Violència de Gènere (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Fonaments Històrics, Teòrics i Metodològics de la Infermeria
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 22/03/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

VIOLÈNCIA DE GÈNERE: LES CAUSES ESTEL MARGARIT BOADA 1r Infermeria, UB – Campus Clínic Curs 2015 - 2016  ÍNDEX 1. Introducció a la violència de gènere 2. El perquè de l’inici 2.1. Reflexió crítica 3. Bibliografia 1. INTRODUCCIÓ A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE L’ ONU descriu la violència de gènere com “qualsevol acte o intenció que origini danys o patiment físic, sexual o psicològic a la dona, incloent-hi amenaces a partir d’aquests actes i la privació arbitrària de llibertat. Malauradament, gran part d’aquestes dones que pateixen maltractaments acaben sent víctimes mortals. Des de la última actualització del 20 de novembre del 2015, a Espanya ja han mort 48 dones. Però, tot i així, tant el govern com les associacions, estan intentant reduir aquest nombre amb campanyes de conscienciació, augmentant les penes de presó pels agressors, entre d’altres coses.
2. EL PERQUÈ DE L’INICI La violència de gènere, tot i que no és el mateix, s’associa moltes vegades a la violència contra la dona, per tant em centraré en aquest tema.
Els motius principals que sorgeixen en un principi per part de l’home per maltractar a una dona són bàsicament per sentir-se superior envers a elles, per sentir-se dominants, i per tal de poder controlar i dominar la dona. Gran part d’aquest problema és causat pel sistema patriarcal. Si es neix educat amb aquest sistema, segur que de gran la persona l’aplicarà a la seva vida i a la del seu entorn. Fa ja bastants d’anys, aquest era el sistema imposat. La dona des del seu naixement fins a la mort pertanyia a algú: des de que era una nena fins que es casava pertanyia al seu pare i després de casar-se al seu marit. L’opinió de la dona no era important i havia de demanar permís segons el que volia fer. Per sort, la mentalitat en l’actualitat s’ha modernitzat, tot i que sempre queden excepcions.
2.1. REFLEXIÓ CRÍTICA La violència de gènere és un problema greu que no s’atura. He comprovat una estadística feta pel govern espanyol sobre les víctimes mortals de la violència de gènere cada any i no baixen de 50.
Personalment 50 és un nombre molt elevat per l’època en què estem vivim. No és normal que en el segle XXI hi hagi tant homes com dones que puguin maltractar la seva parella (o família o amics). Sigui la relació que hi hagi entre dues persones aquestes s’haurien de tenir respecte mutu i estimar-se els uns als altres. Entenc que no sempre es té una bona relació amb tothom, però el que s’ha de fer és no interferir-los i encara menys arribar als maltractaments, ja siguin físics com psicològics.
En el cas de la violència contra la dona, tant l’agressor com la víctima es troben en una relació sentimental entre ells. Això no pot significar que un és superior a l’altre, significa que han decidit compartir una part de la seva vida amb ells però que cada una mica a la seva relació. No es pot priva http://www.inmujer.gob.es/estadisticas/consulta.do?area=10 http://www.jerez.es/webs_municipales/observatorioviole ncia/ambitos_de_actuacion/ambito_de_la_violencia/zona_t ematica/saber_sobre_la_violencia_de_genero/por_que_se_ produce/ http://www.enbuenasmanos.com/causas-de-la-violenciade-genero ...