Historia de l'arquitectura tema 9 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 2º curso
Asignatura Historia de l'arquitectura I
Año del apunte 2014
Páginas 5
Fecha de subida 04/05/2016
Descargas 12
Subido por

Vista previa del texto

RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TEMA 9_EL MÓN MINOIC 1.Situació S'estén per tres zones: la continental, la insular (que inclou les illes Cíclades, Dodecanès i Creta) i la costa d'Anatòlia, a l'Àsia menor (Jònia).
2.CRETA És una illa allargada al sud de les Cíclades a pocs quilometres d'Egipte, al Mar de Líbia. Habitada des del Neolític, a partir del II mil·lenni són envaïts pels pobles aqueus (la seva llengua és el grec arcaic), provinents del centre d'Europa i Doris (Hungria). Tots aquests configuren el poble grec.
3.CRONOLOGIA Bronze Antic Bronze Mig Bronze Recent III mil·lenni aC 2000aC-1300aC 1400-1000aC 4.JACIMENTS Comencen a excavar-se per Arthur Evans. Per una banda, no són ciutats militars ja que els sistemes defensius són dèbils i escassos. Per l'altra, són ciutats-palau. Knossos, Phaistos, Hagia Triada, Mallia, Gournia, Zakros.
4.1.KNOSSOS, HERAKLION El complex té una superfície de 17.000m2 amb més de 1500 habitacions i estava delimitat a oest i sud per un mur no militar.
Construït cap el 2000aC és destruït l'any 1650aC per un terratrèmol. Cap a 1450aC, sofreix destruccions encara pitjors per l'erupció del volcà Thera i els palaus cretencs són abandonats. Però continua funcionant fins el 1370aC.
4.1.1PALAU MINOIC Totes les habitacions s'orienten cap a un únic pati central on es desenvolupaven activitats culturals, polítiques...
38 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA Accés Oest Trobem un accés amb tres pous koloures on es dipositaven ofrenes i objectes de culte. Aquests serveixen com a font d'informació pels arqueòlegs.
Des de l'entrada s'accedeix al propileu o zona columnada on el rei rebia les visites i convidats. Hi ha una porta que dóna accés al passadís processional que té al mur una pintura d'uns portadors d'ofrenes. Al final s'hi troben els magatzems: sense finestres, contenen barrils d'oli i vi i es comuniquen amb els santuaris a nivell de carrer.
Accés Sud És el segon accés a palau, on una porta menava als corredors sud i nord i d'aquests al pati central.
Ala Sud-Est Són unes escales que pugen cap a una cambra rectangular on possiblement s'hi situava un temple d'època dòrica consagrat en Rea. Darrere el santuari s'hi troba la sala de reunions. Al nord del santuari, s'hi troba el fresc conegut com "la Parisina".
Ala Est Està construïda sobre la vessant del turó i disposa de 4 nivells.
La gran escala portava a les habitacions reials. Una d'elles rebia el nom de labrys→laberint, com a símbol del poder minoic.
Un passadís condueix a la cambra de les "destrals dobles" que estaven gravades a les parets, on es trobaven algunes figures de culte de l'època micènica.
A ras de terra dos pilars marquen una sala il·luminada per forats on s'han trobat vestigis d'un tron sobre un baldaquí col·locat sobre quatre columnes. Es coneix com a sala d'audiència o megaron del Rei.
Una porta al sud de la sala condueix al megaron de la Reina, on es troben els frescos més coneguts de la pintura minoica. A l'oest està la sala de bany de la reina: banyeres de fang i cambres amb letrines.
Una porta dóna accés a un petit pati. En una petita cambra s'hi trobaren el tresor: objectes de gran valor d'or, ivori i altes entre elles la estàtua d'ivori l'acròbata.
39 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA Ala Nord En el pas de l'entrada baixa en pendent cap a la porta nord on hi ha dos bastions simètrics amb torres no militars, frescos i portes embellides.
A l'extrem nord del corredor hi ha la sala hipòstila, amb un sostre suportat per 4 pilars i 12 columnes.
Ala Nord-Oest Trobem un conjunt d'edificis d'època prèvia a la construcció del palau on posteriorment s'edificà un santuari. El sostre està decorat amb frescos, entre ells el Recollidor de Safrà.
Completa el recinte un teatre a l'aire lliure amb capacitat per 500 persones i graderia en forma de L, on es reunien per prendre decisions.
