RESUM TIC: Tema 3 (2014)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura (TIC) Tecnologies de la Informació i la Comunicació
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 14/12/2014
Descargas 4
Subido por

Vista previa del texto

EL CICLE VITAL DE LES TENCOLOGIES Model genèric: R+D+I  Producció industrial  Prescripció d’usos  Adquisició i ús  Extensió d’usos  R+D+I....
NO USUARIS: Gent que no utilitza certa tecnologia Tipus: 1. Resisters: No volen ja sigui peruqè no els hi agrada, perquè tenen una alternativa, etc.
Decisió buscada 2. Rejectors: Rebutgen, són ex-usuaris, l’han utilitzat i per alguna raó no volen tornar-la a utilitzar.
3. Excluded: Persones que mai han tingut la possibilitat d’utilitzar certa tecnologia, són exclosos tecnològicament.
4. Expelled: Ex-usuaris, persones que han provat la tecnologia però, ara, de forma involuntària, s’hi veuen exclosos.
INNOVACIÓ TECNOLÒGICA, DIFUSIÓ I SUPRESSIÓ Tipus de prototips: 1.
2.
3.
4.
Acceptats: Surt al mercat i es converteix en un producte acabat Rebutjats: No acaba de quallar perquè no satisfà cap necessitat Paral·lel: Ja existeix i demostra que serveix per alguna altra cosa Parcial: No funciona pel propòsit que va ser dissenyat. No ha fracassat sinó que és un problema d’encaix social, de mercat Transformacions de l’esfera social: 1. Ideació: Algú té una idea, es posa a investigar i surten prototips d’allò que està investigant. A vegades, la diferència entre un prototip i un invent no és tant clara.
2. Necessitats Socials Sobrevingudes: Necessitat social que farà que un prototip es converteixi en producte dins el mercat 3. Llei de Supressió del Potencial Radical: Així com les necessitats socials són acceleradors d’aquell invent, existeix una llei que actua com a fre (EX: crisi econòmica) Conceptes: Spin-off: agafar una tecnologia ja existent i aplicar-la a un altre mercat.
Redundància: treure un producte molt semblant a un que ja hi ha. Extendre el producte més enllà del que estava pensat o donava de si.
CICLE NATURAL DE LEHMAN-WILZIG I COHEN-AVIGDOR Model universal rellevant per l’era moderna. Punts definitoris: 1.
2.
3.
4.
Apareix com a model circular Els cercles representen l’ordre cronològic d’aparició La durada del cicle vital de cada mitjà i el temps entre estadis no són uniformes Les fletxes bidireccionals (entre els estadis 3 i 4) suggereixen que la resistència defensiva dels mitjans més vells podria començar als estadis 1, 2 o 3.
Cicle natural: 0. Naixement: Un mitjà neix i vol posicionar-se al mercat 1. Penetració en el mercat (0-16%): Quan arriba al 16% de l’audiència que busca, està en fase de penetració del mercat 2. Creixement (16-50%): Fase de creixement creada per una necessitat social 3. Maduració (50-90%) 4. Resistència defensiva (90-50%): lluita amb nous mitjans. La competència ens fa perdre quota de mercat 5. Possibles resultats d’aquesta lluita: 5.1. Adaptació 5.2. Convergència 5.3. Obsolescència ...