5. "Històries de números" Periodisme de dades (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Estructura periodística en multimèdia i interactius
Año del apunte 2014
Páginas 5
Fecha de subida 17/11/2014
Descargas 121
Subido por

Vista previa del texto

5. “Històries de números” Periodisme de dades Quan es parla de periodisme de dades s'ha d'entendre com un procés: Dades --> Filtre --> Presentació atractiva per visualitzar les dades --> Història que es construeix a partir de els dades D'on venim: Història de les eines Tres grans canvis en la humanitat: • Començament de l'era agrícola • Revolució industrial • Revolució informàtica Model de producció industrial: 1. Escenari industrial 2. Producció en sèrie 3. Mercaderies 4. Diferenciació del producte Model de producció informacional: 1. Escenari informacional --> Model de producció xinesa <-- 2. Producció en sèrie -->Industries de la informació <-- 3. Informació 4. Diferenciació Retorn al periodisme. Més enllà de la mercaderia Es diu que s'està tornant al periodisme perquè s'estan tornant a explicar històries (investigant amb noves i millors eines i amb major varietat de fonts), però d'una manera dinàmica gràcies a l'encreuament de dades i el disseny. A més gràcies a Internet es poden crear continguts interactius.
El periodisme de dades: Educa: • Dóna accés a les dades i a les seves fonts • Escenari de transferència • Facilitat de contextualitzar • Profunditat dinàmica i narrativa Entreté: • Relació hipertextual • Dinàmica de l'usuari com a navegant autònom • Dades que poden ser enriquides pel lector Informa: • Gran capacitat de síntesis • Gatekeeper entre fonts i interessos • Molta informació, poc espai El diari The Guardian té una secció específica de periodisme de dades: Data Store. Un dels primers grans èxits d'aquesta secció va ser la presentació de la despesa pública dels diputats del Parlament Britànic. Les dades es van tractar gràcies a la intel·ligència col·lectiva o crowdsourcing, ja que The Guardian va demanar col·laboració als lectors per extreure les dades més importants de la seva base de dades.
Trece recursos web para crear gráficos d'Eva Domínguez Nous productes però mateixos rols Història del Periodisme de Dades Què és el que fa diferent el periodisme de dades? Les dades estan a l'abast gràcies a Internet. Cal interpretar-les i treballar-les. El periodisme de dades es basa amb el tradicional “olfacte per les notícies” i es combina amb la capacitat de narrar una història convincent, amb l'escala i l'abast de la informació digital disponible en l'actualitat.
No es necessiten noves dades per tenir una primícia Sovint les dades són públiques però ningú no les ha analitzat. A un informe de Associated Press sobre 4500 pàgines de documents desqualificats que descriuen les accions de contractistes de seguretat privada durant la guerra d'Iraq, el material es va obtenir per un periodista al llarg de diversos anys, utilitzant sol·licituds d'Accés a la Informació dirigides al departament d'Estat d'EUA.
Els periodistes van escanejar els resultats impresos i els van pujar a Document Cloud.
Dades: triple interacció Perills de treballar amb dades • Objectivitat i precisió. Encara que hi hagi correlació de dades no sempre vol dir que hi hagi una relació causa-efecte.
◦ Les dades tenen errors i límits.
◦ Sempre s'ha de veure d'on venen les dades.
◦ La interpretació i la selecció obeeix sempre a un mètode concret.
Cinc coses molt importants 1. Entendre la mostra i la font 2. Twitter no representa a tota la humanitat 3. Les petites dades també valen 4. Les dades petites poden ser més ben treballades 5. El context determina la dada.
Rols i processos del Big Data ...