6.1- Urbanisme Grec [RESUM] (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Art i Història
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 14/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 6- LA CIUTAT I LA SEVA TRANSFORMACIÓ AL LLARG DEL TEMPS URBANISME GREC Ciutats-estat grègues.
Les polis gregues buscaven la independència absoluta del seu territori, considerant estrangers als veïns inclosos els de altres polis.
Característiques principals i comunes de les polis.
1- Totes tenen una extensió territorial reduïda: hi havia un centre urbà on trobem el centre administratiu, comercial i religiós. També hi ha una zona rural per els pastors i l’agricultura.
2- Independència política: cada polis es lliure, mai sotmesa per cap poder superior 3- Independència econòmica: cada polis havia de produir el suficient per a la seva població 4- Estructura social: ciutadans i esclaus 5- Gran esperit cívic: respecte per la llei i participació ciutadana en els actes de la comunitat 6- Llegenda fundacional i festes/tradicions pròpies.
Estructura de les polis.
Totes comparteixen: 1- Acròpolis o ciutat alta: fortalesa o ciutadella fortificada que es construïa en una elevació de terreny, lloc on es resguardava la gent de la ciutat baixa en cas de conflicte bèl·lic.
És on es construïen els edificis polítics, religiosos i administratius.
2- Àgora o plaça pública: centre neuràlgic, punt de trobada on es concentren les activitats econòmiques, culturals i públiques.
3- Muralla defensiva: envoltava la majoria o la totalitat de la ciutat per defensar-la de qualsevol atac.
CIUTAT DE MILET: Va ser la primera de les polis que va reunir les característiques bàsiques. Va viure un creixement orgànic després de ser saquejada pels perses al 494 a.C.
Hi havia una preocupació per la construcció d’un espai al servei del ciutadà i per la relació d’aquests edificis amb l’espai exterior que els rodeja.
La planta de la ciutat de Milet, feta per Hipòdam de Milet l’any 475: - Planta reticular: la ciutat presenta un traçat de carrers (simètrics, lògics i racionals) en forma reticular (els carrers es tallen en angle recte).
Política, urbanisme i geometria en una societat igualitària i sense diferencies.
ATENES, UN CREIXEMENT ORGÀNIC Després de les guerres mèdiques (448 aC) es reconstrueix segons el mateix esquema reticular.
Al marge de l’àgora i de l’acròpoli, podem destacar els teatres atenencs i els gimnasos de la ciutat.
El que es pretenia amb aquesta planta reticular era articular tota la ciutat amb el centre neuràlgic.
 EL PARTENÓ Es un temple consagrat a la deessa grega Atena a qui el poble d’Atenes considera la seva protectora. Va ser construït al segle V a.C i es el monument més antic dels ubicats a l’Acròpoli d’Atenes. Neix i commemora la victòria contra els perses.
El partenó buscava bellesa, harmonia i perfecció “exterior”. A més d’una unificació d’arquitectura i escultura.
Els temes del Partenó son la Guerra de Troia, el naixement d’Atenes, la gigantomàquia...
 ERÈCTON Es un temple grec consagrat a Erecteu, el primer rei d’Atenes. D’ordre Jònic i situat a l’Acròpoli d’Atenes, al nord del Partenó.
Les columnes són cariàtides: tenen forma humana.
La importància es que el temple no està assentat a una part plana i té diferents nivells.
 PROPILEUS Era la porta d’entrada a l’acròpoli. S’hi duia a terme la Processió de es Panatenees (cada 4 anys) on es reunia gran part de la comunitat grega i les dones verges rendien homenatge a una Deesa donant-lo un vel o una túnica.
 TEATRE GREC.
A la graderia hi trobem el públic, a la orquestra la música i a l’escenari l’escena i els actors.
El particular que té aquest tipus de teatres es que els grecs necessitaven un suport natural: com podia ser una muntanya, on hi construïen la graderia.
Tenien una magnifica acústica.
Es el punt de reunió de la ciutadania.
ALEXANDRIA Va ser fundada el 332 aC per Alexandre el Gran. Es troba a Egipte i va convertir-se en el primer port important de la Mediterrània.
Pèrgam: ciutat que neix després de la mort d’Alexandre i estableix el punt d’unió entre Europa i Àsia, es troba situada a Turquia. Ciutat MOLT ordenada.
L’EXPANSIÓ DEL MEDITERRANI- Magna Grècia: Són colònies que funden els grecs per tot el Mediterrani, no nomes exporten models de ciutat sinó que també tècniques d’arquitectura.
- A la Península Ibèrica: Roses i Empúries LA CIUTAT DE PLATÓ: Es comença a pensar la ciutat com una totalitat alhora: política, econòmica i arquitectònica.
Ciutat bella [ La República][375 a.C]:       Tres classes socials: filòsofs - governants, guardians i la resta del poble Control de la natalitat Un mateix nombre de ciutadans Oci (estudi i exercici físic) Treball segons les aptituds de cadascú Absència de mobilitat social i vertical Tant Plató com Aristòtil els hi donen molta importància al concepte de ciutadà i de ciutat.
...