Això no funciona. Què és l'economia? (2015)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teoria i estructura econòmica
Profesor A.O.
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 25/03/2015
Descargas 8

Descripción

Resum esquemàtic amb les idees més importants del llibre "Això no funciona. Què és l'economia?", de l'Arcadi Oliveres

Vista previa del texto

Arcadi Oliveres: Això no funciona. Què és l’economia? L’economia és aquella ciència que intenta administrar els recursos escassos que ens dóna la natura per transformar-los, i després d’aquesta transformació obtenir béns i serveis que serveixin per satisfer les necessitats humanes.
Elements que intervenen en la vida econòmica:  Consumidors  Productors  Mercat: molts contra molts (competència perfecta) o molts contra pocs (oligopoli)  Diners, representats per la banca o per la borsa  Administracions públiques (Estat) L’economia ha de cobrir necessitats bàsiques, però no ho aconsegueix: cada dia moren de fam al món 60.000 persones. L’economia mundial no funciona perquè la riquesa que hi ha està malament distribuida. Dada: als anys 60, els canadencs tenien 30 vegades més diners que aquells que vivien a Bolívia; ara la xifra és de 86 vegades més diners.
Problema de sostenibilitat: els recursos s’acaben. Fins al 1986, tot el que els humans consumíem del planeta era reposat per aquest l’any vinent. L’any 2009, tot el que la Terra va reposar és el que els humans vam consumir des de l’1 de gener fins al 23 de setembre. Allò consumit des del 24 de setembre fins al 31 de desembre ho fou a càrrec de futures generacions (petjada ecològica).
Solució: decreixement. Cal recordar que darrere nostre xinesos, indis i brasilers exigiran nivells de consum similars als nostres.
Inici de la crisi econòmica: hipoteques subprime als EUA. Quan molta gent no en va poder tornar una part important, els bancs nord-americans començaren a enfonsar-se i ho varen transferir als bancs d’aquí. Per salvar-se van decidir deixar de donar crèdit, passant a l’economia real els problemes de l’economia financera: això va provocar una disminució de l’activitat econòmica, menant a la crisi i a la posterior pujada de l’atur.
Proposta de solució per a la crisi: que els qui tenen feina treballin menys hores per tal que aquells que no en tenen puguin treballar, seguint la reducció de la jornada laboral imposada pel president socialista francès Lionel Jospin.
La independència, econòmicament parlant, seria beneficiosa? Depèn. El que Catalunya paga d’impostos és més del que rep com a inversió des de Madrid. Però també cal tenir en compte que rebem més en impacte comercial.
Els bancs haurien de donar crèdit als qui ho necessiten i creen ocupació, en comptes d’optar per despeses inútils com el fet que els directius de les entitats s’apugin el sou. El problema és que tots els partits polítics necessiten diners quan hi ha eleccions per tal de fer la campanya i els han d’anar a demanar els bancs. D’aquesta manera, és difícil que els puguin pressionar perquè no s’apugin el sou i contribueixin a l’estímul de l’economia real.
El govern apuja l’IVA, un impost indirecte que va damunt de les compres i de les vendes, per tal de recaptar més diners sense haver d’apujar els impostos directes –que van sobre la riquesa–, mesura que emprenyaria les grans fortunes.
...