4. Escales de temps (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Física - 3º curso
Asignatura Astrofísica i Cosmologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 23/03/2016 (Actualizado: 26/05/2016)
Descargas 5
Subido por

Descripción

Apunts teoria astro

Vista previa del texto

Astrofísica i cosmología Primavera 2016 Laura Barrio Hernández 4. Escales de temps Escales de temps: caracteritzen la dinàmica mecànica, tèrmica i nuclear de les estrelles.
4.1.
Escala de temps dinàmic Si les forces gravitatòries i de pressió estiguessin excessivament desequilibrades, l’estrella es contrauria o es dilataria de forma apreciable.
Temps dinàmic característic (ζd): dona una mesura dels canvis (contraccions o dilatacions) de l’estrella. És a dir, és el temps que triga l’estructura de l’estrella en recuperar la situació d’equilibri.
 (1) Suposem que el gradient de pressió no pot sostenir la gravetat: ( Temps característic de caiguda lliure:  ) ( ) ( ) (2) Suposem que la gravetat no pot aturar l’expansió: ( ) ζexp és del mateix ordre que el que triga una ona sonora en viatjar des del centre de l’estrella dins a la seva superfície.
 (3) Quasi-EHS: | 4.2.
| | | Escala de temps tèrmic Temps tèrmic característic (ζth): escala de temps evolutiva per a una estrella en contracció. És a dir, el temps que trigaria el Sol en esgotar les seves reserves d’energia tèrmica si paressin les reaccions nuclears sobtadament.
| | ( En el cas del Sol (q=0.6): 4.3.
) ( ) ( ) Escala de temps nuclear Un estel pot romandre en equilibri tèrmic tant de temps com hi hagi “combustible” nuclear.
L’escala de temps nuclear s’associa amb la crema d’hidrogen.
L’hidrogen que es crema durant la seqüència principal correspon al 10% de la massa de l’estel.
A la seqüència principal ( ) ( ) ( ) Astrofísica i cosmología Primavera 2016   Laura Barrio Hernández Si si Les estrelles menys massives cremen a un ritme molt més lent, tot i que tenen menys massa per cremar.
4.4.
Equilibri hidrostàtic a les atmosferes estel·lars L’equació de l’EHS s’escriu de forma diferent a les atmosferes estel·lars. Ja que ρ≤10-6 g·cm-3 i l’acceleració de la gravetat es pot considerar constant i igual al seu valor superficial (estels on el gruix de l’atmosfera és molt més petit que el radi de l’estel  aproximació atmosfera plano-paral·lela).
Alçada patró: distància entre dos punts on la pressió disminueix un factor e Atmosfera isoterma: ( ) ( ) ...