EXERCICI CAS GUITART (2017)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 1º curso
Asignatura Estructura Social i Política
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 16/06/2017
Descargas 3
Subido por

Descripción

EXERCICI CAS GUITART

Vista previa del texto

1. Quines relacions de poder observeu en el cas? Si ens mirem els nostres protagonistes com si formessin part d’una piràmide de poder, a dalt de tot hi trobaríem el Director General de la companyia, el senyor Ramon Ciurana, que abusa de poder demanant serveis que no estan permesos dins l’empresa només pel fet de ser-ne ell el director. A continuació vindria el senyor Altaió, responsable del Departament Administratiu. A baix de tot hi tindríem el senyor Lluís Guitart, treballador de l’empresa.
2. Té poder el senyor Guitart? I el senyor Altaió?, Són tipus de poder semblants? El senyor Guitart no té cap tipus de poder ni pot donar ordres a ningú. Es limita a fer la seva feina. Tot i així, a través del responsable del sindicat a l’empresa pot intentar induir algun canvi en alguna mesura que s’hagi pres que l’afecti i que no pugui remeiar per ell sol.
Per altra banda, el senyor Altaió té una mica de poder. Controla tots els treballadors del seu departament tot i que ell també està controlat pel senyor Ciurana.
Per tant, podem concloure que el poder del senyor Guitart i el del senyor Altaió no tenen res a veure. Cal afegir, però, que el senyor Altaió també pot gaudir dels serveis del sindicat, no és quelcom exclusiu dels treballadors “de baix de tot”.
Com que no coneixem l’estructura de l’empresa, podria ser que el senyor Altaió tingués molt poc poder dins del conjunt de tota l’empresa. En tot cas, però, sempre tindrà més poder que el senyor Guitart.
3. Que passaria si en comptes d’una empresa parléssim de l’administració de la Generalitat, sent en Guitart el responsable de la gestió dels cotxes oficials d’una Conselleria, en Ciurana el Conseller i en Altaió el Secretari General de la Conselleria? Seria tot el mateix? En què canviaria? Probablement canviaria que en el cas de la Generalitat, com que no és una empresa privada hi hauria molt més control dels fets. Probablement es podria obrir una investigació i evitar la corrupció per abús de poder. En canvi, l’empresa de la qual és director en Ciurana, té uns propietaris i uns directors que tenen molta més llibertat de moviments. No han de donar explicacions a ningú sobre a qui contracten, a qui augmenten el sou i a qui degraden de categoria. Sí que és cert que els sindicats poden intentar posar-hi remei i intentar fer de l’empresa quelcom més legal i més just per a tothom, però al final els propietaris tindran el poder i decidiran què és el que es pot fer i el que no.
A més a més, la Generalitat és molt important a escala de Catalunya, de manera que si hi hagués un cas d’abús de poder tal com passa a l’empresa d’en Ciurana, els mitjans de comunicació es revoltarien, l’interès general es desviaria cap aquí i la pressió per fer les coses bé seria molt major. En canvi, si els mateixos fets tinguessin lloc en una empresa petiteta, els esdeveniments no tindrien cap tipus de ressò i, o el cas passaria desapercebut, o se solucionaria sense tanta repercussió (probablement sense dimissió de càrrecs per abús de poder, etc.) ...

Tags: