treball avaluació continuada (2015)

Trabajo Español
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura sistema politic
Año del apunte 2015
Páginas 5
Fecha de subida 22/02/2015
Descargas 22
Subido por

Vista previa del texto

Introducció al sistema polític Segona activitat d’avaluació continuada Anna Sánchez Martí Criminología M0 NIUB 16467076 13/05/2014 Criminologia M0-Sistema polític Introducció al sistema polític Segona activitat d’avaluació continuada 1. Quins partits polítics tenen representació al Parlament de Catalunya? I a les Corts Generals? Quants representants té cada partit polític en cadascun dels dos casos? En la legislació actual (X legislatura) tenen representació al Parlament de Catalunya set grups parlamentaris. El primer grup parlamentari és de Convergència i Unió (CIU) amb 50 escons, en segon lloc tenim Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb 21 escons, en tercer lloc el Partit Socialista de Catalunya (PSC) amb 20 escons, en quart lloc el Partit Popular de Catalunya (PPC) amb 19 escons, en cinquè lloc tenim un grup parlamentari format per Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Esquerra Unida i Alternativa(EUiA) amb 13 escons, en sisè lloc Ciutadans amb 9 escons i per últim en setè lloc un grup parlamentari Mixt1 amb 3 escons (CUP).
Les corts generals estan formades pel Congres dels diputats i pel senat.
Al Congres dels diputats hi tenen representació disset partits o coalicions (agrupats en set grups parlamentaris):2 Candidaturas escons Partido Popular (PP) 170 Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 96 Convergència i Unió 16 Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) 14 Coalición " La Izquierda Plural" 11 Coalición "Partido Popular en coalición con el Partido Aragonés" (PP8 PAR) Coalición AMAIUR 7 Coalición "Partido Popular-Extremadura Unida" (PP-EU) 6 Unión Progreso y Democracia (UPyD) 5 Eusko Alderdi Jeltzalea-Partido Nacionalista Vasco (EAJ-PNV) 5 Coalición "Esquerra Republicana de Catalunya" (ERC/ESQUERRA) 3 Bloque Nacionalista Galego (BNG) 2 Coalición "Coalición Canaria-Nueva Canarias" (CC-NC-PNC) 2 Coalición "Unión del Pueblo Navarro en coalición con el Partido 2 Popular" (UPN-PP) Coalición "Bloc-Iniciativa-Verds-Equo-Coalició Compromís" 1 1 El Grup Mixt en un sistema parlamentari és un dels grups parlamentaris on s'han d'adscriure aquells representants polítics la formació electoral dels quals no hagi obtingut prou representants per a formar grup propi.
2 Marcats en gris els partits catalans amb representació a les corts generals.
1 Criminologia M0-Sistema polític Foro de Ciudadanos (FORO) Geroa Bai (GBAI) 1 1 Al senat hi tenen representació els següents partits polítics (agrupats en sis grups parlamentaris): Candidatures Partido popular (PP) Partido aragones Escons 129 3 Centro Canario Nacionalista 1 Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 42 Partido dos socialistas de galicia-partido socialista obrero espanyol (PSG) 4 Partido socialista de euskadi-euskadiko ezkerra (PSE-EE) 2 Convergència democràtica de Catalunya (CDC) 7 Convergència i Unió (CIU) 1 Unió democràtica de Catalunya 1 Partit dels socialistes de Catalunya (PSC) 6 Iniciativa per Catalunya verds (ICV) 1 Euzko alderdi jeltzalea-partido nacionalista vasco 4 Unión del pueblo Navarro (UPN) 2 Partit independent 3 Coalición canaria 1 Eusko alkartasuna-solidaridad vasca 1 2.El sistema de partits català té dos eixos de conflicte, l’esquerra-dreta i el Catalunya-Espanya. Ubica els partits representats al Parlament de Catalunya segons aquesta escala: Extrema esquerra 0-Extrema dreta 10 Catalanisme 0-Espanyolisme 10 Dreta política: podríem dir que es el conjunt d’ideologies i filosofies polítiques que tenen en comú la defensa del lliure mercat i la reivindicació de llibertats i beneficis econòmics per a les empreses. Tradicionalment la dreta política està associada a una mentalitat conservadora pel que fa a la família, la religió i les qüestions socials en general.
Esquerra política: es refereix a un segment del espectre polític que considera prioritari el progressisme i la consecució de la igualtat social, davant d'interessos individuals. Tendeix a defensar una societat aconfessional o laica, progressista, igualitària i intercultural.
2 Criminologia M0-Sistema polític Catalanisme: és un corrent que defensa que Catalunya és una nació amb història, cultura i llengua pròpia. Catalunya seria diferent a Espanya i aquesta sempre l’hauria oprimit.
Espanyolisme: defensa l’existència d’una nació espanyola i la integritat territorial d’Espanya. L’estat espanyol s'hauria d'articular com una nació unitària fonamentada en una llengua (la castellana), un dret i unes institucions comunes.
CIU 6 2 ERC 3 1 4 PSC 6 8 PPC 3 ICV-IUiA 9 4 6 C's 7 2 2 CUP 0 1 2 3 4 Extrema esquerra -Extrema dreta 10 5 6 7 8 9 10 Catalanisme 0 - Espanyolisme 10 Podria existir algun altre eix? Els dos eixos anteriors són els més visibles i rellevants, però també podríem dir que existeixen altres eixos com per exemple independentisme-unionisme (de Catalunya respecte Espanya), o religiosos-laics.
3.Seguint la classificació de Sartori, quin creus que és el cas del sistema de partits català? I el cas del sistema espanyol? Raona la resposta.
Crec que el cas del sistema polític català seria un pluralisme limitat o moderat.
En aquests sistemes el nombre de partits importants oscil·la entre 3 i 5, i els governs molts cops són de coalició ja que cap partit obté escons suficients per tenir majoria. El partits polítics catalans que obtenen més suport per part dels ciutadans serien CIU, ERC, PSC, PPC i ICV. Tot i que CIU va governar des de 3 Criminologia M0-Sistema polític 1980 fins 2003 després de la retirada de Jordi Pujol va tenir lloc un canvi, la generalitat de Catalunya va estar governada fins 2010 per governs tripartits.
En el cas del sistema espanyol, ens trobaríem davant d’un bipartidisme polític.
Aquest sistema es caracteritza per l’existència de dos partits principals que sumen gairebé la totalitat dels escons, i tenen poca diferencia d’escons entre ells. Governa un o l’altre sense necessitat de formar coalicions. En el cas espanyol els dos partits principals serien el PP i el PSOE, des de la fi del govern d’UCD els primers anys de la democràcia, a Espanya aquests dos partits han estat els únics que han arribat al govern. Tot i que en les ultimes eleccions el PP va obtenir una clara majoria, el partit polític que va obtenir la tercera força estava molt per sota del PSOE que es el que va obtenir la segona.
4 ...