Evidència 0 (2017)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología + Derecho - 2º curso
Asignatura Psicologia Social
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 19/09/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Lectura del senyor Timoneda.

Vista previa del texto

Guillem Campillo unybook.com Psicologia Social 1. Descriu algunes situacions quotidianes de la teva vida que consideris de l’ordre de lo natural i altres de l’ordre de lo social.
Habitualment dormo, en un llit, en una habitació, en una casa, que aparentment em protegeix de tots els perills del món exterior. El fet que els éssers vius busquin un lloc segur i còmode per viure considero que és totalment natural però que per estar vivint en aquest lloc els meus pares hagin d’estar pagant una hipoteca a una gran empresa segurament no ho és tant, podem dir doncs, que és quelcom social. Altres accions quotidianes de la meva vida són els àpats. Menjar és natural sí, però fer-ho exactament a les deu del matí pesant en què a les dues ho hauré de tornar a fer és totalment social.
Natural seria menjar quan tinguéssim gana però la societat no està organitzada per permetre-ho (horaris de bars i restaurants per exemple). Seguint aquesta dinàmica podria trobar la part social i natural de cada acte quotidià que faig. Posem per exemple la diversió, l’esbarjo. Buscar plaer en accions sense una utilitat real és natural (mira qualsevol cadell jugant amb els seus germanets) però fer-ho en un videojoc coreà a través d’un ordinador fabricat a la xina i amb un ratolí (mouse) comprat per amazon, és indiscutiblement social. Canviant radicalment de tema, la reproducció és natural, fins i tot el sexe i l’afecte ho són. Però és natural el matrimoni? O sense anar tan lluny, és natural tenir parella? És natural el sexe protegit? És natural el model vitalici de família nuclear? És natural tot això? Jo crec que la resposta és un no rotund. Podria seguir posant exemples com aquests durant hores i hores però no cal que ho faci perquè l’únic que vull transmetre és que malgrat que pràcticament l’absoluta quantitat de les nostres accions tinguin un origen clarament de l’ordre natural, estan completament distorsionades per l’ordre social, és a dir, per la societat en les seves diverses expressions, com veurem en la pregunta número tres. (globalització, consumisme, hetero-patriarcat, capitalisme, etc.) 2. La societat capitalista, catòlica, patriarcal i heterosexual constitueix la normalitat del Sr. Timoneda. Indica quins trets d’aquesta descripció el caracteritzen.
Pràcticament tots els actes i actituds quotidianes que té el senyor Timoneda tenen influència d’algun d’aquests trets socials.
Començant pel capitalisme podem veure que el senyor Timoneda treballa una fàbrica, podem dir doncs que és una societat amb una diferència de classes i desigualtat. A més a més, se’ns fa patent el desig que té d’un ascens i per tant d’un augment de sou, és a dir, persegueix l’èxit monetari característic de les societats capitalistes. El fet que el programa Guillem Campillo unybook.com Psicologia Social que miren a la televisió tracti sobre la delinqüència a Califòrnia és una mostra de la total globalització que hi ha avui en dia a les societats, especialment en les societats capitalistes.
D’altra banda el model familiar que se’ns presenta es desenvolupa completament sota les lleis del patriarcat. L’home és el que treballa, el que manté econòmicament la família mentre que la dona és la que cuida dels fills i de la casa, realitzant tasques com cuinar o planxar. A més a més, el fet que se’ns plantegi una relació heterosexual com a normal, també se’n diu indirectament que el que surt de la heterosexualitat ja no és normal.
Malgrat que no hi sigui explícitament patent penso que el cristianisme és en gran part la causa que coses com el patriarcat i l’heterosexualitat, ja que al llarg de la història el model matrimonial nuclear plantejat pel cristianisme sempre ha tingut com a líder l’home i com a “ajudant” la dona, ambdós sempre heterosexuals. Un altre punt que considero que no és realment gaire determinant però que penso que també és interessant nombrar és el fet que el nostre protagonista, l’entranyable senyor timoneda es diu Joseph, el nom ni més ni menys d’un dels més coneguts sants de l’església catòlica.
3. Exposa un día qualsevol a la teva vida e identifica els valors bàsics que el constitueixen com a normal (capitalisme, catolicisme, patriarcat i heterosexualitat, etc).
En una dia qualsevol de la meva vida em llevo a casa del meu difunt avi, en la qual convisc amb la meva àvia, una casa que va comprar el meu avi després d’anys de treballar exitosament en el món de l’enginyeria, assolint doncs el tan desitjat èxit monetari capitalista. Posteriorment esmorzo el que m’hagi preparat la meva àvia o en lloc d’ella la Fàtima, una senyora que l’ajuda. Ambdues dones, molt religioses, una cristiana i l’altre musulmana, consideren, d’acord amb el model patriarca, que és natural que les dones de la casa cuidin l’home, ja que ell ja té la seva funció, en aquest cas estudiar. Mentre esmorzo sovint miro les notícies a través d’una televisió sony, o sinó consulto el facebook a través del meu telèfon d’última generació. Ambdues accions requereixen la indispensable prèvia compra dels anomenats dispositius, que en el fons són més aviat prescindibles. Aquests darrers fets tenen clarament una gran influència de la societat capitalista i també del fort consumisme lligat a aquesta. Tot seguit vaig a la universitat, de nou, amb l’objectiu d’assolir l’èxit en aquesta societat capitalista. Torno a casa, on segueixo tenint tota mena de comoditats perpetuades per la meva àvia, que mentre mira una tele novel·la remuga pel fet que dos homosexuals intercanviïn saliva, malgrat haver Guillem Campillo unybook.com Psicologia Social progressat molt, el fort entorn cristianitzat en el que va créixer l’impedeix acceptar que la no heterosexualitat també és quelcom normal.
4. Què has aprés de la lectura y la reflexió realitzades.
He après que en la societat actual és totalment impossible escapar dels tentacles del capitalisme o del patriarcat, ja que hi són presents en cada instant de les nostres vides. Si estàs en la societat has de seguir les regles, perquè en el moment en què les deixis de seguit en sortiràs. Tot i això, tenint en compte que el text estudiat ja té uns anys, s’ha avançat bastant en temes com la introducció de la dona al món laboral o la legalització dels matrimonis homosexuals. Tot i això queda molta feina per fer, feina que no es farà d’un dia per l’altre.
4691 caràcters.
Bibliografia Marqués, J. V. (1983). Casi todo podría ser de otra manera. A: No es natural. Para una sociología de la vida cotidiana. (1ª ed., p. 13-18) Barcelona: Anagrama.
Ibáñez, T. (Coord.) (2004) Introducció a la Psicologia Social. Barcelona: UOC ...

Tags: