Tema 2 Psicobiologia II (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Fonaments de Psicobiologia II: neuroanatomia
Año del apunte 2015
Páginas 3
Fecha de subida 27/03/2015
Descargas 12
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 2: DESENVOLUPAMENT MORFOLÒGIC I HISTOLÒGIC DEL SISTEMA NERVIÓS.
(Com canvia la forma i el tamany del cervell en l’etapa prenatal) Zigot  una cèl·lula amb doble dotació genètica es va dividint cap a més cèl·lules. Al cap de 48 hores, les cèl·lules formen una esfera (plena de cèl·lules) anomenada mòrula.
Aquesta es transforma en una esfera plena de líquid anomenada blàstula. Una part d’ella va formant més cèl·lules i es va formant un conglomerat. La regió plena de líquid donarà lloc a l’amnios, al còrion, protegint l’embrió. El lloc on creixen més cèl·lules és el que formarà l’embrió pròpiament dit.
Al cap de dues setmanes, el conglomerat agafarà forma plana, és el disc embrionari.
Inicialment format per dues capes de cèl·lules, una mirant cap a dins de la cèl·lula i l’altre mirant cap a fora. La interna és l’endoderm i l’externa l’ectoderm. És un embrió bilaminar. Al cap de poc s’hi posarà entre mig una tercera capa, és el mesoderm quan es formen les tres capes (embrió trilaminar) és la gastrolació. Aquestes tres capes donaran lloc a tots els components del cos.
El SN es formarà a partir de l’ectoderm. A la capa externa, la part més central en un punt del desenvolupament es produirà la inducció de la placa neural. És el que fa que passin de ser cèl·lules mare del SN: perquè passi es necessiten uns senyals químics que s’alliberaran pel mesoderm. Les substàncies químiques fan que els cèl·lules de l’ectoderm s’especialitzin.
Després de la inducció, es comença a transformar, passa de la placa neural (és plana) a formar una U, anomenat conducte neural i que acabarà formant el tub neural tancat.
Dins hi ha una cavitat (característica dels vertebrats). A fora hi ha cèl·lules glials i a dins de la cavitat, líquid cefaloraquidi (LCR). És un SN tubular. Al voltant del tub neural es formen altres cèl·lules, les crestes neurals. El tub neural formarà el SNC i les crestes neurals el SNP. Totes les neurones del es formen a partir del tub neural i les del SNA de les crestes neurals.
Derivats de les diferents làmines embrionàries: - Ectoderm: SN, retina, cabell, pell, ungles.
Mesoderm: ossos, musculatura esquelètica, sistema cardiovascular, urinari i reproductor.
Endoderm: sistema respiratori i digestiu i les glàndules.
El tub neural donarà lloc a tots els components del SNC: motoneurones, neurones e l’encèfal i de la medul·la espinal, i cèl·lules glials del SNC.Les crestes neurals donaran lloc a tots els components del SNP: neurones sensorials, cèl·lules glials del SNP i neurones dels ganglis vegetatius,...
Als 33 dies de gestació, l’encèfal ja es pot veure subdividit en 3 vesícules (les tres primeres subdivisions). Als 50 dies veiem ja les 5 vesícules, en un embrió am aquests dies, tenim ja 5 parts de l’encèfal que donaran lloc a aquest mateix.
La cavitat interna del tub neural (plena de LCR) s’acaba transformant en 4 cavitats: ventricle lateral I i II (telencèfal), III ventricle (diencèfal), l’aqüeducte de Silvio (mesencèfal) i el IV ventricle (metencèfal). A nivell medul·lar veiem el canal medul·lar.
L’escorça vertebral passa de ser llisa inicialment a poc a poc, augmentar el seu tamany i va formant circumvolucions. Aquests canvis es produeixen perquè les neurones i les cèl·lules glials augmenten en nombre i tamany i es van formant axons i dendrites. Això fa augmentar el volum de les diferents parts. Aquest creixement no és proporcionat.
Al telencèfal hi haurà més divisió de cèl·lules mare fins a donar lloc a un nombre més gran de neurones que en altres zones, hi ha més proliferació de cèl·lules.
...