigrar: la cultura europea toca tots els continents del món. Potser hi ha una minoria polonesa a l’estat del Canadà que reprodueixen trets culturals a l’altre banda del món, i són més bel·ligerants allà que no al seu país d’origen.
Per tant, cal destacar dues idees principals: 1. Complexitat i diversitat del context polític, econòmic, social europeu: anys i anys de guerres, retrets.
a. És molt diferent a nivell físic i molt temperat: la latitud de Barcelona és la mateixa de Beijing o Nova York, i el clima és molt més moderat. Montreal es trobaria a l’alçada de Londres i és molt més fred. Tenim un clima beneficiós.
b. La navegació marítima ha estat una forma fàcil de moure’s.
c. On no arriben els mars, hi ha els rius, veritables autopistes que creuen el territori europeu.
2. Aquest és per primera vegada el període més llarg de pau que ha tingut el continent, malgrat totes les crisis actuals que hi ha.
A tot el continent europeu, totes les ciutats estan a prop de la costa o a prop d’un riu navegable.
Madrid és l’única excepció. És un continent de ciutats, el continent més urbanitzant de tots. De totes maneres, ara ja no hi ha les ciutats més grans del món, ja que aquestes són als països d’economies emergents.
1 Quants països/estats independents hi ha a Europa? És a l’únic continent que costa definir el número.
La frontera est varia depenent de qui la pinti. Una de les primeres problemàtiques és decidir qui formen els països europeus. És una definició molt líquida: Europa és una idea, no quelcom material, i té una connotació subjectiva molt gran.
2 ...Comentario de bwayne en 2018-02-27 20:40:52
Són del Xavier Ferrer?
Comentario de aibarcelo en 2018-03-14 16:43:28
No, de Toni Luna.
Comentario de gghjkoiuygf en 2016-04-03 12:53:40
Gracias!!!
Comentario de aibarcelo en 2016-04-03 14:09:07
De nada, no están perfectos pero espero que os sirvan aunque sea un poco :)