1. Antitussigens i emol·lients (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 4º curso
Asignatura Fitoteràpia
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 13/03/2016
Descargas 14
Subido por

Vista previa del texto

Antitussígens i emol·lients Nom planta Farigola Thymus vulgaris (fulla i summitat florida) Drosera Drossera rotundifolia (part aèria) Fulla de Llorer reial Prunus laurocerassus Summitat de Grindèlia Grindelia robusta Composició Accions Indicacions Vigilar amb...
Polifenols: naftaquinones, la més important és la Plumbagona. La planta segrega una substància enganxosa que té acció proteolítica (degrada matèria orgànica) Derivats salicílics (1,5-11%): >1% de salicina o salicòsid (glucòsid de saligenina) i derivats (salicortina, tremulacina) Àcids: salicílic, cafeic, siríngic, vainílic Flavonoides: tanins catèquics (820%) i vainillina Heteròsids cianogenètics: prunasòsid Resina: rica en àcids triterpènics Saponines: les responsables de l’activitat farmacològica ♥ Antimicrobiana (fenols): permeabilitat, alteren el pH i provoquen pèrdua d’ions inorgànics.  Expectorant (fenols): fluïdifica el mucus i estimula el moviment ciliar.
 Espasmolítica (flavonoides metoxilats Refredats vies respiratòries superiors, refredat bronquial (tos espasmòdica). Tto de suport de la tos ferina No descrit ♥ Antisèptica i espasmolítica Per tos no productiva i paroxística. També per laringitis, bronquitis i tos ferina.
No descrit ♥ Amtiespasmòdic No descrit Per tos no productiva ♥ Espasmolítica i expectorant No descrit Arrel de Malví Althaea officinalis Droga rica en mucílags (polisacàrids heterogenis que absorbeixen aigua).
És una droga emol·lient ♥ Protectora de la mucosa faríngia irritada: recobreix a nivell de pell i mucoses, protegintles d’agents irritants, i a l’absorbir aigua afavoreixen la seva rehidratació. ♥ Calmants de la tos (suavitzen a nivell de la gola) Masses mucílags = recobriment de la mucosa intestinal i s’impedeix l’absorció d’altres fàrmacs (se soluciona administrant per separat) Plantatge de Plantago Plantago lanceolata Conté mucílags (-8%) i heteròsids d’iridoides. Droga emol·lient ♥ Antiinflamatòria, immunoestimulant i antibacteriana (heteròsids) No descrit Liquen d’Islàndia Cetraria inlandica (tal·lus) Conté polisacàrids: 50% són mucílags. També conté àcids liquènics amargs. Droga emol·lient ♥ Antiinflamatòria, immunoestimulant i antibact. El sabor amarg s’usa com estimulant de la gana: ↑ producció saliva i suc gàstric Flor i fulla de Tusílag Tusilafo fàrfara Mucílags i alcaloides pirrolizidínics.
Droga emol·lient ♥ Antiinflamatòria, immunoestimulant i antibacteriana Hepatotoxicitat i carcinogènesi a dosis ↑. No es recomana períodes llargs de tractament. Contraindicat en embaràs i lactància Flor de Verbasc Verbascum thapsus Mucílags, saponines i heteròsids iridoides. Droga emol·lient ♥ Antitussigen (Mucílags), Expectorant suau (saponines), Antiviral (iridoides) Ús tradicional only, poques evidències clíniques (summitat florida) (part aèria) Inflamació irritativa de la gola, laringitis i faringitis No descrit ...