Lliçó 3 (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Criminología - 2º curso
Asignatura Dret Penal
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 29/01/2015
Descargas 24
Subido por

Vista previa del texto

Dret Penal-Criminologia M0 Prof. Mir Anna Sánchez Martí 22/09/2014 DRET PENAL LLIÇÓ 3 Tema 2. La función del derecho penal.
Per que serveix el dret penal? Per castigar delinqüents. Per que es castiguen els delinqüents? •Teoria de la retribució: (pagament per alguna cosa) El delinqüent ha de pagar per compensar el mal que ha fet. Retribució exigida per la justícia, seria injust no fer pagar a algú que ha fet una cosa dolenta. La justícia s’ha fonamentat en 3 vies: − La via religiosa. Basada en la fe i el pensament cristià. Paral·lelisme entre la justícia divina (Si fas quelcom dolent Deu et castigarà) i la funció de la pena.
− La via fonamentada en la ètica. S. XVIII es va intentar separar el dret de la moral. Basa la pena en que el delinqüent la mereix. El dret s’ha de desvincular de la religió. Kant deia que la pena seria un càstig de la consciencia, la moral basada en la raó.
− La via més jurídica. S.XIX Hegel comença a parlar dels estats de dret, les lleis les estableixen els representants del poble. Hegel estableix la voluntat general del poble, i que la voluntat particular s’oposaria a la general. El delinqüent nega la voluntat general, l’estat negarà aquesta negació mitjançant una pena.
•Teoria de la prevenció: a part de castigar, s’ha de tenir en compte la prevenció del delicte i el fet de protegir els ciutadans. Es basa en la utilitat no en la justícia.
−Prevenció general: Quan s’acaba el S.XVIII i comença el S. XIX, Feverbach diu que la llei es la base del dret penal perquè les penes han de ser i poden ser conegudes pels ciutadans. La persona ha de saber que es delicte i que no, ha d’estar informat. La llei envia missatges als ciutadans, això seria prevenció general.
Esperes que la pena prevista per la llei intimidi (Prevenció general negativa) Buscaria crear actituds positives davant del dret. (Ex. Educació, psicologia social, inculcar valors determinats que volem protegir. (Ex. Lleis contaminació.
Afermar valors jurídics.) 1 Dret Penal-Criminologia M0 Prof. Mir *Si nomes busco intimidació, em podria trobar amb delictes poc greus que la gent comet molt. Posaríem penes més fortes als delictes menys greus perquè son els més freqüents. Els delictes més greus i menys frecuents no caldria castigar tant.
− Prevenció especial: 1870 escola positiva Lombroso. Buscava quines son les causes reals del delicte. Que porta les persones a delinquir.
1883 Von Liz classifica els delinqüents per trobar quin es el tractament adient.
Delinqüents ocasionals→ càstig per dissuadir Habituals corregibles→ resocialització Habituals incorregibles→ treure’ls del carres, mentre estan a la presó no cometen delictes.
2 ...