tema 5 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 1º curso
Asignatura Estructura de la Comunicació
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 23/06/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

AUDIÈNCIA  QUAN PARLEM D’AUDIÈNCIA PARLEM D’INDIVIDUS Són els lectors, oients i espectadors. La organització que s’ha fet càrrec de comptabilitzar l’audiència és la AIMC (Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación, www.aimc.es 1988). Anunciants i agències + mc. Representants dels anunciants i de les agències. Mitjans de comunicació clarament perquè hi ha ràdio, premsa, revistes, etc. No és com abans que només hi havia premsa. AIMC té un estudi, l’EGM (Estudio General de Medios), que és un estudi d’audiència molt ampli sobre tots els mitjans de comunicació. Encara proporciona informació sobre àmbits de consum culturals, de marques, etc.
Què fa l’EGM? L’audiència són totes les persones que consumeixen el mitjà de comunicació.
Estudia la població que està en condicions de ser audiència, la que viu dins del territori, fixen un límit d’edat, té a partir d’una edat, però, segons la meva opinió (Aina) és impossible calcular l’audiència, si poses la ràdio en un bar què. EGM de 13 a 0 anys no els té en compte. Va de 14 a infinit. Escullen una mostra representativa i cadascun representarà un % de la població. La població en general és considerada univers.
L’audiència varia en funció de l’estacionalitat, és a dir, l’estació de l’any a la que estiguem. Per tant, en el que preguntem és rellevant. Si preguntem al gener sabrem què passa al mes de gener però no sabrem què passa amb l’audiència al llarg de l’any. Com ho fa l’EGM? L’EGM sap que si enquesta una sola vegada no sabrà l’audiència dels mitjans de comunicació, serà l‘audiència dels mitjans en un punt de l’any. L’EGM selecciona una mostra representativa anual. Si no tenim un any de mostra, no és representativa. Aquesta mostra estarà integrada per 30.000 individus a les quals EGM fa entrevista presencial, cara a cara. Se’n van pel territori.
A més a més, a Catalunya també se’n fan 2500 de telefòniques. + ampliacions monomedia.
L’EGM divideix la mostra en terços. Tres onades en funció de l’estacionalitat. 1/3 Gener – Març, amb els resultats a l’abril. El segon terç d’abril a juny, amb els resultats al juliol, i finalment, de setembre a novembre amb els resultats al desembre. Cada terç són 10.000 persones. Els resultats finals són al cap de l’any sencer. Si estem abril i volem els resultats de tot un any, els hem de tenir anant endarrere, mirar la segona de 2016 i la tercera de 2016.
Aquest concepte és l’any mòbil, l’altre és l’any natural.
EGM miren ràdio, premsa, revistes i TV. L’ampliació monomedia, en el cas de ràdio s’amplia amb 37.000 entrevistes telefòniques, en el cas de premsa 45.000 més, revistes 20 mil i tv 13 mil. A Cat per ràdio +12 mil.
RESULTATS: L’EGM proporciona informació detallada que és de pagament, però també publica informació gratuïta. Penetración de diaris: quin percentatge, 26.5&, suplements, ràdio, tv, publicitat exterior, cinema, internet. També dóna la informació de la navegació, des del 97 al 2016.
Rànking premsa: El més llegit és Marca, amb 2 milions 260.000. El país 1,2 milions, l’As 1,15 milions, etc.
Rànking ràdio: 4,3 milions escolten la SER, després la COPE amb 2,5 mil, després ONDA CERO 1,8 milions, RAC1 700 mil.
En el cas de premsa i ràdio EGM és la referència. També pren dades d’altres coses, com la tele, però no és la preferent de consulta, la de referència.
Rànking tele: En el cas de televisió, la referència és KANTAR MEDIA: venim d’una tradició que la televisió es mirava des de casa. Per tant, seleccionava una mostra representativa de llars. En total 4.625 llars hi instal·la un aparell que és l’audímetre i que a través d’aquest aparell permet tenir informació sobre la audiència de televisió. L’audímetre no deixa de ser una manera d’enquestar. L’any passat a Catalunya n’hi havia a 530 llars. Això permet tenir la informació minut a minut. Com resol KANTAR el tema de l’estacionalitat. L’estacionalitat és característica del consum de mitjans, sigui el que sigui. Pel fet de fer això reps uns punts pels quals pots optar a regals.
14/03/2017 L’EGM tens els resultats al cap d’un any. L’EGM es basa en entrevistes. El consell d’audiovisual de Catalunya pública un butlletí que es diu BIAC (Butlletí d’Informació Audiovisual de Catalunya), on publiquen els resultats de Kantar. El BIAC ens dóna l’evolució mensual de la quota de pantalla dels principals canals a Catalunya (TV3, Telecinco, Antena 3, ...). Està en tant per cent. Per altra banda, també ho classifiquen en Mediaset, Atresmedia, CCMA, Grup Godó, Net Televisión, Veo Televisión.
