3. Les dades són el següent “Intel Inside” (2014)

Resumen Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Estructura periodística en multimèdia i interactius
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 23/10/2014
Descargas 54
Subido por

Vista previa del texto

Qué es Web 2.0. Patrones del diseño y modelos del negocio para la siguiente generación del software Tim O'Reilly 3. Les dades són el següent “Intel Inside” Avui en dia el gran valor d'Internet són les bases de dades. Base de dades d'enllaços de Google i Yahoo!, base de dades de productes d'Amazon, base de dades de productes i venedors d'eBay, base de dades mapes de MapQuest, GoogleMaps i altres, etc.
Al principi Amazon, com els competidors com Barnesandnoble.com, la seva base de dades de llibres es fonamentava en l'ISBN nord-americà de l'empresa R.R. Bowker. Amazon el que va fer va ser enriquir aquestes dades, afegint informació proporcionada per les editorials com imatges de la portada, taula de continguts, índex i material de mostra. A més a més, van saber extreure informació dels usuaris, de manera que 10 anys després de la seva creació Amazon ha desplaçat Bowker com a font principal de dades bibliogràfiques sobre els llibres. El seu èxit es va fonamentar en “abarcar i ampliar” els seus subministradors de dades.
El model de programació lleuger de Google Maps ha permès la creació de serveis de valor afegit en forma del que es coneix com a mashups (aplicacions web híbrides) que enllacen Google Maps amb altres fonts de dades accessibles a Internet. Per exemple, housingmaps.com combina Google Maps amb dades de lloguer d'apartaments i compra de cases de Craigslits per crear una eina interactiva de recerca d'habitatge.
La competició es centra en tenir certs tipus de dades claus: localització, identitat, agenda d'esdeveniments públics, identificadors de productes i espais de noms. En molts casos, quan crear aquestes dades suposa un cost significatiu, es pot aplicar un joc de l'estil Intel Inside, amb una única font per les dades. [Interpretació de l'Arnau: crec que aquí el que vol dir és que si una pàgina no és capaç de generar aquestes dades s'associa amb una empresa que posseeix aquestes dades.] Un altre punt a tenir en compte respecte a les dades és la preocupació de l'usuari per la privacitat i els drets respecte a les seves pròpies dades. A les primeres aplicacions web el copyright es tenia molt poc en compte. Per exemple: Amazon reivindica com a seva qualsevol ressenya que un usuari hi escrigui, però a la pràctica la gent pot incloure aquesta recerca a qualsevol lloc. No obstant això, a mesura que les companyies comencen a adonar-se que el control de dades pot ser la seva font principal d'avantatge competitiu intenten augmentar el seu control.
De la mateixa manera que l'ascens del software amb propietari va provocar el moviment del software lliure és possible que en la propera dècada aparegui un moviment de dades lliures. De fet, projectes oberts com Wikipedia i Creative Commons ja van per aquest camí.
...