TEMA 2. EMPRENEDURIA (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Economia i Gestió de l'Empresa Agroalimentària
Año del apunte 2017
Páginas 6
Fecha de subida 23/09/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ TEMA 2. EMPRENEDURIA L’emprenedor Què és un emprenedor? “La persona que emprèn i es determina a fer i executar, amb resolució i empeny, alguna operació considerable i àrdua” Capital de risc: capital a l’inici d’una formació de l’empresa. És la part on l’empresari s’arrisca més.
Les empreses comencen en el punt 0 amb 0; no tenen ingressos ni pagaments i a mesura que passa el temps, necessiten gastar però sense ingressar res perquè no tenen res per vendre. Aleshores van gastant fins que arriba a un mínim relatiu que és quan comença a vendre al mercat. Arriba un moment, que els ingressos que té arriben a cobrir els costos.
La corba decreixent en diagonal, és el risc. Al principi és molt alt i no baixa fins que no arriba a un volum de vendes bastant alt.
La línia d’inici és el punt en el que es considera que una empresa comença.
El principi es diu la vall de la mort perquè el 95% de les empreses es queden aquí. Pot ser que algunes empreses es trobin amb capital de finançament. Aquí qui finança és el que diuen els americans, les FFF (Family, Friends and Fools). En aquest punt els bancs no donen préstecs.
Quan l’empresa arriba a dalt, a la segona corba, és quan ha arribat al límit, al seu màxim.
Vol dir que si vol vendre més, necessitarà més matèria primera, més personal, etc.
En la línia consolidació, és quan el risc és mínim i l’empresa ja pot entrar a borsa.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Business Angels  és una persona física que inverteix una part del seu patrimoni en una empresa potencialment innovadora i qui, a més dels seus diners, aporta gratuïtament a disposició de l’emprenedor, les seves habilitats, la seva experiència, les seves xarxes relacionals i una part del seu temps.
Punts clau per a desenvolupar la teva funció emprenedora - Sinceritat amb un mateix Escoltar Honestedat personal. Humilitat Quantificar de manera correcta el Valor Afegit Autocrítica L’emprenedor L’emprenedor no s’havia de passar el temps pensant com fer les coses sinó que simplement ha de fer-ho, posar-se a fer, fer un prototip i llençar-lo al mercat.
Els principis de qualsevol emprenedor: 1- MAKE MEANING: La millor raó per començar una organització és donar-li sentit a crear un producte o servei que faci del món un lloc millor.
Tenir el valor de trobar un valor, construir alguna cosa, donar-li un servei per a alguna cosa, que és el què vols fer amb això, quina necessitat cobriràs. Hi ha vàries formes de saber com pot complir una necessitat.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ 2- MAKE MANTRA: s’oblida els estaments de missió; són llargs, avorrits i irrellevants.
Ningú és capaç de recordar-los i menys implantar-los.
Un cop coneixes els valors, te’ls has de repetir moltes vegades per a que no se t’oblidin, repeteix-te aquests valors simplement per no oblidar-los.
3- GET GOING: posa’t a treballar, comença a crear el teu producte, el teu projecte i llença’t al mercat 4- Per passar per la vall de la mort, és important DEFINE YOUR BUSINESS MODEL, tenir clar que això que faràs, que qualsevol idea, és important que tingui darrere un model de negoci que sigui sostenible, que es pugui mantenir.
5- WE HAVE A MAT: un cop tinguis el teu objectiu, no ho podràs complir a llarg termini si no ets capaç de definir les teves metes intermèdies, que t’apropen a l’objectiu. Així aniràs veient si t’apropes a l’objectiu. Una vegada fem aquest model, la major part d’emprenedors el guarden però no l’obliden assumint que l’economia creixerà. Si no passa i no som capaços de revisar-lo i de retocar-lo, no sortirà. Els suposats s’han de revisar i veure l’impacte que tenen en el nostre model de negocis. La principal feina és gestionar una organització, crear un equip de persones que ens ajudi.
Conclusions sobre el procés - Pla de negocis escrit i sincer Generar valor afegit Canviar el xip “seguretat” vs “diversitat” Procés en si mateix o Enriquidor o Divertit o Productiu Si no ets capaç de divertir-te en el procés, el procés d’empreneduria s’ensorrarà.
