Seminari Numismàtica 2 (2017)

Pràctica Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 2º curso
Asignatura Epigrafia i Numismàtica
Año del apunte 2017
Páginas 1
Fecha de subida 22/01/2017
Descargas 1
Subido por

Descripción

Seminaris obligatoris.

Vista previa del texto

LA AMONEDACIÓN ROMANO REPUBLICANA Per Luis Amela Valverde El seminari ha consistit en general a fer un repàs de la història monetària de Roma, des del seu període monàrquic fins a l'Imperi i passant per la república.
Primerament ens ha fet una introducció, comentant-nos que ja des del segle VII a.C., podem trobar exemples de poblacions que han desenvolupat la moneda i als segles següents han desenvolupat una potent cultura monetària. Però a Roma, no coneixen la moneda fins al s. IV a.C., i tot i així ni l'encunyen ells, ni l'utilitzen com a moneda de circulació comercial, sinó com a valor simbòlic.
A continuació el següent motiu per l’encunyació és el de semblar-se a les poblacions del seu voltant, coma propaganda política de dir "Mira, som un estat perquè encunyem moneda". Aquí comença lo curiós per mi, ja des d’aquí veiem que s'adonen de la importància simbòlica d'una moneda, però tot i així, no es fins ben entrada la fase Imperial en que utilitzen la moneda per fer propaganda d'ells mateixos. I ni llavors, la moneda adquireix l'estatus promocional que li atorguen altres regnes o imperis com el Franc.
Tot i que en Luis, diu que durant molts segles realment els romans no arriben a entendre el sistema monetari com a tal, al que ell dona la explicació de la comunitat o societat agropecuària, que segueix valorant molt més a elements pecuaris a l'hora de fer intercanvis, no deixa de ser xocant aquesta falta de interès en el sistema monetari.
Que durant tants anys creessin moneda que no estes destinada a circular, amb monedes de 600 grams, més dedicades a l'acumulació de riquesa com a lingots que, a circular en el mercat, o el no tenir un sistema de conversió estable, o que durant molt temps es cregui que l'encunyació de moneda romana no es feia a Roma, sinó que la feien a ciutats de l'imperi romà que ja en tenien tradició. És xocant, venint d’una societat que va explotar al màxim la propaganda i el màrqueting de Roma, i tenint un element tant útil com la moneda igualitària en un mercat únic, no deixa de sobtar-me.
Veiem clarament que la política monetària de Roma és molt estranya i bàsica, no és un recurs que ells considerin important, fet que ressalta molt coneixent del gran Imperi i de les mesures de homogeneïtzació que aquest va dur a terme, imposant el llatí i la seva cultura a les colònies.
Pep Rueda Sabala - 16546762 Grup C ...