4.1.2ARQUITECTURA Gran influència des d'Egipte en l'ús de columnes, construcció en pedra i ús d'arquitraus.
Us d'escales per la construcció de plantes i diversos pisos. Us de canyeries ceràmiques per regar.
Frescos coneguts: L'acròbata, Dofins, Les Cortesanes (de perfil com a Egipte). Tots al megàron de la reina.
4.1.3.MEGARON DEL REI Destaca l'obertura de la part superior que proporcionava llum a l'estança. A nivell del carrer l'accés a la sala del tron té un vestíbul amb columnes i tal com s'entra, a mà dreta es troba una bancada de pedra amb una cadira de fusta reconstruïda, un fresc decoratiu a la paret i al fons un petit santuari.
Una escala puja a la planta superior. Unes columnes separen la sala del tron del santuari, a l'esquerra.
Darrera mateix del santuari hi ha dues petites cambres que contenen objectes diversos (estatuetes de deesses, gerres...) A l'esquerra del santuari destaca un vestíbul de criptes de pilars o cambra hipòstila on es feien sacrificis.
Els pilars de la cambra estan decorats amb dobles destrals, grius (poder) i rosetes (Zeus).
40 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA 4.2.PHAISTOS, FESTOS Festos fou una de les principals ciutats minoiques, la més important del sud de l'illa. Es troba prop de la costa, a la plana de Messara. Estigué habitada des del Neolític i subsistí com a ciutat-estat fins el segle XV aC.
La ciutat minoica ocupava una gran extensió al voltant del palau,destruït al segle XV aC, encara que la zona domèstica fou ocupada fins almenys el segle VIII aC.
El primer palau fou destruït per un terratrèmol al 1700aC i fou destruït per segon cop al 1450aC.
Festos, Knossos i Amnisos formen part de l'escriptura lineal B. La lineal A no es pot llegir ni entendre ja que no està escrita en grec. La ciutat també és coneguda per trobar-se'n el Disc de Festos en 1908. El text està escrit en escriptura jeroglífica. Així Michael Ventris va desxifrar l'escriptura lineal B dels aqueus.
4.3.HAGIA TRIADA (NORD) Situada al nord, és un palau molt potent, més modern que els altres.
Té un urbanisme cercat: carrers rectes, pavimentats, que salven els desnivells amb escales.
Els murs estan decorats amb frescos per la influència d'Egipte.
Fora del palau es troba la ciutat però no separada ni delimitada, sinó que es un mur no militar.
4.4MALLIA Semblant a Hagia Triada, amb la ciutat fora, que no està separada ni casi delimitada.
Kernos→tipus d'ofrenes religioses on s'hi feia la crema d'oli, de llavors... al pati.
4.5.GURNIA Creació d'una malla regular amb carrers pavimentats, peraltats amb desguassos per l'aigua. Ús d'escales i terrasses per salvar els desnivells.
4.6.THERA-SANTORINI A l'illa de Thera, coneguda com Santorini, està situada al nord de Creta i hi existeixen evidències d'almenys dues ciutats datables des del 1550aC. La més important d'elles 41 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA és Akrotiri, començada a excavar cap a 1860 però no fou fins els 60s per Stavros Marinatosque sortí a la llum una ciutat intacta amb construccions de fins a dues altures, algunes decorades amb frescos.
L'illa és un cràter i el volcà esclatà al s.XVI aC (cap al 1500aC) quan estava habitada. L'explosió va ser comparable amb la del Krakatoa. Aquesta genera un tsunami que destrueix el nord de Creta. És tan important que no es refan els palaus tal i com eren. És un antecedent per poder explicar la crisi del segle XII aC, per la infertilitat dels camps i la crisi del bronze al Proper Orient.
4.6.1.ARKOTIRI No té palau ja que es considerava una colònia. Els edificis eren de planta rectangular i l'estructura és molt semblant a un poble mediterrani d'avui dia.
Està tan ben conservada perquè fou coberta per cendra i lava. No hi ha cadàvers ja que els hi va donar temps a fugir. Va ser el detonant de la fi del temps palacial.
En el tema decoració tenim murs enlluïts, dintells de fusta, grans finestres que permetien l'entrada de llum i decoració de frescos amb art egipci: l'home nu i fosc, la dona vestida i blanca.
42 ...Comentario de mbasvillalba en 2018-04-06 12:20:00
Grácias!