TEMA GESTIÓ DEL CONFLICTE (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Psicologia
Profesor M.F.
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 30/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Apunts Psicologia Gestió del conflicte Conflicte:  Situació en la que dos persones no estan d’acord.
 Interacció de persones amb objectius incompatibles.
Gairebé sempre associem els conflictes amb situacions negatives o no desitjades, el que ens porta a tractar d'evitar-los, evadir, ocultar-los o eliminar-los. Però, els conflictes són situacions de la vida quotidiana, que poden ocórrer en l'àmbit personal, el familiar, municipal, nacional i fins i tot internacional.
Dos idees principals que defineixen el que és un conflicte: ASPECTES FUNCIONALS  Increment de la motivació i l’energia (Walton,1969)  Increment de la innovació per la pluralitat de punts de vista (Hall,Thomson) i segons Van Doorn una condició necessària per al progrés  Increment de la cohesió interna del grup i unificació d’objectius (Coser, Blake i Mouton)  Ajuda a descobrir noves formes i estratègies de funcionament (Follet)  Obliga a les diferents parts a buscar mitjans més adequats per resoldre el problema (March i Simon)  El conflicte contribueix al desenvolupament de les pròpies habilitats (Deutsch)  El conflicte obliga a cada una de les parts a clarificar el seu argument per fer-lo més defensable i convincent (Walton) ASPECTES DISFUNCIONALS  El conflicte pot produir tensió i estrès entre els membres implicats  Pot produir una distribució de recursos inadequats  Si les posicions es posen a l’extrem de forma inflexible pot fer baixar el rendiment  El conflicte pot reduir la col·laboració, la cohesió i produïr bloquejos de l’activitat.
TIPUS DE CONFLICTE Raons per iniciar un conflicte - Estils de comunicació pobres - Recerca del poder - Insatisfacció amb l’estil de supervisió - Lideratge pobre Formes de manejar el conflicte Les persones tenim diferents formes de manejar el conflicte. Depèn de la situació i de la persona. Algunes són: - Desapareixent - Acomodant-se - Competint - Comprometent-se - Col·laborant MANEIG/TRACTAMENT DEL CONFLICTE A - Ser conscient del conflicte B - Descobrir les nostres aportacions al conflicte C - Acceptar i valorar la diversitat D - Estimular la confrontació i l´assertivitat E - Buscar beneficis mutus A – Ser conscient del conflicte Compte amb el ¨no voler veure¨ Compte amb ¨les rutines defensives¨ Compte amb la ¨negació¨ B – Descobrir les nostres aportacions al conflicte No culpabilitzar a l'altre Analitzar el nostre estil de resposta Compartir les responsabilitats C – Acceptar i valorar la diversitat A més diversitat , més riquesa La diversitat pot ser cooperativa D – Estimular la confrontació i l’assertivitat Evitar la passivitat i l´agressivitat Evitar la manipulació - seducció Assertivitat : honestedat – seguretat E – Buscar beneficis mutus Negociar per guanyar - guanyar Lluitar per interessos, no per posicions PASSOS PER A UNA NEGOCIACIÓ 1. Preparar l’estratègia de negociació 2. Desenvolupar el diàleg 3. Arribar a un acord 4. Superar obstacles 5. Posar en pràctica l’acord ...

Tags: