Ébola (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura fisiopatologia
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 26/11/2014
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

MICORBIOLOGIA-fisiopatologia ÉBOLA - Virus família Filoviridae i gènere Filovirus - És similar al virus anomenat Marburgo - Provoca: malalties infecciones, molt greus i contagioses.
- Es coneix per: febre hemorràgica ja que provoca greus hemorràgies.
- Té forma de llaç Origen: Va aparèixer al Sudan i a la República Democràtica del Congo l’any 1976 però es creu que ja existia anteriorment.
Hipòtesi: prové dels ratpenats (Pteropodidae) que s’alimenten de la fruita de la selva.
Han aparegut varis brots. Ex: al 2014: soca ébola-Zaire (Àfrica occidental).
*SOCA(definició): conjunt de virus, bacteris o fongs que tenen el mateix patrimoni genètic.
Aquest any ha aparegut el brot més greu el qual s’ha expandit per varis llocs.
Al tercer món va costar la prevenció del virus, per això la OMS, intenta recomanar possibles prevencions cap a països desenvolupats.
INFECCIÓ EN HUMANS La transmissió de la malaltia principalment és entre humans a través de: contacte pell trencada o membranes amb sang, fluids (femta, orina, saliva, semen) d’infectats.
Cal tenir unes condicions higièniques correctes per tal d’evitar la transmissió.
Important el: Rentat de mans!!! Exposició a material contaminat pel virus: agulles, roba, llits...
La falta de protecció personal en contacte amb infectats incrementa el risc d’infecció del personal sanitari.
- Quan els metges determinen que un pacient està curat ja no infecta més.
- Els homes poden infectar les seves parelles les 7 setmanes següents a la recuperació a través del semen.
- La transmissió animal-humà és la principal, on seguidament es va transmetent humà-humà.
- Entre els morts i els que el vetllen també es pot transmetre, ja que, en cadàvers l’ébola encara hi perdura dies.
Molts pocs pacients són capaços de sobreviure.
Protecció enfront la infecció: guants, protecció personal, formació.
Qui té major risc? : El personal sanitari que està en contacte amb els pacients, els familiars i els que vetllen els morts.
SÍMPTOMES (entre una setmana i 21 dies)??????? -PRIMARIS: febre alta, debilitat, dolor muscular, mal de cap intents -SECUNDARIS: vòmits, diarrea, erupció cutània, danys ronyons i fetge, sangrats (nas,llavis) Mentre hi hagi símptomes el pacient és contagiós perquè el virus es va replicant. Ara bé, en el període d’incubació no pot infectar.
Al laboratori es detecta: -Nivell elevat d’enzims al fetge -Baixos nivells glòbuls blancs i plaquetes Quan cal buscar ajuda? -Quan s’ha estat en una zona amb ébola -En contacte amb malalts TRACTAMENT: -cures intensives pal·liatives per disminuir el dolor -hidratació intravenosa o solucions electrolítiques -aïllament dels pacients i precaucions estrictes per controlar la infecció (Actualment no hi ha un tractament específic, però hi ha una vacuna que s’està estudiant i amb desenvolupament) PREVENCIÓ I TRANSMISSIÓ: -Entendre la naturalesa de la malaltia -Escoltar i seguir directrius del Ministeri de Salut -Si se sospita d’infectats cal dirigir-los al servei mèdic -Si es decideix cuidar un malalt a casa s’ha d’avisar a Sanitat per tal de rebre formació i material -Rentat de mans -Els pacients morts d’ébola cal que siguin enterrats per professionals -Cal evitar el contacte amb animals que puguin estar infectats En cas de sospites, cal aïllar els pacients en una àrea restringida on només hi puguin accedir els infectats i els professionals.
És recomanable evitar les visites als malalts INDISPENSABLE: HIGIÈNE DE LES MANS!!! Quan: -Abans de posar-se els guants -Abans de tocar el pacient -Després exposició riscs(sang,fluids) -Després de tocar superfícies i equips contaminats -Després de treure proteccions i marcar de l’àrea sanguínia.
(WHO: world health organization) ...