Conclusions sobre el resultat: No perdre l’entuasiasme! El pla de l’empresa ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ El pla de l’empresa és un document que inclou un anàlisi sobre tot el què pot afectar a la creació de l’empresa. Estem parlant d’un document complex. L’emprenedor ha de tenir al cap, tot allò que afectarà al seu projecte emprenedor.
El primer que hem de fer és començar pel producte, quina idea de negoci tinc. Després ja veurem si aquesta idea de negoci satisfà les necessitats del mercat. A continuació mirarem el pla operatiu, com produirem això i quin preu li posarem per a que els clients ho comprin. S’ha de mirar que el vulguin comprar. A continuació, tot el tema de la competència i finalment, és el pla financer.
Has de tenir una idea ben clara de tot el què vols per poder obtenir un finançament. Si és un producte d’alimentació, per exemple, nosaltres definirem el producte perfectament; característiques, beneficis pel cos, legislació... però això només ho entenem nosaltres.
Ara ho hem de traduir a un llenguatge que tothom pugui entendre.
Característiques del Pla de Negoci: - Recull de forma ordenada el contingut del projecte empresarial i les persones que van a dur-lo a terme - És un document per escrit que ha de cuidar els aspectes formals. Ha de ser sintètic i clar - És un esquema de treball dinàmic És un document molt formal, normalment hauràs de presentar-lo a la gent que vulguis que et doni finançament; possibles accionistes, proveïdors, bancs... ha de ser formal, esquemàtic i entenedor.
El Pla d’Empresa ha de recollir els següents aspectes: 1- Presentació del projecte a. Resum del nostre negoci b. Evolució del projecte c. Presentació de promotors d. Valoració del projecte; punts forts i dèbils És fonamental, en el moment de configurar el Pla de Negoci, i en conseqüència el Pla de Marketing i Operatiu, del nou projecte definir la: a. VISIÓ de l’empresa entesa com allò que volem ser.
Per a la definició de la visió de la nostra empresa, ens ajudarà respondre a les següents preguntes; què vull aconseguir? On vull estar en el futur? Per a qui ho faré? Ampliaré la meva zona d’actuació? b. MISIÓ com allò que volem fer.
Per definir la missió de la nostra empresa, ens ajudarà respondre; què fem? Quin és el nostre negoci? A què ens dediquem? Quina és la nostra raó de ser? Qui és el nostre públic objectiu? Quin és el nostre àmbit geogràfic d’acció? Quin és el nostre avantatge competitiu? Què ens diferencia dels nostres competidors? c. VALORS com aquelles directrius o característiques de l’empresa que són inqüestionables i en les que ens volem basar i fonamentaran l’èxit del projecte.
No és recomanable formular més de 6-7 valors, sinó, perdrem credibilitat.
Respondre les següents preguntes; qui som? En què creiem? ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ SWOT anàlisi: FACTORS CLAUS DE L’ÈXIT: haurem de tenir en compte factors que són claus per aconseguir l’èxit del projecte a tots els nivells, tant de comunicació de segmentació de clients, de líders d’opinió o referents, econòmics...
EINES DE COMUNICACIÓ: necessitats d’actius de comunicació, tant físics com digitals per aconseguir els factors clau d’èxit TERMINIS D’EXECUCIÓ I “MILESTONES”: haurem de fer un pla detallat i actualitzar-lo dels temps d’execució, del projecte amb unes dates clau en les que haurà de revisar-se les necessitats d’actuació i els recursos invertits i a destinar en el futur.
2- Pla de marketing 3- Pla de producció i compres a. Pla de compres b. Procés de fabricació c. Tecnologia aplicada d. Capacitat productiva e. Gestió de stocks f. Proveïdors ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ 4- Organització i RRHH 5- Àrea jurídic-fiscal Equip de gestió i propietat.
Les habilitats i talent de l’equip de gestió són uns dels aspectes realment únics de tota la companyia i haurà de fer-se una descripció de quina forma l’equip de gestió està organitzat (estructura organitzativa...) i les persones implicades 6- Àrea econòmic-financera a. Pla d’inversions inicial b. Pla de finançament inicial c. Sistema de cobrament a clients i pagament a proveïdors d. Pressupost de tresoreria e. Previsió de compte de resultats f. Balanç de situació pre-visional g. Punts d’equilibri h. Ratis de rentabilitat ...

Tags: