Novetats iconogràfiques del gòtic (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Art gòtic dels segles XIV-XV
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 22/04/2016
Descargas 3

Vista previa del texto

Novetats iconogràfiques del gòtic La humanització del protagonistes Protagonisme a personatges secundaris Temes macabros (dansa de la mort i els 3 vius i els 3 morts) En el romànic apareixen cristos que no ens commouen, en canvi aquí, veiem cristos doloroses que busquen commoure al visitant. Hi ha un canvi d'espiritualitat, es vol fer veure el patir a través de les ordres mendicants. Ho faran a través de la prèdica en llengua vernacle.
Canvi de jerarquia. La Mare de Déu i el nen tenen relació més afectuosa.
Temes més importants: hagiografia o vides de sants, a part de la vida de Crist.
Naturalisme dels personatges: verosimilitud en els rostres, cos humà amb proporcions, tractament del drapejat.
La escultura s'independitza de l'arquitectura i és més devocional. Retrats dels promotors.
Novetats tècniques: incrustació de vidre o gemmes.
Temes de la marginalia Art Francès França durant aquest període va viure la pesta negra i una guerra. Malgrat tot, ells van continuar endavant. Ens traslladem al sud, a la regió del Llenguadoc. Durant molt de temps la historiografia francesa havia menystingut el que passava al sud, perquè volia potenciar la capital París i els voltants. Bàrbara Munt va publicar un article sobre Rieux i a partir d’aquí els francesos es van adonar de que tenien un gran patrimoni.
Al segle XIV França i en particular el sud, viu una situació des del punt de vista eclesiàstic molt particular, la creació de noves diòcesis que no tenien gaire sentit. Es creen perquè aquells que es mouen en la cort papal d'Avinyo tinguin un futur gloriós. Es van multiplicar les diòcesis, es necessita donar una sortida tots els fills.
Jean de Tissandier Bisbe de Lodève Bisbe de Rieux Es van enterrar al convent on va estar a la capella de Rieux. La capella esta a tocar de l'altar de l’església. La capella ha desaparegut i l’únic que sobreviu es el disseny que ell presenta a la Mare de Déu (escultura). Aquesta escultura es el mateix tipus de les que es veien al voltant de tota la capella. Si ens fixem en l'escultura del Tissandier ens hem de fixar en el manierisme dels plecs, hi ha una uniformitat d'estil però més d'un escultor. Aquestes escultures son de gran rotunditat de volum això s’aconsegueix a partir de les túniques. Els cabells i la barba rinxolada son característics junt amb els plecs en cascada.
...