Quota de pantalla / quota d’audiència: de cada 100 persones que estan mirant la TV, X miren TV3. Va tenir un share del X%.
No se sap el valor absolut de la gent que mirava la TV. Pagant ho podem saber. Igual que el temps o la tipologia de persona que mira la TV.
L’audiència mitjana normalment no la diuen. Quin % va mirar la tele segons el percentatge dels que podrien haver-la mirat. Normalment no diuen aquesta dada perquè no els interessa dir que tenen xifres baixes, no podrien demanar tanta publicitat.
Rànquing d’emissions: del més de febrer. El share pot ser més alt, amb menys persones mirant, ja que el share és la relació entre la quota d’audiència i la de pantalla.
Minut d’or: minut de màxima audiència del mes. Sobretot dedicat a la publicitat. (Perquè els audímetres transmeten la informació minut a minut).
Audiència social: programa amb més tuits, en el cas de tuiter. Tuits que es dediquen a comentar programes de televisió. Per saber quin programa hauríem de pagar. Això ho ha fet Barlovento Comunicación segons les dades de Kantar Media.
Televisió Lineal + Televisió Diferido = 244 min/dia + 4 min/dia = 248 min/dia de total de consum de televisió. Amb l’audímetre poden saber si mires un programa enregistrat i quin estàs mirant.
La comunitat on més TV es va mirar és Castella La Manxa – 268 min/dia. Les comunitats autònomes on no hi ha una televisió pròpia, es consideren “resto”. Per tant, van dient els minuts per dia de cada comunitat autònoma excepte les que no tenen televisió pròpia, que s’ajunten al grup resto.
Anunciants – Audiència OJD Interactiva mesura Des de l’any 2015: WPP/Kantar  20% comScore. Ens trobem en una fase avançada d¡un procés en el qual Kantar i ComScore han procurat anar fusionant les seves metodologies.
Què va fer comScore? Ells volien tenir informació sobre audiències. Els navegants únics li proporcionen informació sobre IPs, no sobre persones (audiències). Per tant, volien saber quines persones, quins perfils i quants. Van fer la metodologia híbrida: des del principi van crear un panel d’usuaris, una mostra representativa que es manté en el temps. Persones usuàries d’internet. ComScore va començar creant un panel d’usuaris d’ordinadors. Cada vegada més hem anat mirant i consumint internet des d’altres suports, com tauletes, etc.
ComScore es va adaptar a portàtils, a tauletes i mòbils, etc. Però ho ha anat fent amb el temps, va trigar una mica i va rebre moltes crítics. ComScore és més representatiu fora dels usos de l’àmbit laboral. Ha anat treballant i obtenint resultats a partir d’aquest panel d’usuaris, i té informació sobre què fan les persones. ComScore obtindrà informació de què fas tu. Amb aquests resultats ComScore proporciona informació d’usuaris únics, OJD informativa parla d’IPs diferents, ComScore, a través del panel d’usuaris, està en condicions de parlar de persones diferents. OJD no parla amb cap usuari, l’empresa i la web, la web li passa la informació a OJD, RAC1 li passa la informació i OJD mira que no hi hagi hagut visites de robots.
Quan comença el procés d’integració l’any 2015, al llarg del 2016 Kantar i ComScore progressivament volen proporcionar informació que ells en diuen cross media. No només de televisió, no només d’internet, sinó progressives. Proporcionaran informació sobre el que, amb la seva terminologia, en diuen core TV. Dades d’audiència sobre televisió lineal, parlem del receptor de televisió, la que s’emet en aquests moments, o la televisió en diferit. El primer tipus d’info que estan en condició de proporcionar són les dades d’audiència a partir dels audímetres de Kantar. Ara els de Kantar diuen que no només proporcionen les de TV lineal, sinó que també les de a la carta. A més a més, ara parlen d’Extended TV: contingut televisiu en transmissió simultània o on demand (a la carta) a tauletes, mòbils, etc., sempre parlant de contingut televisiu. El tercer estadi que havien anunciat que proporcionarien resultats ara l’any 2017 però encara no ho han fet, són les dades sobre visualització total: Total vídeo (contingut de vídeo, inclou, per exemple, YouTube). Per tant, encara estem en el procés de fusió.
Ara, en aquesta etapa de Kantar ComScore, parlen de la metodologia CMAM: Cross Media Audience Measurement. Kantar està intentant que es converteixi en la metodologia de referència en l’àmbit d’internet.
...